Overtraining: voorkomen is beter dan genezen #92

Door Wendy, geplaatst op 15-11-2022
Overtraining: voorkomen is beter dan genezen #92

Vaak hoor ik in gesprekken met sporters dat ze graag alleen maar door, door en door willen gaan. Ze voelen zich niet optimaal, maar kunnen het niet over hun hart verkrijgen om een training rustiger aan te doen, of misschien zelfs een keer een training over te slaan. Als ik hen vertel dat het constant negeren van fysieke en mentale signalen er mogelijk toe kan leiden dat hij of zij een risico op overtraining lopen en dat ze dan veel verder van huis zijn, gaat er vaak een belletje rinkelen.

Door: NL sportpsycholoog Wendy Post

Overtraining uitgelegd

Overtraining is een overmatige belasting zonder voldoende rust en herstel. Bij aanhoudende overtraining kan het volgende ontstaan; je gaat minder presteren zonder dat dit wordt beïnvloed door ziekte en blessure (ook wel staleness genoemd). Daarnaast bestaat ook binnen sport het fenomeen burn-out. Als dit voorkomt, is dit vaak een gevolg van overtraining.


***   Opleiding mental trainer-coach 2023 ***

  20 mei, 27 mei en 10 juni 2023 – DOORN

Werk met de trainingsprincipes van de Drie Batterijen® methode

BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS

Opleiding Mentale Trainer Coach NL sportpsycholoog Mindboxing

Klik HIER voor meer info over de opleiding!


Het ontstaan van overtraining

Wat eerst begint met vermoeidheid, een onrustig gevoel of spierpijn voor enkele dagen of weken, kan als je dit niet goed monitort, uitmonden in symptomen die veel heftiger of intenser zijn. Denk aan verminderd concentratievermogen, slapeloosheid, verhoogde rusthartslag of een verminderde eetlust. Als iemand daadwerkelijk overtraind raakt, ervaart men vaak het volgende: compleet uitgeput zijn, veel minder presteren dan normaal en vervreemd raken ten opzichte van anderen. Daarnaast kan een sporter heftige slaapproblemen ervaren, te maken hebben met stemmingswisselingen en een verstoorde rusthartslag.

Belasting en belastbaarheid

Bij overtraining zijn twee termen belangrijk, belasting en belastbaarheid:

  • Belasting staat voor de trainingen en wedstrijden die een sporter uitvoert. Echter, hier kunnen ook andere factoren op van invloed zijn. Voorbeelden van mentale en sociaal-emotionele factoren zijn drukte op werk, financiële zorgen, studiestress of problemen op relationeel vlak. Lees meer en bekijk video Drie Batterijen® methode.
  • Belastbaarheid staat voor de hoeveelheid die iemand aankan. Deze belastbaarheid kunnen we weer onderverdelen in intrinsieke en extrinsieke factoren. Bij intrinsieke factoren gaat het om geslacht, lichaamsbouw en de (nasleep van) ziekte. Stress, veel moeten reizen en een drukke agenda zijn extrinsieke factoren. Bij overtraining is er sprake van een disbalans tussen belasting en belastbaarheid. Als dit lang aanhoudt, herstelt het evenwicht niet maar raakt dit juist verder verstoord.

Terug naar je oude niveau

Als je eenmaal herkent dat je overtraind bent geraakt, wordt het tijd om een stappenplan op te stellen waardoor je weer zult herstellen. Het advies is om eerst langs een sportarts te gaan, om eventuele onderliggende fysieke oorzaken uit te sluiten. Op basis hiervan maak je een opbouwschema om stapje voor stapje weer de weg om hoog te vinden.

Een balans in slapen, bewegen en voeding is hier uitermate belangrijk in. Het helpt sporters om een logboekje bij te houden over deze thema’s. Een logboekje of de Drie Batterijen App maakt kleine vorderingen zichtbaar en geeft de sporter het gevoel vooruitgang te boeken. Daarnaast kunnen deskundigen goed zien wat de huidige stand van zaken is en waar veranderingen in moeten worden aangebracht.

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Bij overtraining geldt, voorkomen is beter dan genezen. Ervaar jij beginnende symptomen waarbij je vermoeidheid of onrust voelt, prestaties meer moeite kosten maar resultaten achterblijven? De sportpsychologen van NLsportpsycholoog helpen je graag om overtraining voor te blijven!

Neem vrijblijvend contact op of bestel het boek Mindboxing – Het gevecht tussen je oren, waarmee je zelf 100 dagen aan de slag kunt met 76 oplaadtips en 24 filmpjes met denk-, voel- en doe-oefeningen. Eind 2022 verschijnt ook de Engelse vertaling als eBook.

Mindboxing boek Jan Sleijfer

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.