Judo

Mentale training is onmisbaar voor judoka’s. Het verschil tussen winnen en verliezen of een ippon scoren, is vaak in een fractie van een seconde beslist en vooral ‘psychologisch’. Elke topjudoka zal dit beamen. Toch ontbreekt serieuze mentale training in veel trainingsprogramma’s.

In zijn boek Los beschrijft van der Geest, in samenwerking met een journalist en sportpsycholoog, zijn lange weg naar de wereldtitel judo. Judo is een Japanse sport. Het woord ‘judo’ bestaat uit twee karakters: ‘ju’ en ‘do’. Respectievelijk betekent dit ‘flexibel’ en ‘de weg’. In judo draait het niet alleen om flexibel om te gaan met de kracht van een tegenstander, maar vooral om de eigen flexibele geest te gebruiken.

Judoka Henk Grol staat bekend als oersterk. Zijn fysieke trainingsprogramma’s dwingen respect af bij menig tegenstander. Tot driemaal toe is hij heel dicht bij zijn olympische droom geweest: een gouden medaille. Telkens liep het mis. De ene keer door een blessure en de andere keer door concentratieverlies in de laatste seconden. Een tekort aan mentale training?

Mentale training helpt judoka’s om op de juiste momenten te ontspannen of juist scherp te zijn. Judo is niets anders dan ‘pakken en smakken’. Je grootste tegenstander ben je vaak zelf, niet degene die tegenover je staat. Sommige judoka’s zijn de koning van de randori, maar bezwijken op wedstrijddagen onder prestatiedruk en faalangst.

NL sportpsycholoog helpt judoka’s aan de juiste mindset op de tatami. Niet focussen op een prijs, het podium of een vermelding in de krant, maar vooral op acties. Leer visualiseren hoe je iemand gaat gooien en alleen nog `go’ tegen je hersenen te zeggen.

Het succes van topjudoka Dennis van er Geest is het resultaat van jarenlange lichamelijke training, maar misschien nog wel meer het gevolg van een confronterend mentaal proces. In zijn boek los beschrijft van der Geest, in samenwerking met een journalist en sportpsycholoog, zijn lange weg naar de wereldtitel judo

Wil jij mentaal sterker worden en optimaal presteren zodra de scheidsrechter ‘hajime’ zegt? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog® in jouw regio. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams, in heel Nederland.

NL sportpsycholoog® en de Judobond Nederland (JBN) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Judo

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.