Mentale training honkbal

Mentale training honkbal is onmisbaar voor wedstrijdhonkballers. Het verschil tussen slag of wijd, een hit or miss, is vaak een fractie van een millimeter en vooral ‘psychologisch’. Elke tophonkballer zal dit beamen.

Toch ontbreekt serieuze mental coaching of mentale training honkbal in veel trainingsprogramma’s. Ga daarom zelf aan de slag met NLsportpsycholoog! Onze Drie Batterijen® aanpak is eenvoudig en bewezen effectief. Vind de beste mentale trainer bij jou in de buurt en ontvang extra ondersteuning op je telefoon:

  • App: via je smartphone 100 dagen 24/7 direct zicht op eigen prestaties en ontvang oplaadtips;
  • MijnNL Sportpsycholoog: online contact met mentale trainer via je eigen profielpagina;
  • Meetinstrument: aantoonbaar resultaat met online voor- en nameting;
  • E-learning: zelfstudie met module Doelen Stellen;
  • Online kennisbank: toegang tot filmpjes, artikelen en ‘oplaadtips’ mentale training.

Mentale training honkbal: 90% mentaal

Yogi Berra stelde: “Baseball is 90% mental and the other half is physical”. “Dit kan natuurlijk niet, maar het geeft  wel aan hoe belangrijk het mentale gedeelte binnen het honkbal is. Een van de redenen hiervan is dat je bij honkbal veel tijd krijgt om na te denken over wat je aan het doen bent. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je gedachten afdwalen naar andere dingen die niets met het honkbal te maken hebben of je kan bijvoorbeeld gaan nadenken over een actie die mislukte. Al deze gedachten kunnen invloed hebben op je spel.

Een goede slagman mist 7 van de 10 keer

In honkbal is het heel belangrijk dat je om kunt gaan met tegenslag. Om een goede slagman te zijn, moet je bijvoorbeeld om kunnen gaan met het feit dat je in 7 van de 10 gevallen de bal niet zal raken. Op dat moment is het dus belangrijk dat je de juiste gedachten hebt, die passen bij de situatie en dat je tegenslag niet te veel aan jezelf toeschrijft.

Mentaal sterk word je niet zomaar, je zal dit moeten trainen. Als je fysiek sterker wil worden dan ga je naar een sportschool om te oefenen. Als je mentaal sterker zal willen worden zal je dit ook moeten oefenen. Hierbij is het belangrijk dat je je realiseert dat mentale training niet alleen voor honkballers is die mentaal zwak zijn, maar juist ook voor honkballers die al mentaal sterk zijn en nog een stukje sterker willen worden. Want het verschil tussen winst en verlies wordt vaak bepaald door kleine verschillen.

A baseball game is simply a nervous breakdown divided into nine innings – Earl Wilson

Contact NL sportpsycholoog honkbal

Wil jij mentaal sterker worden en daarmee onder andere je slaggemiddelde verbeteren? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog® in jouw regio. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams, in heel Nederland.

Liever nog even wachten? Ook goed! Kijk vrijblijvend, gratis en anoniem hoe je er voor staat. Meten is weten met onze Drie Batterijen® Test. Of lees hoe je het beste uit jezelf kunt halen in het boek Mindboxing van NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. Verkrijgbaar als Nederlandstalig hardcover boek en als Engelstalig eBook.

NL sportpsycholoog® en de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softballbond (KNBSB) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Mindboxing boek en eBook Jan Sleijfer

Mentale training honkbal

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.