Mentale training paardensport

Mentale training paardensport is onmisbaar voor ruiters. Je kunt je paard thuis nog zo goed getraind hebben en je management er omheen nog zo goed voor elkaar hebben, wedstrijdspanning haalt je paard uit balans en je score omlaag. Elke topruiter zal dit beamen; eventing, dressuur, spring, cross of reining, het maakt niet uit.

Toch ontbreekt serieuze mental coaching of mentale training paardensport in veel trainingsprogramma’s. Ga daarom zelf aan de slag met NLsportpsycholoog! Onze Drie Batterijen® aanpak is eenvoudig en bewezen effectief. Vind de beste mentale trainer bij jou in de buurt en ontvang extra ondersteuning op je telefoon:

  • App: via je smartphone 100 dagen 24/7 direct zicht op eigen prestaties en ontvang oplaadtips;
  • MijnNL Sportpsycholoog: online contact met mentale trainer via je eigen profielpagina;
  • Meetinstrument: aantoonbaar resultaat met online voor- en nameting;
  • E-learning: zelfstudie met module Doelen Stellen;
  • Online kennisbank: toegang tot filmpjes, artikelen en ‘oplaadtips’ mentale training.

Mentale training paardensport: je paard is jouw spiegel

Uniek in de paardensport is dat je samenwerkt met een dier. Alles wat er in een wedstrijd gebeurt, komt voort uit wat jij als ruiter aangeeft. Je houding bepaalt bewust én vooral ook onbewust het resultaat. Tijdens het rijden wordt de ruiter constant geconfronteerd met zijn of haar eigen tekortkomingen. De reactie van het paard is vrijwel altijd een afspiegeling van de inwerking van de ruiter. Een fout is dus meestal ‘de schuld’ van de ruiter en niet van het paard. Mentale training kan veel voor de paardensport betekenen.

Vergeet de jury, de slechte bodem of de regen

Mentale training helpt de ruiter om in de spiegel te durven kijken en bewust te worden van de houding die ze (onbewust) hebben. Slechts weinig ruiters bezitten van nature de mentaliteit om voortdurend de confrontatie met eigen tekortkomingen aan te gaan. Het paard is een symbiotisch dier, dat altijd op zoek is naar samenwerking en contact. Het reageert op alles wat zich voordoet. De mentale uitdaging is dus om steeds bij jezelf na te gaan of het goed is wat je doet en of je duidelijk genoeg bent geweest. Op het moment dat je het probleem bij jezelf durft te leggen, kun je eraan gaan werken.

Vergeet die chagrijnige of vooringenomen jury, het regenachtige weer en die slechte bodem. Hier kun je niets aan veranderen. Werk aan de dingen die je wel kunt veranderen, zoals bijvoorbeeld: beter leren omgaan met spanning, doelen stellen, visualiseren. Met NL sportpsycholoog leer je meer te genieten van het rijden en uiteindelijk je prestaties te verbeteren in de wedstrijdring.

Paarden zijn onze spiegel, je mentale gesteldheid is net zo belangrijk als de africhting van je paard.

Contact NL sportpsycholoog paardensport

Wil jij mentaal sterker worden en daarmee je prestaties verbeteren in de wedstrijdring? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams. In heel Nederland.

Liever nog even wachten? Ook goed! Kijk vrijblijvend, gratis en anoniem hoe je er voor staat. Meten is weten met onze Drie Batterijen® Test. Of lees hoe je het beste uit jezelf kunt halen in het boek Mindboxing van NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. Verkrijgbaar als Nederlandstalig hardcover boek en als Engelstalig eBook.

NL sportpsycholoog® en de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Mindboxing boek en eBook Jan Sleijfer

Mentale training paardensport

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.