Basketbal

Mentale training is onmisbaar voor basketballers. Het verschil tussen raak gooien of missen van een vrije worp, met nog 2 seconden op de klok, is vaak een fractie van een millimeter en vooral ‘psychologisch’. Elke topbasketballer zal dit beamen (foto: Cheyenne). Toch ontbreekt serieuze mentale training in veel trainingsprogramma’s.

In Amerika is mentale training in het basketbal eerder regel dan uitzondering. NBA topcoach Phil Jackson kreeg de bijnaam ‘zen master’ omdat hij zoveel nadruk legde op de mentale kant van basketbal. De basketballers staan het meest open voor het aanleren van verbeelding, concentratie en zelfspraak. Door de sportpsychologen bij NL sportpsycholoog worden deze technieken in Nederland ook ingezet en gecombineerd met gedachtetraining, doelen stellen en ontspanningsoefeningen. Veelal wordt een mix van interventietechnieken ingezet om de basketballer in het ‘hier en nu’ te houden. Daarmee wordt voorkomen dat druk ontstaat door te denken aan het resultaat van de wedstrijd (toekomst) of het recente wedstrijdmoment waarin minder goed werd gepresteerd.

Gedurende de tijd die wordt doorgebracht op de bank, dienen bankspelers gemotiveerd en gefocust blijven. Om de aandacht goed te blijven richten en vast te houden, is het volgen van de teamgenoot waarvoor ingevallen moet worden geschikt. Negatieve emoties, zoals boosheid, kunnen worden uitgelokt door ruzie met de tegenstander, een als niet terecht beoordeelde beslissing van de scheidsrechter en een slechte individuele prestatie.

De vrije worp blijft met stip het meest stressvolle moment tijdens een basketbalwedstrijd. Een vast ritueel en een succesvolle poging vele malen verbeelden, zijn standaard ingrediënten voor een goed resultaat. Maar de passie voor basketbal (motivatie) is de brandstof om nooit op te geven en zelfvertrouwen op de bouwen. De onderstaande quote van Michael Jordan is daarvoor exemplarisch.

I’ve missed over 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times i’ve been trusted to take the game-winning shot… and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why i succeed – Michael Jordan

Wil jij mentaal sterker worden en daarmee onder andere je schotgemiddelde verbeteren? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams, in heel Nederland.

NL sportpsycholoog® en de Nederlandse Basketballbond (NBB) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Basketbal

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.