Mentale training voetbal

Mentale training voetbal is onmisbaar voor talentvolle wedstrijdspelers. Het verschil tussen ‘prof worden’, ‘in of uit vorm zijn’, ‘je kans grijpen bij een invalbeurt’ en ‘teamgeest’ heeft weinig met fysieke gesteldheid te maken maar zijn vooral ‘psychologisch’. Elke topvoetballer zal dit beamen.

Toch ontbreekt serieuze mental coaching of mentale training voetbal in veel trainingsprogramma’s. Ga daarom zelf aan de slag met NLsportpsycholoog! Onze Drie Batterijen® aanpak is eenvoudig en bewezen effectief. Vind de beste mentale trainer bij jou in de buurt en ontvang extra ondersteuning op je telefoon:

  • App: via je smartphone 100 dagen 24/7 direct zicht op eigen prestaties en ontvang oplaadtips;
  • MijnNL Sportpsycholoog: online contact met mentale trainer via je eigen profielpagina;
  • Meetinstrument: aantoonbaar resultaat met online voor- en nameting;
  • E-learning: zelfstudie met module Doelen Stellen;
  • Online kennisbank: toegang tot filmpjes, artikelen en ‘oplaadtips’ mentale training.

Mentale training voetbal: de strafschop en meer

Een klassiek mentaal moment in het voetbal betreft het nemen van een strafschop. Wat doe jij voor, tijdens of nadat je een penalty moet nemen? Je ziet vaak dat wat op de training wél lukt, tijdens de wedstrijd niet meer lukt. Na uitschakeling heeft heel Nederland een mening: ‘Strafschoppen kun je niet trainen’ of ‘Speler X is mentaal zwak’. Feit is, dat opeens iedereen snapt dat er ‘iets tussen de oren’ van voetballers gebeurt wanneer hij of zij onder druk staat.

De voetbalsport is nog steeds erg conservatief als het gaat om mentale training. Zolang Nederland Johan Derksen serieus blijft nemen, zal mentale training altijd taboe blijven in het voetbal. Miljoenen euro’s lopen BVO’s mis wanneer een elftal collectief ineenstort tijdens een Champions League wedstrijd of wanneer een ingekochte sterspeler zijn niveau niet haalt. In tennis, basketbal, golf, rugby en honkbal is hiervoor de ‘mental coach’ in huis.

Profvoetballer worden vraagt om de juiste mindset (blog)

Investeren op mentaal gebied begint al bij de jeugd. Hoeveel druk ligt er op de schouders van talentvolle voetballertjes? Zij willen hun ouders en mogelijke scout op de tribune het beste spel laten zien. Hoe groot is de teleurstelling als een kind aan het einde van het seizoen te horen krijgt dat hij of zij toch niet goed genoeg is? Ontbrak het daadwerkelijk aan talent of kwam het talent er ‘gewoon’ onvoldoende uit? Op 13-jarige leeftijd ook nog Havo of VWO combineren met topsport is niet voor elke puber even gemakkelijk.

NL sportpsycholoog stelt jou als voetballer in staat om constanter te presteren en het beste uit jezelf te halen. Lees ook onze blog ‘Profvoetballer worden vereist de juiste mindset’. 

Toen ik naar Chelsea kwam, was ik nog erg jong. Het was mijn eerste club in het buitenland. Mourinho ging tactisch en mentaal met me aan de slag. Hij was veeleisend, hij stond niet toe dat je onder je niveau presteerde. Hij kon ook echt op het juiste moment de juiste dingen zeggen, waardoor je zelf meer ging nadenken. Voor mij was dat erg goed. Ik heb vooral mentaal veel van hem geleerd. – Arjen Robben

Contact NL sportpsycholoog voetbal

Wil jij mentaal sterker worden en daarmee je voetbalprestaties verbeteren? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams. In heel Nederland. 

Wil je liever nog even wachten? Ook goed! Kijk vrijblijvend, gratis en anoniem hoe je er voor staat. Meten is weten met onze Drie Batterijen® Test. Of lees hoe je het beste uit jezelf kunt halen in het boek Mindboxing van NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. Verkrijgbaar als Nederlandstalig hardcover boek en als Engelstalig eBook.

NL sportpsycholoog® en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Mindboxing boek en eBook Jan Sleijfer

Mentale training voetbal

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.