Winnen op zwakke punten… Hoe dan? #99

Door Simone, geplaatst op 14-03-2023
Winnen op zwakke punten… Hoe dan? #99

Vaak zijn we geneigd om in te zoomen op onze zwakke punten en hier hard aan te werken. Wanneer we onze zwakke punten sterker maken worden we immers beter. Het maakt ons succesvoller en gelukkiger als we werken aan zwakheden! Of toch niet?

 Door: NL sportpsycholoog Simone van der Bijl

Evaluatiegesprek en zwakke punten

Psych: “Laten we eens evalueren” zeg ik tegen de voetballer die tegenover me zit. “Hoe ging het de laatste wedstrijd?”
Sporter: “Uhm ja, wat zal ik zeggen? Ik heb wel 4 kansen gehad die ik heb gemist. Liep niet goed vrij en was niet snel genoeg. Ik maak ook altijd dezelfde fouten.”
Psych: “En wat ging er goed?” Vraag ik hem.
Sporter: “Ik heb twee keer gescoord vanuit een actie maar ik moet sneller zijn.” zegt de technische voetballer zuchtend.
Psych: “En wat ging er nog meer goed?” vraag ik.
Sporter: “Ach pff daar let ik niet zo op. Ik moet toch vooral verbeteren wat er niet goed gaat?”
Psych: Ik leg de voetballer een quote voor van hockeycoach Marc Lammers: ‘Bij mijn weten heeft nog nooit iemand een wedstrijd gewonnen op zijn of haar zwakke punten.’
Sporter: De voetballer kijkt me twijfelachtig aan. “En wat wil je hier precies mee zeggen Simone?”

POSTIEVE PSYCHOLOGIE – FOCUSSEN OP KRACHTEN

Nou: zo is het maar net Marc 😉. We willen namelijk vooral focussen op je sterke kanten! Waarom?

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die gebruikmaken van hun sterke kanten, hoger scoren op zelfvertrouwen, zich competenter voelen, vaker hun doelen realiseren en meer welbevinden ervaren. Je meer focussen op je sterke kanten zorgt eveneens voor meer motivatie. Je legt de focus op wat je wél kunt- dat is een stuk fijner dan bezig zijn met alles wat niet goed gaat toch?

“Tsja daar zit misschien wel wat in…” aldus de voetballer. Misschien? Zeker weten! Focussen op die technische kwaliteiten dus in zijn geval.


 

***  Start mei 2023!  Opleiding & licentie mental trainer-coach ***

  20 mei, 27 mei en 10 juni 2023 – DOORN

Werk met de trainingsprincipes van de Drie Batterijen® methode

BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS

Opleiding Mentale Trainer Coach NL sportpsycholoog Mindboxing

Klik HIER voor meer info over de opleiding!


Minder focussen op zwakke punten is makkelijker gezegd dan gedaan

Ik hoor ook jou denken en je hebt gelijk: dat is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan. Als mensen worden we nou eenmaal eerder toegetrokken naar dingen die we als ‘negatief’ labelen dan naar dingen die we als ‘positief’ labelen. In het ‘negatieve’ kan immers gevaar schuilen. Maar we hebben geluk. We kunnen ons brein trainen om meer op het ‘positieve’ te leren focussen.

Want zoals Marc Lammers zegt:

‘Ik had, zeker in mijn beginjaren, de gewoonte om speelsters vast te pinnen op hun zwakke punten en daar eindeloos op te blijven trainen (…). Dat was bij nader inzien een heilloze weg. Een coach of directeur kan beter iemand kwaliteiten verder proberen uit te bouwen, want daar zit vel meer rek in en daar heeft het team uiteindelijk veel meer aan, dan nodeloos blijven schaven aan iemands vermeende tekortkomingen.’

Oplaadtips NL sportpsycholoog

Tijd voor actie! Hoe? Door een begin te maken met de volgende oplaadtips:

  • Noem 50 positieve dingen:
    – sterke kanten (10x) van jezelf (als high performer)
    – momenten (10x) waarop je succesvol was (als high performer)
    – manieren (10x) waarop jouw omgeving jou steunt (als high performer)
    – momenten (10x) waarop jouw sterke kanten naar voren kwamen (als high performer)
    – complimenten (10x) die je wel eens ontvangen hebt van anderen

Bonuspunten verdienen? Vraag het eens aan verschillende mensen uit je omgeving zoals je trainer/coach/ teamgenoten/vrienden/ collega’s etc. en vul de punten aan!

  • Focus een maand lang alleen op wat er goed gaat in je trainingen/wedstrijden. Na elke training/ wedstrijd beantwoord je de volgende vragen:
    1. Welke 3 (of meer) punten gingen er goed deze training/wedstrijd?
    2. Wat was mijn aandeel hierin?
    3. Wat zegt dit over mij (als sporter)?
  • Ga een maand lang je trainingen en wedstrijden in met de intentie op een sterk en positief gevoel. Dit kun je doen door de volgende visualisatie kort voor de start in te zetten: Denk terug aan een moment waarop jij blaakte van het zelfvertrouwen en/of wanneer jij succesvol was. Sluit je ogen en stap weer in dat moment. Kijk eens om je heen. Wie zijn er? Wat zie je, hoor je, ruik je en wat voel je? En waar in je lijf voel je dat? Neem de tijd om weer helemaal terug te gaan naar dat moment waarop jij succesvol was. Waar in je lijf voel je dat succes? Kun je naar dat punt in je lijf toe gaan en daarbij stil staan? Let eens op je houding. Ga er maar bij zitten of staan zoals toen in dat succesvolle moment en voel hoe je je voelt. Wanneer je de kracht in je lijf kunt voelen, maak daar dan een soort blauwdruk van, een foto. Leg het gevoel maar vast. En open je ogen weer.
  • Focus een maand lang op het nog sterker maken van je kwaliteiten en laat de zwakkere punten los. Na een maand evalueer je het verschil. Check ook even in bij je omgeving: zien zij verschil?

Wil jij aan je sterke punten werken en het beste uit je (sport-)leven halen? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams. In heel Nederland en wereldwijd ONLINE.

Mindboxing boek en eBook Jan Sleijfer

Aanrader: Bestel het hardcover boek Mindboxing – Het gevecht tussen je oren. Ook verkrijgbaar als Engelstalige e-book, waarmee je zelf 100 dagen aan de slag kunt met 76 oplaadtips en 24 filmpjes met denk-, voel- en doe-oefeningen.

Literatuurlijst:
– Bannink, F. (2019). Een beter leven hoe dan? Amsterdam: Boom
– Lammers, M. (2007). Coachen doe je samen. Baarn: Tirion

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.