Mentale training judo

Mentale training judo is onmisbaar voor wedstrijdjudoka’s. Het verschil tussen winnen en verliezen of een ippon scoren, is vaak in een fractie van een seconde beslist en vooral ‘psychologisch’. Elke topjudoka zal dit beamen.

Toch ontbreekt serieuze mental coaching of mentale training judo in veel trainingsprogramma’s. Ga daarom zelf aan de slag met NLsportpsycholoog! Onze Drie Batterijen® aanpak is eenvoudig en bewezen effectief. Vind de beste mentale trainer bij jou in de buurt en ontvang extra ondersteuning op je telefoon:

  • App: via je smartphone 100 dagen 24/7 direct zicht op eigen prestaties en ontvang oplaadtips;
  • MijnNL Sportpsycholoog: online contact met mentale trainer via je eigen profielpagina;
  • Meetinstrument: aantoonbaar resultaat met online voor- en nameting;
  • E-learning: zelfstudie met module Doelen Stellen;
  • Online kennisbank: toegang tot filmpjes, artikelen en ‘oplaadtips’ mentale training.

Mentale training judo: de flexibele geest

In zijn boek Los beschrijft van der Geest, in samenwerking met een journalist en sportpsycholoog, zijn lange weg naar de wereldtitel judo. Judo is een Japanse sport. Het woord ‘judo’ bestaat uit twee karakters: ‘ju’ en ‘do’. Respectievelijk betekent dit ‘flexibel’ en ‘de weg’. In judo draait het niet alleen om flexibel om te gaan met de kracht van een tegenstander. Maar vooral om de eigen flexibele geest te gebruiken.

Een ander voorbeeld is topjudoka Henk Grol. Hij staat bekend als oersterk. Zijn fysieke trainingsprogramma’s dwingen respect af bij menig tegenstander. Tot driemaal toe is hij heel dicht bij zijn olympische droom geweest: een gouden medaille. Telkens liep het mis. De ene keer door een blessure en de andere keer door concentratieverlies in de laatste seconden. Een tekort aan mentale training?

Ben jij de koning van de randori?

Mentale training helpt judoka’s om op de juiste momenten te ontspannen of juist scherp te zijn. Je grootste tegenstander ben je vaak zelf, niet degene die tegenover je staat. Neem sommige judoka’s. Zij zijn de koning van de randori, maar bezwijken op wedstrijddagen onder prestatiedruk en faalangst.

NL sportpsycholoog helpt judoka’s aan de juiste mindset op de tatami. Niet focussen op een prijs, het podium of een vermelding in de krant, maar vooral op acties. Leer bijvoorbeeld visualiseren hoe je iemand gaat gooien en alleen nog `go’ tegen je hersenen te zeggen. In dat geval is judo is niets anders dan ‘pakken en smakken’.

Het succes van topjudoka Dennis van er Geest is het resultaat van jarenlange lichamelijke training. Maar misschien nog wel meer het gevolg van een confronterend mentaal proces. In zijn boek los beschrijft van der Geest zijn lange weg naar de wereldtitel judo. In samenwerking met een journalist en sportpsycholoog.

Contact NL sportpsycholoog judo

Wil jij mentaal sterker worden en optimaal presteren zodra de scheidsrechter ‘hajime’ zegt? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog® in jouw regio. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams, in heel Nederland.

Liever nog even wachten? Ook goed! Kijk vrijblijvend, gratis en anoniem hoe je er voor staat. Meten is weten met onze Drie Batterijen® Test. Of lees hoe je het beste uit jezelf kunt halen in het boek Mindboxing van NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. Verkrijgbaar als Nederlandstalig hardcover boek en als Engelstalig eBook.

NL sportpsycholoog® en de Judobond Nederland (JBN) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Mindboxing boek en eBook Jan Sleijfer

Mentale training judo

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.