Boksen

Mentale training is onmisbaar voor (kick-)boksers. Wie ooit de ring is ingestapt, weet hoe belangrijk de mindset van een ‘krijger’ is. Boksers die op de training onverslaanbaar zijn, laten het tijdens de wedstrijd regelmatig afweten. Wedstrijdspanning, angst, concentratieverlies, gebrek aan zelfvertrouwen… in een fractie van een seconde kan een K.O. de betere bokser uitschakelen. Elke topbokser zal dit beamen. Toch ontbreekt serieuze mentale training in veel trainingsprogramma’s.

Boksen lijkt een primitieve sport waarbij mensen elkaar onbezonnen te lijf gaan. Hoe groter de spierballen, hoe groter de kans op winst. Niets is echter meer waar. Boksen is een mentale uitdaging en wordt niet voor niets de ‘Noble art of self defense’ genoemd. Het is een schaakspel van stoten, waarbij zelfcontrole cruciaal is. Zodra een bokser zijn of haar ‘verstand verliest’ is de kans op een nederlaag en/of fysieke schade groot. Vaak speelt hierbij angst een grote rol.

Mentale training helpt boksers niet alleen om beter om te gaan met hun natuurlijke angst om in de ring  ‘klappen te krijgen’.  Maar ook om een fighting spirit te versterken, zich te concentreren en te leren omgaan met winst en verlies. Zeker verlies in de bokssport wordt nog wel eens toegeschreven aan een partijdige jury. Het zelfvertrouwen loopt vaak een flinke deuk op na een nederlaag. De blauwe plekken die je nog dagenlang ziet en voelt helpen daar geenszins bij.

Veel boksers beperken zich helaas tot het trainen van een six pack. Zij vergeten het belang van  mentale weerbaarheid. NL sportpsycholoog helpt wedstrijdboksers aan de mindset van een kampioen.

Mindboxing is het mentale gevecht tegen jezelf! – Jan Sleijfer

Wil jij mentaal sterker worden en optimaal presteren zodra de bel voor de eerste ronde klinkt? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams, in heel Nederland.

NL sportpsycholoog® en de Nederlandse Boksbond (NBB) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Boksen

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.