Visualisatie gebruiken op weg naar de top #78

Door Simone, geplaatst op 19-04-2022
Visualisatie gebruiken op weg naar de top #78

Vandaag wil ik jullie meenemen in mijn favoriete techniek: visualisatie. Of eigenlijk één van mijn favoriete technieken; de combinatie met EMDR maakt hem namelijk af. Daarover volgt in een ander blog later meer. Voor nu, om te beginnen: ik ben nieuwsgierig. Wat heb jij vanochtend ontbeten? Sluit je ogen eens, kun je het voor je zien? Welke kleuren had je ontbijt? Kun je het wellicht ruiken? Of het koffiezet apparaat of de theekoker horen?

Door: NL sportpsycholoog Simone van der Bijl

Wat is visualisatie?

Nou eigenlijk wat je net deed dus. Met visualisatie- ook wel mental rehearsal, verbeelding of imagery genoemd- kun je je (sport) prestaties verbeteren. Bij visualisatie speel je als het ware een film af in je hoofd van de prestatie die je wilt leveren.

Waarom werkt visualisatie?

Visualiseren werkt omdat je brein geen onderscheid maakt tussen de werkelijkheid en wat jij je inbeeldt. Wanneer jij dus aan het dagdromen bent over die wedstrijd waarin jij in een overvol stadium die penalty de kruising in jast, activeert je brein dezelfde circuits als dat je dat ook daadwerkelijk doet. Hoe vaker jij deze film in je hoofd afspeelt, hoe beter jij je brein voorbereid op het daadwerkelijk leveren van deze prestatie. Met als gevolg betere techniek, meer motivatie en zelfvertrouwen!

Het PETTLEP-model als hulpmiddel

Visualiseren kan je op verschillende manieren doen. Volgens de visualisatie techniek van het PETTLEP-model is je visualisatie het sterkt wanneer deze zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid ligt. Het is dus het beste om ook daadwerkelijk in het stadion te gaan staan wanneer jij over die penalty visualiseert. PETTLEP staat voor Physical, Environment, Task, Timing, Learning, Emotion en Perspective. Hoe meer letters je toepast  in jouw visualisatie, hoe succesvoller. De kracht van visualisatie is enorm. Visualisatie is goed in te zetten op momenten dat fysiek trainen niet meer gaat, bijvoorbeeld bij demotivatie, oververmoeidheid, over trainen, het vergroten van je growth mindset en niet te vergeten: blessures.


***   Opleiding MINDBOXING® voor Professionals ***

  21 mei, 28 mei en 11 juni 2022 – DOORN

Inclusief complete mentale toolbox! 

Speciaal voor: Leerkrachten, PT´ers, Trainer-coaches, (Fysio) Therapeuten, e.a.

Opleiding Mentale Trainer Coach NL sportpsycholoog Mindboxing

MELD JE NU AAN!


 

Effectief bij blessures

Het grote nadeel van blessures is dat je snel je spierkracht verliest en je voor je gevoel niet verder kunt ontwikkelen als sporter. Visualiseren volgens het PETTLEP-model kan echter net zo effectief zijn als echt fysiek trainen. Onderzoekers lieten een groep mensen de Biceps Curl (krachttaak) in het echt uitvoeren en een andere groep dezelfde taak alleen visualiseren volgens PETTLEP.

Aan het eind van het onderzoek bleek de groep die daadwerkelijk fysiek trainde 26.56% sterker te zijn geworden. De groep die alleen de PETTLEP-visualisatie deed bleek 23.29% vooruit te zijn gegaan. Dit betekent dat je ondanks eventuele blessures – door middel van het toepassen van PETTLEP visualisatie – amper tot geen krachtverlies hoeft te ervaren en daarmee ook sneller kunt revalideren.

De 7 componenten van PETTLEP

Met de PETTLEP-methode willen we de visualisatie zo echt mogelijk maken. Hoe dichter het visualiseren bij de werkelijkheid komt, hoe beter. Hieronder vind je verdere uitleg over de PETTLEP-checklist, zodat jij kan beginnen met succesvol visualiseren.

  1. PhysicalMaak de visualisatie zo fysiek en echt mogelijk. Trek je tenue aan en voel de bewegingen in je lijf.
  2. EnvironmentVisualiseer in omgeving waarin je de prestatie zou leveren.
  3. TaskPas je visualisatie aan- aan je vaardigheidsniveau en voorkeuren. Als F-je visualiseren dat je Mbappé bent werkt niet 😉
  4. TimingLaat de visualisatie even lang duren als dat de prestatie in het echt zou duren.
  5. LearningLaat je visualisatie meegroeien met jou als sporter. Voetbal je inmiddels als Haller dan kun je wellicht als Mbappé visualiseren 😉
  6. Emotion – Maak je script zo persoonlijk en emotioneel geladen mogelijk.
  7. PerspectiveVisualiseer het liefst uit eigen ogen (en niet alsof je een film bekijkt)

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Conclusie… visualiseer op weg naar de top. Hoe meer hoe beter! Daarbij twee waardevolle tips om nog meer te weten te komen over visualiseren:

  • Lees mijn these: Ik heb zelf onderzoek gedaan naar het effect van kinesthetische verbeelding op het anticipatievermogen bij voetbalpenalty’s.
  • Bekijk de  webinar op ons youtubekanaal van mijn collega NL sportpsycholoog Jan Sleijfer in samenwerking met Topsport Haarlemmermeer.

Stagneert je visualisatie of heb je andere vragen over mentale training? Vraag om hulp en neem contact op met NL sportpsycholoog. Je kunt ook eerst de Drie Batterijen® App downloaden of gratis testen hoe opgeladen jouw batterijen zijn. Je ontvangt direct de uitslag. Nieuw is het boek van NLsportpsycholoog:

Mindboxing boek Jan Sleijfer

Titel: Het gevecht tussen je oren – Mindboxing®
Auteur: drs. Jan Sleijfer
Uitgever: KEIKO Publishing
Omvang: 256 pagina’s hardcover
Prijs: €29,95
ISBN: 978-90-9035322-7
Te verkrijgen: via www.mindboxing.nl

Literatuurlijst
Bijl van der, S.J. (2020). PETTLEP visualisatie om je sportprestaties en penalty te verbeteren. Mind for Success. Opgehaald op 10 april 2022 van PETTLEP visualisatie om je sportprestaties en penalty te verbeteren (mindforsuccess.nl)
Smith, D., Wright, C., Allsopp, A., & Westhead, H. (2007). It’s all in the mind: PETTLEP-based imagery and sports performance. Journal of Applied Sport Psychology, 19(1), 80–92. https://doi.org/10.1080/10413200600944132
Wakefield & Smith (2012): Perfecting Practice: Applying the PETTLEP Model of Motor Imagery, Journal of Sport Psychology in Action, 3:1, 1 11. http://dx.doi.org/10.1080/21520704.2011.639853

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.