Honkbal

Mentale training is onmisbaar voor honkballers. Het verschil tussen slag of wijd, een hit or miss, is vaak een fractie van een millimeter en vooral ‘psychologisch’. Elke tophonkballer zal dit beamen. Toch ontbreekt serieuze mentale training in veel trainingsprogramma’s.

Yogi Berra stelde: “baseball is 90% mental and the other half is physical”. “Dit kan natuurlijk niet, maar het geeft  wel aan hoe belangrijk het mentale gedeelte binnen het honkbal is. Een van de redenen hiervan is dat je bij honkbal veel tijd krijgt om na te denken over wat je aan het doen bent. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je gedachten afdwalen naar andere dingen die niets met het honkbal te maken hebben of je kan bijvoorbeeld gaan nadenken over een actie die mislukte. Al deze gedachten kunnen invloed hebben op je spel.

Hiernaast is het in het honkbal heel belangrijk dat je om kunt gaan met tegenslag. Om een goede slagman te zijn, moet je bijvoorbeeld om kunnen gaan met het feit dat je in 7 van de 10 gevallen de bal niet zal raken. Op dat moment is het dus belangrijk dat je de juiste gedachten hebt, die passen bij de situatie en dat je tegenslag niet te veel aan jezelf toeschrijft.

Mentaal sterk word je niet zomaar, je zal dit moeten trainen. Als je fysiek sterker wil worden dan ga je naar een sportschool om te oefenen. Als je mentaal sterker zal willen worden zal je dit ook moeten oefenen. Hierbij is het belangrijk dat je je realiseert dat mentale training niet alleen voor sporters is die mentaal zwak zijn, maar juist ook voor sporters die al mentaal sterk zijn en nog een stukje sterker willen worden. Want het verschil tussen winst en verlies wordt vaak bepaald door kleine verschillen.

A baseball game is simply a nervous breakdown divided into nine innings – Earl Wilson

Wil jij mentaal sterker worden en daarmee onder andere je slaggemiddelde verbeteren? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog® in jouw regio. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams, in heel Nederland.

NL sportpsycholoog® en de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softballbond (KNBSB) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Honkbal

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.