Schaatsen

Mentale training is onmisbaar voor wedstrijdschaatsers. Marathon, 10 km, sprint of shorttrack, het maakt niet uit! Het verschil tussen winnen en verliezen of een persoonlijk record schaatsen, is vaak een fractie van een seconde en vooral ‘psychologisch’. Elke topschaatser zal dit beamen. Toch ontbreekt serieuze mentale training in veel trainingsprogramma’s.

Schaatsen is een fysiek en mentaal zware sport. Uren maken op en naast de ijsbaan en dan tot het uiterste gefocust zijn als het startschot klinkt. Regelmatig ervaren schaatsers dat zij in de training beter presteren in trainingen dan in wedstrijden en dit kan verschillende oorzaken hebben. Fysiek en technisch hebben zij echter al aangetoond dat ze een bepaalde prestatie kunnen leveren, dus het verschil zit ‘m vaak in het mentale aspect. Denk aan negatieve gedachten of een gebrek aan zelfvertrouwen.

In plaats van te wachten op een ‘probleem’ bij een sporter voordat er een mentaal begeleidingsplan wordt gemaakt kan een sportpsycholoog samen met de sporter proactief  bezig zijn om dit probleem (bijv. minder presteren onder druk) te voorkomen, en in het algemeen om prestaties te verbeteren. Hiervoor worden mentale vaardigheden die de sporter kunnen helpen in kaart gebracht.

Dus wil je het maximale uit jezelf halen op zowel fysiek als mentaal vlak? Door naast fysieke training ook mentale training in te plannen in jouw trainingsschema ben je ervan verzekerd dat je fysiek en mentaal sterk aan de start staat. Een sportpsycholoog kan helpen om deze vaardigheden (mentaal) te trainen zodat je deze vervolgens zelf leert toe te passen op de momenten waar het om draait. Zo word je fysiek en mentaal fit!

Voor de wind is iedereen een harde rijder.

Wil jij mentaal sterker worden en daarmee je schaatsprestaties verbeteren? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams, in heel Nederland.

NL sportpsycholoog® en de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Schaatsen

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.