Wielrennen

Mentale training is onmisbaar voor wielrenners. Fietsen is afzien! Niet alleen lichamelijk, maar vooral ‘psychologisch’. Een goede tijdrit, de afdaling zonder te vallen of gewoon op het juiste moment ‘erbij zitten’, heeft meer te maken met je ‘hoofd’ dan met je spieren. Elke toprenner zal dit beamen. Toch ontbreekt serieuze mentale training in veel trainingsprogramma’s.

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken is mentale training en/of begeleiding zelden gericht op het “oplappen van gebroken sporters”. Mentale training omvat grotendeels het scheppen van voorwaarden voor optimale prestatie en is o.a. gericht op:

  • Het stellen van de juiste doelen
  • Presteren onder druk
  • Optimale concentratie en omgaan met negatieve gedachtes
  • Bouwen aan zelfvertrouwen
  • Herstellen van blessures

In plaats van te wachten op een ‘probleem’ bij een sporter voordat er een mentaal begeleidingsplan wordt gemaakt kan een sportpsycholoog samen met de sporter proactief  bezig zijn om dit probleem (bijv. minder presteren onder druk) te voorkomen, en in het algemeen om prestaties te verbeteren. Hiervoor worden mentale vaardigheden die de sporter kunnen helpen in kaart gebracht.

Denk bijvoorbeeld aan het aanleren ontspanningstechnieken die herstel van zowel trainingen, wedstrijden als een blessure bevorderen. Het urenlang trainen op de fiets en soms chaotische taferelen in het peloton vereist de nodige concentratie en scherpte die eveneens getraind kan worden.

Column Boogerd – De verkeerde mindset: “Tom Dumoulin was heel dicht bij de winst van de vuelta en Steven Kruijswijk stond er riant voor in de Giro D’Italia.

Wil jij mentaal sterker worden en daarmee je fietsprestatie verbeteren? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams, in heel Nederland.

NL sportpsycholoog® en de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Wielrennen

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.