Zwemmen

Mentale training is onmisbaar voor wedstrijdzwemmers. Het verschil tussen winnen en verliezen of een persoonlijk record zwemmen, is vaak een fractie van een seconde en vooral ‘psychologisch’. Elke topzwemmer zal dit beamen. Toch ontbreekt serieuze mentale training in veel trainingsprogramma’s.

Aan zwemmers worden hoge fysieke en mentale eisen gesteld. Zware trainingsarbeid en sterke competities kenmerken de zwemsport. Regelmatig ervaren zwemmers dat zij in de training beter presteren in trainingen dan in wedstrijden en dit kan verschillende oorzaken hebben. Fysiek hebben zij echter al aangetoond dat ze een bepaalde prestatie kunnen leveren, dus het verschil zit ‘m vaak in het mentale aspect. Denk aan zenuwen, negatieve gedachten, of een gebrek aan zelfvertrouwen.

In plaats van te wachten op een ‘probleem’ bij een sporter voordat er een mentaal begeleidingsplan wordt gemaakt kan een sportpsycholoog samen met de sporter proactief  bezig zijn om dit probleem (bijv. minder presteren onder druk) te voorkomen, en in het algemeen om prestaties te verbeteren. Hiervoor worden mentale vaardigheden die de sporter kunnen helpen in kaart gebracht.

Dus wil je het maximale uit jezelf halen op zowel fysiek als mentaal vlak? Door naast fysieke training ook mentale training in te plannen in jouw trainingsschema ben je ervan verzekerd dat je fysiek en mentaal sterk op het startblok staat. De rol van mentale training beperkt zich niet alleen tot wedstrijden. Vind je het moeilijk om goed te herstellen van de zware zwemtrainingen? Door ontspanningstechnieken aan te leren kun je jouw herstel bevorderen en dus ook optimaal te presteren.

Een NL sportpsycholoog kan helpen om deze vaardigheden (mentaal) te trainen zodat je deze vervolgens zelf leert toe te passen op de momenten waar het om draait. Zo word je fysiek en mentaal fit!

I think that everything is possible as long as you put your mind to it and you put the work and time into it. I think your mind really controls everything – Michael Phelps

Wil jij mentaal sterker worden en daarmee je zwemprestaties verbeteren? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog® in jouw regio. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams, in heel Nederland.

NL sportpsycholoog® en de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Zwemmen

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.