Mentale training wielrennen

Mentale training wielrennen is onmisbaar voor wedstrijdrijders. Fietsen is afzien! Niet alleen lichamelijk, maar vooral ‘psychologisch’. Een goede tijdrit, de afdaling zonder te vallen of gewoon op het juiste moment ‘erbij zitten’, heeft meer te maken met je ‘hoofd’ dan met je spieren. Elke toprenner zal dit beamen.

Toch ontbreekt serieuze mental coaching of mentale training wielrennen in veel trainingsprogramma’s. Ga daarom zelf aan de slag met NLsportpsycholoog! Onze Drie Batterijen® aanpak is eenvoudig en bewezen effectief. Vind de beste mentale trainer bij jou in de buurt en ontvang extra ondersteuning op je telefoon:

 • App: via je smartphone 100 dagen 24/7 direct zicht op eigen prestaties en ontvang oplaadtips;
 • MijnNL Sportpsycholoog: online contact met mentale trainer via je eigen profielpagina;
 • Meetinstrument: aantoonbaar resultaat met online voor- en nameting;
 • E-learning: zelfstudie met module Doelen Stellen;
 • Online kennisbank: toegang tot filmpjes, artikelen en ‘oplaadtips’ mentale training.

Mentale training wielrennen: wacht niet te lang!

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken is mentale training en/of begeleiding zelden gericht op het “oplappen van gebroken sporters”. Mentale training omvat grotendeels het scheppen van voorwaarden voor optimale prestatie en is o.a. gericht op:

 • Het stellen van de juiste doelen
 • Presteren onder druk
 • Optimale concentratie en omgaan met negatieve gedachtes
 • Bouwen aan zelfvertrouwen
 • Herstellen van blessures

Wacht niet op een ‘probleem’ als wielrenner of trainer-coach, voordat je een mentaal begeleidingsplan maakt. Ga proactief aan de slag met een sportpsycholoog. Bijvoorbeeld samen bezig zijn om een probleem (bijv. minder presteren onder druk) te voorkomen. Werk als multidisciplinair team aan prestatieverbetering. Breng alle mentale vaardigheden in kaart, die de wielrenner kunnen helpen.

Chaotische taferelen in het peloton

Denk bijvoorbeeld aan het aanleren ontspanningstechnieken die herstel van zowel trainingen, wedstrijden als een blessure bevorderen. Het urenlang trainen op de fiets en soms chaotische taferelen in het peloton vereist de nodige concentratie en scherpte die eveneens getraind kan worden.

Column Boogerd – De verkeerde mindset: “Tom Dumoulin was heel dicht bij de winst van de vuelta en Steven Kruijswijk stond er riant voor in de Giro D’Italia.

Contact NL sportpsycholoog wielrennen

Wil jij mentaal sterker worden en daarmee je fietsprestatie verbeteren? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams, in heel Nederland.

Liever nog even wachten? Ook goed! Kijk vrijblijvend, gratis en anoniem hoe je er voor staat. Meten is weten met onze Drie Batterijen® Test. Of lees hoe je het beste uit jezelf kunt halen in het boek Mindboxing van NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. Verkrijgbaar als Nederlandstalig hardcover boek en als Engelstalig eBook.

NL sportpsycholoog® en de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Mindboxing boek en eBook Jan Sleijfer

Mentale training wielrennen

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.