Rugby

Mentale training is onmisbaar voor rugby’ers. Bij rugby denkt het grote publiek vooral aan ruige mannen en veel fysieke kracht. Een sport met veel ‘paardenkracht’ en minder ‘mentale kracht’. Niet is minder waar. Concentratie bij snelle omschakelingen van aanval naar verdediging en andersom, keuze maken tussen rennen, passen of trappen, allemaal onder dreiging van instormende tegenstanders maakt rugby een mentale sport bij uitstek.

Naast individuele prestaties moeten de 15 spelers (of 7 bij de sevens) bij rugby als één team presteren. Psychologische interventies op teamniveau zijn belangrijk. In het bijzonder omdat tijdens de wedstrijd coaching vanaf de kant niet is toegestaan, is de onderlinge communicatie belangrijk. Een NL sportpsycholoog zet daarom in op het ontwikkelen van een visie op teampresteren en het formuleren van waarden als basis voor teammotivatie

Elke toprugbyspeler zal het belang van mentale training beamen, zoals Duarte van Gijzelen (foto) die deelneemt aan Mindset2020. Toch ontbreekt serieuze mentale training in veel trainingsprogramma’s.

Rugby is een denksport!

Quote: drs. Jan Sleijfer (sportpsycholoog, werkte met het NL-team Dames Sevens), lees het hele artikel

Wil jij mentaal sterker worden en daarmee onder andere je slaggemiddelde verbeteren? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams, in heel Nederland.

NL sportpsycholoog® en de Nederlandse Rugbybond (NRB) stimuleren plezier en prestaties binnen de breedte- en topsport.

Rugby

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.

Benieuwd hoe we samen het beste uit jou of je team kunnen halen?

We komen graag met jou in contact om te werken aan talentontwikkeling en topprestaties.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.