Mentale training volleybal

Mentale training volleybal is onmisbaar voor wedstrijdvolleyballers. Het verschil tussen goede set-up, smash of service, bij matchpoint, is vaak een fractie van een millimeter en vooral ‘psychologisch’. Elke topvolleyballer zal dit beamen.

Toch ontbreekt serieuze mental coaching of mentale training volleybal in veel trainingsprogramma’s. Ga daarom zelf aan de slag met NLsportpsycholoog! Onze Drie Batterijen® aanpak is eenvoudig en bewezen effectief. Vind de beste mentale trainer bij jou in de buurt en ontvang extra ondersteuning op je telefoon:

  • App: via je smartphone 100 dagen 24/7 direct zicht op eigen prestaties en ontvang oplaadtips;
  • MijnNL Sportpsycholoog: online contact met mentale trainer via je eigen profielpagina;
  • Meetinstrument: aantoonbaar resultaat met online voor- en nameting;
  • E-learning: zelfstudie met module Doelen Stellen;
  • Online kennisbank: toegang tot filmpjes, artikelen en ‘oplaadtips’ mentale training.

Mentale training volleybal: blokken en smashen

Als volleyballer kom je veel mentale uitdagingen tegen tijdens een  wedstrijd of training. Er moet razendsnel worden gereageerd en split-second keuzes worden gemaakt. Waar en wanneer wordt dat blok gezet? Blokkeren is naast doen, vooral denken! En dan praten we nog niet eens over de angst die moet worden overwonnen, als dat smash-kanon van de tegenpartij weer in stelling wordt gebracht. Of de frustratie richting een medespeler die weer eens verzaakt. Hoe reguleer je die emoties en voorkom je verkrampt speelgedrag?

Wie staat op in de 5e set?

Steeds meer trainers zien dat omgaan met wedstrijdspanning niet ‘gewoon rustig blijven’ is. Train your brain! Voorkom dat de beslissende set verloren gaat omdat het team onder druk instort. Mentaal getrainde spelers kunnen zich herpakken en een team op sleeptouw nemen. Laat dit niet (alleen) over aan die ene ouwe rot in het veld die al meerdere WK’s en een Olympische spelen heeft meegemaakt. Meestal kampt juist deze speler met blessures en komt lichamelijk te kort om in de 5e set zijn of haar taken nog te kunnen uitvoeren.

Train mentale weerbaarheid het hele volleybalseizoen

Zorg voor mentale weerbaarheid van alle spelers, vanaf de eerste training van het seizoen. Leer omgaan met spanning, train visualisatie en intrinsieke motivatie. Spelers zullen dan ogenschijnlijk ‘gewoon rustig blijven’.  Er is echter mentaal keihard voor getraind. Een heel jaar lang, in plaats van een mentale noodgreep als het mis dreigt te gaan in de competitie.

Guidetti geloofde aanvankelijk nooit zo in het mentale aspect, hij schonk er weinig aandacht aan. Maar die wedstrijd tegen Azerbeidzjan bij de Europese spelen maakte hem wel duidelijk dat dit een kwaal van het Nederlandse damesteam was. Sindsdien is hij er met het team meer op gaan trainen, vooral door spannende wedstrijdsituaties na te bootsen.

Contact NL sportpsycholoog volleybal

Wil jij mentaal sterker worden en daarmee je spel verbeteren? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams, in heel Nederland. 

Liever nog even wachten? Ook goed! Kijk vrijblijvend, gratis en anoniem hoe je er voor staat. Meten is weten met onze Drie Batterijen® Test. Of lees hoe je het beste uit jezelf kunt halen in het boek Mindboxing van NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. Verkrijgbaar als Nederlandstalig hardcover boek en als Engelstalig eBook.

NL sportpsycholoog® en de Nederlandse Volleybalbond (NeVoBo) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Mindboxing boek en eBook Jan Sleijfer

Mentale training volleybal

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.