Mentale training zwemmen

Mentale training zwemmen is onmisbaar voor wedstrijdzwemmers. Het verschil tussen winnen en verliezen of een persoonlijk record zwemmen, is vaak een fractie van een seconde en vooral ‘psychologisch’. Elke topzwemmer zal dit beamen.

Toch ontbreekt serieuze mental coaching of mentale training zwemmen in veel trainingsprogramma’s. Ga daarom zelf aan de slag met NLsportpsycholoog! Onze Drie Batterijen® aanpak is eenvoudig en bewezen effectief. Vind de beste mentale trainer bij jou in de buurt en ontvang extra ondersteuning op je telefoon:

  • App: via je smartphone 100 dagen 24/7 direct zicht op eigen prestaties en ontvang oplaadtips;
  • MijnNL Sportpsycholoog: online contact met mentale trainer via je eigen profielpagina;
  • Meetinstrument: aantoonbaar resultaat met online voor- en nameting;
  • E-learning: zelfstudie met module Doelen Stellen;
  • Online kennisbank: toegang tot filmpjes, artikelen en ‘oplaadtips’ mentale training.

Mentale training zwemmen: hoe eerder hoe beter

Aan zwemmers worden hoge fysieke en mentale eisen gesteld. Zware trainingsarbeid en sterke competities kenmerken de zwemsport. Regelmatig ervaren zwemmers dat zij in de training beter presteren in trainingen dan in wedstrijden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Fysiek hebben zij echter al aangetoond dat ze een bepaalde prestatie kunnen leveren. Dus het verschil zit ‘m vaak in het mentale aspect. Denk aan zenuwen, negatieve gedachten, of een gebrek aan zelfvertrouwen.

Wacht niet op een ‘probleem’ bij een sporter, voordat je een mentaal begeleidingsplan maakt.  Zwemcoach en een sportpsycholoog kunnen samen met de sporter proactief bezig zijn. Bijvoorbeeld ‘minder presteren onder druk’ leren te voorkomen. In de ideale situatie werkt een multidisciplinair team samen aan prestatieverbetering. Denk aan het  in kaart brengen van alle fysieke en mentale vaardigheden die de zwemmer kunnen helpen.

Sta jij écht klaar op het startblok?

Wil jij het maximale uit jezelf halen in de zwemsport? Door naast fysieke training ook mentale training in te plannen in jouw trainingsschema, ben je ervan verzekerd dat je fysiek en mentaal sterk op het startblok staat. De rol van mentale training beperkt zich niet alleen tot wedstrijden. Vind je het moeilijk om goed te herstellen van de zware zwemtrainingen? Door ontspanningstechnieken aan te leren kun je jouw herstel bevorderen. En dus ook optimaal te presteren.

Een NL sportpsycholoog kan helpen om deze vaardigheden (mentaal) te trainen. Zo leer je deze vervolgens zelf toepassen op de momenten waar het om draait. Word fysiek en mentaal fit!

I think that everything is possible as long as you put your mind to it and you put the work and time into it. I think your mind really controls everything – Michael Phelps

Contact NL sportpsycholoog zwemmen

Wil jij mentaal sterker worden en daarmee je zwemprestaties verbeteren? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog® in jouw regio. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams. In heel Nederland.

Liever nog even wachten? Ook goed! Kijk vrijblijvend, gratis en anoniem hoe je er voor staat. Meten is weten met onze Drie Batterijen® Test. Of lees hoe je het beste uit jezelf kunt halen in het boek Mindboxing van NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. Verkrijgbaar als Nederlandstalig hardcover boek en als Engelstalig eBook.

NL sportpsycholoog® en de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Mindboxing boek en eBook Jan Sleijfer

Mentale training zwemmen

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.