Mentale training vechtsport

Mentale training vechtsport is onmisbaar. Een gevecht wordt vaak al gewonnen voordat hij begint. Een mentaal sterke vechter staat bij aanvang 10 punten voor. Het verschil tussen vechtsport en andere sporten is, dat veel van deze sporten niet leiden tot fysieke pijn. Bij vechtsport gaat het erom dat je in staat bent om je angst om pijn te lijden overwint en dat je je niet laat intimideren door je tegenstander. Zelf de toppers in de sport geven aan dat zij voor een gevecht bang zijn.

Toch ontbreekt serieuze mental coaching of mentale training vechtsport in veel trainingsprogramma’s. Ga daarom zelf aan de slag met NLsportpsycholoog! Onze Drie Batterijen® aanpak is eenvoudig en bewezen effectief. Vind de beste mentale trainer bij jou in de buurt en ontvang extra ondersteuning op je telefoon:

  • App: via je smartphone 100 dagen 24/7 direct zicht op eigen prestaties en ontvang oplaadtips;
  • MijnNL Sportpsycholoog: online contact met mentale trainer via je eigen profielpagina;
  • Meetinstrument: aantoonbaar resultaat met online voor- en nameting;
  • E-learning: zelfstudie met module Doelen Stellen;
  • Online kennisbank: toegang tot filmpjes, artikelen en ‘oplaadtips’ mentale training.

Mentale training vechtsport: mindboxing

Bokser Mike Tyson zei bijvoorbeeld: “Elke keer als ik in de ring stap dan ben ik bang, maar het gaat erom hoe je hiermee omgaat. Wat je moet doen is je voeten stevig op de grond zetten, in je mondstuk bijten en zeggen tegen jezelf, let’s go!”

Op deze manier pepte hij zichzelf op om de confrontatie met zijn tegenstander aan te gaan. Om je angst te overwinnen is het belangrijk dat je mentaal sterk bent. Helaas denkt men vaak dat alleen mensen die mentaal zwak zijn mentale training nodig hebben, maar het zijn juist de toppers die alles aangrijpen om het beste uit zichzelf te halen of dit nu op fysiek, technisch, tactisch of mentaal vlak is. Want die ene procent kan net het verschil maken tussen winst en verlies.

Spierkracht is niet genoeg

Mentale training is onmisbaar voor vechtsporters. Iedereen die martial arts of een krijgskunst beoefent weet hoe belangrijk de mindset is in het gevecht. Topvechters uit de UFC en het MMA zullen beamen dat spierkracht alléén niet genoeg is om een titel te winnen of te verdedigen. Het om kunnen gaan met wedstrijdspanning, overwinnen van angst voor blessures en ‘klappen ontvangen’, gefocused blijven en zelfvertrouwen behouden na een verloren wedstrijd, zijn voorbeelden van mental toughness.

Conor McGregor is a very unique individual. He eats pressure for breakfast. And eats pressure like nobody i’ve ever seen in my life. He rolled out there tonight smiling. He was in there doing this thing, warming up. He’s like, “Eh I’m in the gym and it’s just another day”. – Dana White

Contact NL sportpsycholoog vechtsport

Vechtsport is een combinatie van hard én zacht. De combinatie maakt je onoverwinnelijk. Veel vechtsporters trainen te eenzijdig of denken dat ‘zacht’ hetzelfde is als ”zwak’. Kijk bijvoorbeeld eens naar de complete trainingsvormen van Mindboxing® op youtube (3 min).

Wil jij mentaal sterker worden en optimaal presteren in je volgende gevecht? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams. In heel Nederland. 

Liever nog even wachten? Ook goed! Kijk vrijblijvend, gratis en anoniem hoe je er voor staat. Meten is weten met onze Drie Batterijen® Test. Of lees hoe je het beste uit jezelf kunt halen in het boek Mindboxing van NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. Verkrijgbaar als Nederlandstalig hardcover boek en als Engelstalig eBook.

Mindboxing boek en eBook Jan Sleijfer

Mentale training vechtsport

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.