Profvoetballer worden vereist de juiste mindset #15

Door Manuel, geplaatst op 10-10-2019
Profvoetballer worden vereist de juiste mindset #15

Iedere jonge voetballer fantaseert wel eens over gescout worden en profvoetballer worden. Doorbreken in het eerste team van je favoriete Nederlandse club. Kampioen worden. Een grote transfer maken naar een Europese topclub. De winnende goal maken met een omhaal in de Champions League finale. En als ultieme droom, met het Nederlands Elftal het WK winnen. NL sportpsycholoog Manuel van de Wal weet wat er nodig is om profvoetballer te worden en werkten mee aan het boek ‘Hoe je profvoetballer wordt’.  

Door NL sportpsycholoog Manuel van de Wal

Profvoetballer worden

Talent speelt uiteraard een rol bij profvoetballer worden. Maar er is nog zoveel meer dat komt kijken bij het daadwerkelijk gescout worden en doorbreken in het profvoetbal. In het boek ‘Hoe je profvoetballer wordt’ van Otten en Spanjersberg, beschrijft een groot aantal  sportpsychologen hoe je je voetbaltalent optimaal kan ontwikkelen. Hiervoor interviewden zij samen in totaal 76 (oud-)profvoetballers, jeugdtrainers en andere deskundigen uit het profvoetbal. Manuel en Thijs stelden vragen over omgaan met tegenslag, plezier in voetbal, hard werken, doorzetten en veel meer. In dit blog een korte samenvatting over profvoetballer worden.

Omgaan met tegenslag

Profvoetballers Mohamed Rayhi (Sparta Rotterdam) en Clint Leemans (RKC Waalwijk) wilden al vroeg profvoetballer worden. Zij vertellen dat het op jonge leeftijd om leren gaan met tegenslag een belangrijke factor in hun ontwikkeling is geweest. Beiden werden gescout en speelden in de jeugd van PSV, hadden te maken met enorme concurrentie op hun positie en werden weggestuurd uit de opleiding om een jaar bij Helmond Sport te gaan spelen. Dit was een grote tegenslag voor deze jonge spelers, maar achteraf was dit wel een sleutelmoment.

Plezier en profvoetballer

Clint Leemans: ‘Bij PSV had ik in het begin altijd Jorrit Hendrix voor me. Als hij geblesseerd was mocht ik spelen, maar als hij fit was zat ik altijd op de bank. Toen ik 14 jaar was wilde PSV niet met mij verder en dat was heel emotioneel voor mij. Ik ging naar Helmond Sport, maar dat was achteraf heel goed. Dat ik gewoon elke week kon voetballen en kon laten zien wat ik kon. Dat was dan misschien niet bij PSV, maar ik speelde lekker en wilde profvoetballer worden. Ik kreeg er weer plezier in, en als je plezier hebt, presteer je beter. Scouts zien dat. Toen mocht ik terug en heb ik de stijgende lijn weer ingezet.’

Hard werken

Mohamed Rayhi werd eveneens weggestuurd bij PSV en ook hij mocht een jaar later weer terugkomen. ‘Ik ken genoeg jongens die in zo’n geval hadden opgegeven en dachten: mijn carrière is voorbij. Maar ik heb bij Helmond Sport nog harder gewerkt en heb zo mijn kans terugverdiend. Zeker op jonge leeftijd, als je zo’n klap te verwerken krijgt, moet je mentaal sterk in je schoenen staan. De ene keer dat je wissel staat, hoe ga je daar mee om? Gooi je er met de pet naar of ga je nog harder trainen. Zeker als je jong bent is dat wel lastig. Maar wil je profvoetballer worden, dan moet je laten zien hoe sterk je bent’.

Doorzetten

Rayhi: ‘Het belangrijkste van profvoetballer worden is dat je nooit opgeeft. Er zijn zoveel voorbeelden van spelers die tegenslagen hebben gehad, maar daarna nog een hogere stap hebben gemaakt. Er is niks erger dan aan het einde van je jeugd moeten zeggen: ‘had ik dat maar niet gedaan of had ik dat maar zo gedaan’. Ik ken genoeg jongens die zeggen: ‘als ik in de jeugd iets minder eigenwijs was, wat vaker ging trainen, vaker luisterde naar mijn ouders, vaker luisterde naar de trainer, dan had ik het misschien wel gehaald’. Maar ja, je kan niet meer terug. Er lijkt me niks erger dan wanneer je moet zeggen: ‘ik had het zo makkelijk kunnen halen, maar ik heb er niet alles aan gedaan en te vroeg opgegeven’. Dat is het ergste gevoel dat je kan hebben, want ik denk dat iedereen profvoetballer wil worden.’

Oplaadtip van NL sportpsycholoog

Deze persoonlijke verhalen laten zien dat profvoetballer worden niet zomaar komt aanwaaien. De oplaadtip van NL sportpsycholoog is dan ook; vind je plezier in het voetbal, werk keihard en blijf doorzetten. Scouts van de KNVB merken jou(-w kind) dan vast en zeker op!

Voor meer informatie over het boek ‘Hoe je profvoetballer wordt’, neem contact op met NL sportpsycholoog Manuel. Of bestel het boek bij sportmedia.

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.