Sneeuwsporten

Mentale training is onmisbaar voor alle sneeuwsporters, waaronder: skiërs,  snowboarders, langlaufers, schansspringers en biatleten. Een topper weet een kalme en agressieve mindset te combineren. Vaak gekleed als een strijder (met helm, hand-, arm- en scheenbescherming) en soms bewapend met scherpe stokken die de sneeuw doorklieven of geweer, wordt de strijd met het parcours aangegaan. Alleen wanneer je agressief skiet én je je zenuwen bedwingt zul je deze ‘vijand’ verslaan. Toch ontbreekt serieuze mentale training in veel trainingsprogramma’s.

Skiing is a combatsport!

NL sportpsycholoog: “Sluit je ogen en beeld je in dat je klaar staat voor de volgende race. Het is goed weer – er staat een licht briesje maar deze heeft weinig invloed op de afdaling. De piste is goed geprepareerd en jij bent als laatste aan de beurt. Jouw directe tegenstander heeft een goede tijd neergezet en dit is je laatste kans om deze race te winnen. Je kent deze afdaling goed en je weet precies in welk deel van de afdaling je kunt versnellen. Je haalt diep adem, ontspant en voelt je zelfverzekerd om de race te winnen…”

Wat gebeurt er met je wanneer je dit leest? Als je zelf sneeuwsport beoefent merk je waarschijnlijk dat het inbeelden van handelingen/bewegingen en de situatie, bij jou gedachten, gevoelens en lichamelijke reacties oproepen. Grotendeels onbewust en automatisch kom je in de actiestand, fysiek en mentaal. Alsof je écht aan de start staat. Het inbeelden heeft bijna hetzelfde effect als het uitvoeren ervan. Het is slechts één van de vele oefeningen (visualisatie) die NL sportpsycholoog gebruikt om sneeuwsporters optimaal te laten presteren.

Mentale training binnen sneeuwsporten als skiën,  snowboarden, langlaufen, schansspringen en biatlon wint – naast reguliere fysieke training – steeds meer terrein. Het zijn sporten waarbij het verschil tussen winnen of verliezen vaak niet meer dan enkele honderdsten van seconden is. Hoe ga jij om met deze tijdsdruk, de angst (om te vallen) of de eenzaamheid van het langdurig ‘van huis weg zijn’?. Wacht niet op een dip, maar ga pro-actief aan de slag om je mindset te versterken. Train your brain!

Wil jij mentaal sterker worden en optimaal presteren in de sneeuw? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams, in heel Nederland.

NL sportpsycholoog® en de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Sneeuwsporten

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.