Atletiek

Mentale training is onmisbaar voor atleten. Atletiek is de moeder van alle sporten met hardlopen, sprinten, discus, speerwerpen, hoogspringen, verspringen, kogelstoten en marathon. Per onderdeel verschillen de technische, tactische en fysieke vaardigheden, maar de mentale vaardigheden om te presteren komen sterk overeen: doelen stellen, spanningscontrole, gedachtentraining en ontspanning. Succes is onlosmakelijk verbonden aan een juiste mindset.

Een NL sportpsycholoog zal bijvoorbeeld bij een atleet op de 100 en 200 meter sprint extra aandacht besteden aan de start. Het gaat daarbij om het juist richten van de aandacht en het bereiken van een optimaal spanningsniveau. Een wedstrijdplan en het verbeelden van een flitsende start is belangrijk. Bij alle hardloopafstanden is het belangrijk de tegenstander te gebruiken als motivator en niet als afleider. Bij grote loopafstanden, zoals de marathon, is het zaak dat de sportpsycholoog de atleet in de juiste ‘mindset’ krijgt.

Bij de onderdelen van de atletiek waarbij tijd zit tussen twee opeenvolgende pogingen, zoals bij hoogspringen en speerwerpen, zet de sportpsycholoog in op verbeelding, ontspanning en gedachtentraining om de spanning bij de atleet te optimaliseren. Een NL sportpsycholoog combineert de mentale training met de technische, tactische en fysieke training. Maar ook al is de atleet nog zo gemotiveerd, acceptatie van verlies hoort bij de ontwikkeling. Usain Bolt heeft dit treffend verwoord:

You have to learn how to lose before you can learn how to win.

Wil jij mentaal sterker worden een optimaal presteren tijdens wedstrijden? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams, in heel Nederland.

NL sportpsycholoog® en de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Atletiek

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.