Turnen

Mentale training is onmisbaar voor turn(st)ers. De angst om te vallen beheersen, het herstellen van een blessure en volledige focus richting toestel, zijn cruciale factoren om een wedstrijd te winnen of je persoonlijke puntentotaal te verbeteren. Elke topturn(st)er (foto: Emilio) zal dit beamen. Toch ontbreekt serieuze mentale training in veel trainingsprogramma’s.

Turn(st)ers staan bij het publiek bekend om hun goed gebouwde lichamen (heren) en gracieuse lenigheid (dames). Van jongs af aan  worden vele trainingsuren besteed aan deze fysieke kwaliteiten. Gemiddeld 20 uur per week is eerder regel dan uitzondering. Opvallend is er dat er weinig tot geen aandacht is voor de emotionele en mentale ontwikkeling bij deze jonge sporters. De aanname dat dit ‘vanzelf’ goed komt, is achterhaald en misschien wel onverantwoord. Menig jong talent loopt mentaal vast wanneer hij of zij voldoet aan de fysieke voorwaarden, maar toch steeds het onderdeel – tijdens de wedstrijd – ziet mislukken.

Het komt binnen het turnen voor dat trainers een trainingsklimaat scheppen waarbij zij hun gymnasten door middel van pressie en dwang tot betere prestaties proberen te dwingen. Als belangrijkste reden voor deze aanpak wordt naar voren gebracht dat turn(st)ers dit nodig hebben om over een drempel heen te komen en tot een hoger prestatieniveau uit te groeien. NL sportpsycholoog wijst deze aanpak af, die vooral gebaseerd is op stress en angst. Uiteindelijk verliezen kinderen hierdoor namelijk hun zelfvertrouwen, intrinsieke motivatie en het plezier in turnen. Om maar niet te spreken over de mogelijke psycho-emotionele problemen en schadelijke gevolgen qua persoonlijke ontwikkeling. Neem als voorbeeld enkele ex-turntoppers die hun geliefde sport definitief de rug hebben toegekeerd na traumatische ervaringen. Maar er is ook een andere kant!

Hedendaagse turntrainers die openstaan voor mentale training en de wedstrijdturn(st)er ondersteunen bij het bewandelen van hun lange weg naar succes. Turnen is spelen met de zwaartekracht. Turnen is een prachtige sport om je te leren presenteren en je uitstraling te verbeteren. Turnen is dé sport om jezelf steeds te verbeteren en om te leren gaan met teleurstellingen. Kortom, een wereldsport waarin je niet alleen prijzen kunt winnen, maar ook belangrijke life skills opbouwt.

Met NL sportpsycholoog train je niet alleen je body, maar ook je mind. Met de juiste focus jezelf overtreffen. Zonder angst om te vallen. Aan de toestellen én in het dagelijks leven.

Blood, sweat and chalk!

Wil jij mentaal sterker worden en daarmee dichterbij de perfecte uitvoering met hoge D-score turnen? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams, in heel Nederland.

NL sportpsycholoog® en de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Turnen

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.