Mentale training hockey

Mentale training hockey is onmisbaar voor wedstrijdhockeyers. Bal en stick, voetenwerk, kracht horen er allemaal bij, maar jezelf motiveren en het maximale uit jezelf halen is vooral ‘psychologisch’. Elke tophockeyer zal dit beamen.

Toch ontbreekt serieuze mental coaching of mentale training hockey in veel trainingsprogramma’s. Ga daarom zelf aan de slag met NLsportpsycholoog! Onze Drie Batterijen® aanpak is eenvoudig en bewezen effectief. Vind de beste mentale trainer bij jou in de buurt en ontvang extra ondersteuning op je telefoon:

  • App: via je smartphone 100 dagen 24/7 direct zicht op eigen prestaties en ontvang oplaadtips;
  • MijnNL Sportpsycholoog: online contact met mentale trainer via je eigen profielpagina;
  • Meetinstrument: aantoonbaar resultaat met online voor- en nameting;
  • E-learning: zelfstudie met module Doelen Stellen;
  • Online kennisbank: toegang tot filmpjes, artikelen en ‘oplaadtips’ mentale training.

Mentale training hockey: het hoort er gewoon bij!

Mentale training in het hockey komt helaas vaak pas in beeld wanneer er een ‘probleem’ opgelost moet worden. Denk aan meerdere verliespartijen op rij als team. Of een speler die al weken uit vorm is, terwijl het op de training prima verloopt. NL sportpsycholoog pleit er voor dat mentale training een standaard trainingsonderdeel zou moeten zijn, zoals technische, tactische en krachttraining.

Jouw hersenen zijn namelijk net zo trainbaar als een spier, die je met elke training sterker en effectiever kunt maken of zoals de sleeptechniek die je wilt verbeteren. Mentale training geeft een hockeyer vaardigheden om bijvoorbeeld beter met wedstrijdspanning om te gaan, vaardigheden om jezelf optimaal te concentreren of om constanter te presteren bij het nemen van die spanningsvolle strafcorner.

De strafcorner en flow

Bij een strafcorner, een verdedigende actie in de cirkel of ander belangrijk moment kun je snel afgeleid raken. Het gevolg is concentratieverlies en een grotere kans op het maken van fouten. Menig coach roept in dat geval ‘Concentreer je!’ en het team spreekt je aan op gemaakte afspraken. Maar onder druk is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan!

Bij Den Bosch hadden ze gebrek aan zelfvertrouwen. En flow. Flow komt met plezier. Dat hoeft geen feest te betekenen. We gingen naar de Ardennen en werkten daar keihard, maar toch was het leuk. Ze moesten in het hier en nu leven. Niet denken aan winnen of verliezen, maar focussen op de taak. Denken is niks voor flow, je moet doen. Maar het belangrijkste is waarschijnlijk dat je sterke punten sterker maakt. – Marc Lammers

Contact NL sportpsycholoog hockey

Wil jij mentaal sterker worden en daarmee je hockeyprestaties verbeteren? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams. In heel Nederland.

Liever nog even wachten? Ook goed! Kijk vrijblijvend, gratis en anoniem hoe je er voor staat. Meten is weten met onze Drie Batterijen® Test. Of lees hoe je het beste uit jezelf kunt halen in het boek Mindboxing van NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. Verkrijgbaar als Nederlandstalig hardcover boek en als Engelstalig eBook.

NL sportpsycholoog® en de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Mindboxing boek en eBook Jan Sleijfer

Mentale training hockey

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.