Mentale training atletiek

Mentale training atletiek is onmisbaar voor wedstrijdatleten. Atletiek is de moeder van alle sporten met hardlopen, sprinten, discus, speerwerpen, hoogspringen, verspringen, kogelstoten en marathon. Per onderdeel verschillen de technische, tactische en fysieke vaardigheden. Maar de mentale vaardigheden om te presteren komen sterk overeen: doelen stellen, spanningscontrole, gedachtentraining en ontspanning. Succes is onlosmakelijk verbonden aan een juiste mindset.

Toch ontbreekt serieuze mental coaching of mentale training atletiek in veel trainingsprogramma’s. Ga daarom zelf aan de slag met NLsportpsycholoog! Onze Drie Batterijen® aanpak is eenvoudig en bewezen effectief. Vind de beste mentale trainer bij jou in de buurt en ontvang extra ondersteuning op je telefoon:

  • App: via je smartphone 100 dagen 24/7 direct zicht op eigen prestaties en ontvang oplaadtips;
  • MijnNL Sportpsycholoog: online contact met mentale trainer via je eigen profielpagina;
  • Meetinstrument: aantoonbaar resultaat met online voor- en nameting;
  • E-learning: zelfstudie met module Doelen Stellen;
  • Online kennisbank: toegang tot filmpjes, artikelen en ‘oplaadtips’ mentale training.

Mentale training atletiek: van sprint tot marathon

Een NL sportpsycholoog zal bijvoorbeeld bij een atleet op de 100 en 200 meter sprint extra aandacht besteden aan de start. Het gaat daarbij om het juist richten van de aandacht en het bereiken van een optimaal spanningsniveau. Een wedstrijdplan en het verbeelden van een flitsende start is belangrijk. Bij alle hardloopafstanden is het belangrijk de tegenstander te gebruiken als motivator en niet als afleider. Bij grote loopafstanden, zoals de marathon, is het zaak dat de sportpsycholoog de atleet in de juiste ‘mindset’ krijgt.

Leren omgaan met verlies

Hoogspringen en speerwerpen zijn bijvoorbeeld onderdelen van de atletiek waarbij tijd zit tussen twee opeenvolgende pogingen.  Hier zet de sportpsycholoog in op verbeelding, ontspanning en gedachtentraining om de spanning bij de atleet te optimaliseren. Een NL sportpsycholoog combineert de mentale training met de technische, tactische en fysieke training. Maar ook al is de atleet nog zo gemotiveerd, acceptatie van verlies hoort bij de ontwikkeling. Usain Bolt heeft dit treffend verwoord:

You have to learn how to lose before you can learn how to win.

Contact NL sportpsycholoog atletiek

Wil jij mentaal sterker worden een optimaal presteren tijdens wedstrijden? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams. In heel Nederland.

Maar, liever nog even wachten? Ook goed! Kijk vrijblijvend, gratis en anoniem hoe je er voor staat. Meten is weten met onze Drie Batterijen® Test. Of lees hoe je het beste uit jezelf kunt halen in het boek Mindboxing van NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. Verkrijgbaar als Nederlandstalig hardcover boek en als Engelstalig eBook.

NL sportpsycholoog® en de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Mindboxing boek en eBook Jan Sleijfer

Mentale training atletiek

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.