Paardensport

Mentale training is onmisbaar voor ruiters. Je kunt je paard thuis nog zo goed getraind hebben en je management er omheen nog zo goed voor elkaar hebben, wedstrijdspanning haalt je paard uit balans en je score omlaag. Elke topruiter zal dit beamen; eventing, dressuur, spring, cross of reining, het maakt niet uit. Toch ontbreekt serieuze mentale training in veel trainingsprogramma’s.

Uniek in de paardensport is dat je samenwerkt met een dier. Alles wat er in een wedstrijd gebeurt, komt voort uit wat jij als ruiter aangeeft. Je houding bepaalt bewust én vooral ook onbewust het resultaat. Tijdens het rijden wordt de ruiter constant geconfronteerd met zijn of haar eigen tekortkomingen. De reactie van het paard is vrijwel altijd een afspiegeling van de inwerking van de ruiter. Een fout is dus meestal ‘de schuld’ van de ruiter en niet van het paard. Mentale training kan veel voor de paardensport betekenen.

Mentale training helpt de ruiter om in de spiegel te durven kijken en bewust te worden van de houding die ze (onbewust) hebben. Slechts weinig ruiters bezitten van nature de mentaliteit om voortdurend de confrontatie met eigen tekortkomingen aan te gaan. Het paard is een symbiotisch dier, dat altijd op zoek is naar samenwerking en contact. Het reageert op alles wat zich voordoet. De mentale uitdaging is dus om steeds bij jezelf na te gaan of het goed is wat je doet en of je duidelijk genoeg bent geweest. Op het moment dat je het probleem bij jezelf durft te leggen, kun je eraan gaan werken.

Vergeet die chagrijnige of vooringenomen jury, het regenachtige weer en die slechte bodem. Hier kun je niets aan veranderen. Werk aan de dingen die je wel kunt veranderen, zoals bijvoorbeeld: beter leren omgaan met spanning, doelen stellen, visualiseren. Met NL sportpsycholoog leer je meer te genieten van het rijden en uiteindelijk je prestaties te verbeteren in de wedstrijdring.

Paarden zijn onze spiegel, je mentale gesteldheid is net zo belangrijk als de africhting van je paard.

Wil jij mentaal sterker worden en daarmee je prestaties verbeteren in de wedstrijdring? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams, in heel Nederland.

NL sportpsycholoog® en de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Paardensport

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.