De meetbare mindset #127

Door Katja, geplaatst op 14-05-2024
De meetbare mindset #127

Mindset. Eelco van Dooren (35) heeft al 14 jaar een passie voor poolbiljart. Sinds een paar jaar neemt hij deel aan wedstrijden. Hij speelt in de eerste klasse, het hoogste niveau binnen zijn regio. Bij het serieuze werk hoort natuurlijk ook mentale training. NL sportpsycholoog Katja ging met hem aan de slag. Een paar maanden later maakt Eelco de balans op:

  • Wat is het effect van mentale training?
  • En zijn veranderingen in je mindset eigenlijk wel meetbaar?

Door NL sportpsycholoog: Katja Cardol


 

INTERVIEW met topsporter Eelco van Dooren

12 vragen over mentale training

Mindset Eelco van Dooren pool na mentale training sportpsycholoog.

RATING PROGRESSIE: PRESTATIES VERBETEREN MET MENTALE TRAINING!

 

1. Wat was het moment waarop jij besloot te gaan samenwerken met een NL sportpsycholoog?

“In december zijn we begonnen. Een Europees kampioen met wie ik trainde merkte op dat ik de techniek goed beheerste. Hij adviseerde me om, net als hij, een sportpsycholoog te overwegen. Mijn vriendin steunde dit idee. Dat zette me aan het denken. Uiteindelijk besloot ik voor mezelf dat het tijd voor professionele ondersteuning, iemand die me kon helpen en tips kon geven.”

2. Waarom precies dát moment?

“Nou, mijn prestaties waren gewoon niet goed. Ik merkte dat ik steeds zenuwachtiger werd, zoals ik altijd al was, maar nu nog erger. Elk shot nam ik totaal zonder vertrouwen. Je voelt dat je arm niet meewerkt, die trilt en raakt verstijft. Je schiet dan gewoon niet goed en elk shot lijkt te mislukken. Dus uiteindelijk nam ik de beslissing om iemand op te zoeken voor het omgaan met die zenuwen. Ik dacht, baat het niet, dan schaadt het niet. En het heeft goed uitgepakt voor mij.”

3. Wil je kort vertellen waar je mee aan de slag bent gegaan in mentale training?

“Ik focus nu op de basis, vooral op het controleren van de witte bal, stap voor stap in plaats van steeds het hele spelplan te overdenken. Ik heb ook geleerd om mijn ademhaling te beheersen om rustiger te worden bij zenuwen. Tussen de partijen door neem ik even afstand van het spel om op te frissen, waardoor ik met vernieuwde focus terugkom en de uitslag van de vorige wedstrijd niet meeneem mijn volgende partij in.”

4. Er wordt weleens gezegd dat het effect van mentale training niet meetbaar is, mentaal gebeurt immers in je hoofd. Wat vind jij van die uitspraak?

“Nou, daar ben ik natuurlijk anders naar gaan kijken. Ik heb bijvoorbeeld mijn mentale wedstrijdroutines opgeschreven in een boekje dat ik altijd bij me heb. Dat geeft toch iets tastbaars, iets concreets om mee te werken en op terug te vallen. En je merkt het effect aan jezelf, ik voel dat ik rustiger en zelfverzekerder ben geworden. Daardoor kan ik beter focussen op mijn spel en lukken de shots beter. Dat geeft weer een boost aan mijn zelfvertrouwen. Dus ja, die positieve spiraal in mijn mindset en prestaties is wel echt zichtbaar.”

5. Je hebt bij aanvang van het traject de Drie Batterijen Test ingevuld. Weet je nog wat daar uit kwam?

“Nou, dat was wel heel erg leeg. Alle drie mijn batterijen waren rond de 50-60% gevuld. En vooral op bevlogenheid, dus hoeveel plezier ik eigenlijk in mijn sport had, scoorde ik nog veel lager op dat moment, rond de 25%.”

6. Hoe zou het eruit zien als je die vragenlijst nu zou invullen, denk je?

“Ik denk wel dat het nu rond de 75% zou zijn, zeker weten. Ik ben er nog niet, maar ik heb wel het gevoel dat ik steeds beter mijn eigen draai eraan kan geven. Als iets niet lukt, weet ik nu beter hoe ik het kan herpakken. Ik heb meer controle over mijn mentale spel en dat heeft een positieve invloed op mijn prestaties.”

 


***  Driedaagse mindset opleiding start 18 mei 2024! ***

  Complete toolbox MENTALE VAARDIGHEDEN volgens Drie Batterijen® methode

Start driedaagse opleiding: za 18 mei, 25 mei en 8 juni 2024 – DOORN

BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS

Opleiding mindset Mindboxing sportpsycholoog.

Klik HIER voor meer info over de opleiding & licentie!


 

7. Wat is er sinds het begin van je mentale training veranderd in je batterij Lichaamskracht?

“Ik houd lange wedstrijddagen beter vol en ik voel me minder snel moe. Mijn mentale voorbereiding is meer routine geworden, waardoor het minder mentale en fysieke energie kost.”

8. En in je Denkkracht?

“In mijn denkkracht ben ik nu veel minder afgeleid tijdens mijn wedstrijd, bijvoorbeeld door het publiek of de muziek. Ik focus meer op mijn spel en denk minder aan andere dingen.”

9. Is je Gevoelskracht ook veranderd?

“Ja, ik heb het veel meer naar mijn zin. Ik geniet veel meer van het spel omdat meer dingen lukken. Dat geeft me veel meer energie en plezier.”

10. En dan natuurlijk het belangrijkste: heb je veranderingen gemerkt in je prestaties sinds het begin van jouw samenwerking met de NL sportpsycholoog?

“Absoluut, mijn prestaties zijn aanzienlijk verbeterd. Mijn rankingpunten zijn gestegen van rond de 1000 naar 1125 (Figuur 1), wat echt geweldig is om te zien. Ik win nu zelfs van lastige tegenstanders met een hogere ranking dan ik. Een mooi voorbeeld is een recente wedstrijd tegen iemand met een hoger niveau, van wie ik eerst net aan verloor met 7-6 en vervolgens op dezelfde dag won met 7-2. Dat voelt natuurlijk fantastisch.

Het stellen van doelen heeft ook geholpen. Ik heb mijn eerste doel al bereikt door in de top 16 van de ranking te komen. Nu heb ik een nieuw doel: de top 8 bereiken.”

11. Hoe weet je of die verbeteringen komen door mentale training? Ze zouden toch ook ergens anders door kunnen komen?

“Ja, dat is een discussie. Natuurlijk kun je trainen op tactiek en techniek, en dat kan ook leiden tot betere prestaties. Maar mentale training is cruciaal omdat het je mindset beïnvloedt. Als je jezelf mentaal saboteert door negatief te denken, zal zelfs de beste techniek of tactiek niet helpen.”

12. Wil je nog iets meegeven aan de lezers?

“Ik wil graag benadrukken dat het belangrijk is om open te staan voor nieuwe dingen en te blijven leren, ongeacht je leeftijd. Het is ook essentieel om iemand te vinden waarmee je een goede klik hebt, vooral bij mentale training. Sparren met een sportpsycholoog kan echt waardevol zijn. Ik heb er zelf al enorm veel aan gehad en ik ben trots op mijn vooruitgang tot nu toe. Als ik terugkijk, dan denk ik ja, ik heb het wel geflikt! Daar word ik gewoon blij van.”

Oplaadtips NL sportpsycholoog

 

  • Met apps en smartwatches kun je van alles bijhouden en worden je gezondheid en prestaties meetbaar. Lees daarover ook eens deze blog van NL sportpsycholoog Yannick.

*

  • In de Drie Batterijen app kun je zelf elke dag scores bijhouden, zo monitor je hoe jij je fysiek en mentaal voelt. Als je, net als Eelco, aan de slag wilt met een NL sportpsycholoog, meet je het effect van jouw mentale training op je mindset en prestaties!

*

*

  • Over meetbare effecten gesproken: kijk ook eens de documentaire FC Banlieue, een experiment om te zien of een amateur-voetbalteam met ondersteuning door professionele datawetenschappers en experts (waaronder NL sportpsycholoog Katja!) kan promoveren naar de hoofdklasse.

*

  • Bestel het boek Mindboxing – Het gevecht tussen je oren, geschreven door NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. En ga zelfstandig aan de slag met de Drie Batterijen® methode.

eBook boek Mindboxing Het gevecht tussen je oren

 

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.