Pieken en dalen op mijn voettocht (2): Denkkracht #94

Door Katja, geplaatst op 10-01-2023
Pieken en dalen op mijn voettocht (2): Denkkracht #94

Afgelopen zomer besloot ik, NL sportpsycholoog Katja, er tussenuit te gaan om een lang gekoesterde droom waar te maken: te voet op pelgrimstocht, vanuit Hillegom in de Duin- en Bollenstreek naar Santiago de Compostela in Spanje. In bijna 1.500 kilometer doorkruiste ik Nederland en België, en via Frankrijk wandelde ik langs de kust van Spanje over de Camino de Santiago. Niet alleen een fysieke uitdaging, maar zeker ook een mentale en emotionele. Tijdens zo’n lange, uitdagende reis met pieken en dalen was het onvermijdelijk dat mijn batterijen soms leegliepen. Hoe gebeurde dat en hoe laadde ik weer op?

In drie blogs geef ik je een inkijkje in mijn Caminodagboek. Het eerste deel over Lichaamskracht lees je hier terug. Dit is deel II: Denkkracht.

Door: NL sportpsycholoog Katja Cardol

Focus op het hier-en-nu om te pieken

“Het pad is mooi vandaag, door landelijk en bosrijk gebied. Het lopen gaat ook prima. Toch ben ik onrustig en krijg het meditatieve wandelgevoel niet te pakken. Ik check continu de tijd, loop snel en pauzeer nauwelijks. Hoeveel kilometer moet ik vandaag nog? Hoeveel dagen in totaal? Mijn grote valkuil: bezig zijn met de bestemming in plaats van met de reis.” (Verslinder: afleiding)

Haasten en “moeten”. Daardoor vergeet je soms te focussen op je taak zelf, en dat komt je prestaties niet ten goede.

 “Vrijwel alles wat ik onderweg denk is gerelateerd aan de Camino. Ik ben niet zoveel meer bezig met thuis, het verleden, of de toekomst. Wel met de route, mijn slaapplaats, de medepelgrims, de natuur om me heen – zoals de prachtige vlinders nu in het bos…” (Oplader: aandacht in het hier-en-nu)

Stilstaan, genieten, in het moment zijn, doen wat waardevol is. Dat geeft ontspanning en energie.

 


***   Opleiding mental trainer-coach 2023 ***

  20 mei, 27 mei en 10 juni 2023 – DOORN

Werk met de trainingsprincipes van de Drie Batterijen® methode

BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS

Opleiding Mentale Trainer Coach NL sportpsycholoog Mindboxing

Klik HIER voor meer info over de opleiding!


 

Pieken: hoofd leegmaken met routines

“Tijdens het wandelen raak ik weleens verstrikt in zorgen. Dan praat ik soms tegen mezelf. Ik neem mijn dagboek op in een spraak-naar-tekst-app. Ik merk dat het helpt om mijn gedachten te ordenen en onrust los te laten.” (Verslinder: piekeren, Opladers: zorgen uiten, hoofd leegmaken)

Wandelen alleen al kan helpen om je gedachten te verzetten. Oplossingen dienen zich aan en ideeën komen in je op tijdens een wandeling. Ook ‘van je af schrijven’ helpt om piekergedachten te verwerken en rust in het hoofd te vinden. Zowel bij pieken als dalen.

“In het donker mijn kleren aandoen, mijn bed afhalen, en gauw naar de badkamer. Zachtjes mijn tas dichtritsen. Wandelen, pijlen volgen, en bij aankomst meteen mijn voeten verzorgen en ‘s middags uitrusten. De eenvoud van het pelgrimsritme.” (Oplader: routine)

Een vaste routine geeft houvast en mentale rust, zodat je je denkkracht voor andere dingen kunt gebruiken.

 

Kies je eigen weg!

“Een 70-jarige vrouw haalt me in en verkondigt dat heel trots. Ik besef dat ík heel trots ben op mezelf omdat het me niks doet. Ik had kunnen denken ‘ik moet sneller zijn dan een oudere dame’ maar ik blijf rustig, het maakt me niets uit want het is geen race.” (Oplader: eigen kracht)

Iedereen loopt de Camino op eigen wijze. Jouw sport of passie doe je omdat jij daar zelf voor hebt gekozen: doe het dan ook op een manier die joú plezier geeft. Vergelijk jezelf niet steeds met anderen, bewandel je paden zoals jij dat wilt en hoe jij het nodig hebt.

 

Oplaadtips NL sportpsycholoog

Dit voorbeeld van een lange wandeltocht lijkt misschien heel specifiek. Toch zou je het kunnen zien als metafoor voor een wandeling door het leven. Eigenlijk werkt het leeglopen en opladen van de batterijen in dagelijkse routines en prestaties niet heel anders. Iedereen komt andere verslinders tegen, dat wel, en ook je opladers zijn persoonlijk.

Oplaadtip: houd in een normale week eens een dagboek bij en breng de belangrijkste verslinders en opladers van jouw Denkkracht in kaart. Net als in mijn dagboekfragmenten hierboven, kun je elke dag kleine momenten van opladen of verslinden onderzoeken. Gebruik onderstaande reflectievragen.

  • Wanneer voel jij je onder- of juist overprikkeld? Waaraan (bv. chaotische of negatieve gedachten, niet in het hier-en-nu zijn) merk je dat?
  • Op welke momenten is het tijd om even af te schakelen? Informatieverwerking, zorgen, langdurige concentratie en beslissingen nemen vragen denkkracht.
  • Wat doe jij om je hoofd leeg te maken? Neem de tijd voor mentaal herstel.

Een batterijen-dagboek bijhouden doe je simpel met de Drie Batterijen App! Zo herken je een lege batterij sneller en kun je jezelf op tijd weer opladen. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op of bestel het boek Mindboxing – Het gevecht tussen je oren of het Engelstalige eBook, waarmee je zelf 100 dagen aan de slag kunt met 76 oplaadtips en 24 filmpjes met denk-, voel- en doe-oefeningen.

Mindboxing boek en eBook Jan Sleijfer

 

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.