Mentale tips voor een soepele revalidatie #67

Door Doris, geplaatst op 16-11-2021
Mentale tips voor een soepele revalidatie #67

Revalideren is een fysiek zwaar proces. Naarmate het revalidatieproces vordert, komen we er vaak achter dat het proces mentaal (minstens) net zo zwaar is. Motivatieproblemen, tegenslagen of angst voor pijn of terugvallen liggen op de loer en kunnen het proces bemoeilijken. Op welke dingen kun je letten om je revalidatie zo soepel mogelijk te laten verlopen?

Door: NL sportpsycholoog Doris Zandvliet

Verwachtingen revalidatie managen

Als we starten aan een revalidatietraject hebben we (als het goed is) een einddoel voor ogen, bijvoorbeeld weer pijnvrij kunnen sporten. Hoewel we vaak wel stilstaan bij zo’n einddoel, zijn we vaak niet bewust van de verwachtingen die we hebben over hoe de weg naar dat einddoel gaat verlopen. Of we hebben onrealistische verwachtingen, bijvoorbeeld dat we in een stijgende lijn afgaan op ons einddoel. Het zal zelden zo zijn dat we zonder tegenslagen of terugvallen ons door de revalidatie heenslaan. Als je dit vooraf niet hebt ingecalculeerd, zal dit je erg kunnen tegenvallen en problemen kunnen opleveren voor bijvoorbeeld je motivatie om door te gaan met dezelfde inzet, of het vertrouwen in de revalidatie.

Revalidatie is ‘gewoon’ doen wat je moet doen

De revalidatie kun je eigenlijk heel simplistisch bekijken: allereerst brengt een fysio of een sportarts het probleem in kaart en vervolgens krijg jij de oefeningen mee die gedaan moeten worden om weer te herstellen van de blessure, simpel toch? Gewoon doen dus. Maar netjes alles uitvoeren wat je gevraagd wordt blijkt toch lastiger te zijn dan het is. Je hebt er echt wel alles voor over om weer pijn vrij te kunnen sporten, maar al die saaie oefeningen langere tijd blijven volhouden kan echt wel een uitdaging zijn. Wat kan hierbij helpen?

  • Plan je oefeningen in. Als je de oefeningen ‘ergens vandaag’ gaat doen schiet dit er nog wel eens bij in.
  • Keep your eyes on the prize. Waar doe je al die oefeningen nou voor? Denk aan hoe graag je dit wilt en hoe het zal zijn om straks weer pijnvrij te kunnen sporten. Dit zorgt voor extra motivatie.
  • Vertrouwen in behandelaar. Dit is essentieel voor een soepel herstelproces. Mis je het vertrouwen in zijn/haar expertise, of vind je bepaalde oefeningen ‘onzin’? Grote kans dat je niet alles zal uitvoeren wat je moet doen. Transparantie is hierbij erg belangrijk. Twijfel je ergens over of zie je ergens het nut niet van in? Bespreek dit met je behandelaar.


*** Nog even wachten op de boekpublicatie van NL sportpsycholoog Jan Sleijfer ! ***

Minddboxing Jan Sleijfer

MINDBOXING… hét boek over presteren en gezondheid vanuit westers en oosters perspectief.


Omgaan met angst

Tot slot is de angst voor pijn of voor een terugval iets wat heel normaal is in het revalidatieproces. Of misschien ben je onzeker in het uitvoeren van bepaalde oefeningen en durf je daardoor jezelf niet verder te pushen. Dit is iets heel natuurlijks, maar kan er wel voor zorgen dat je vooruitgang achterblijft of dat je langer over het traject doet dan nodig is. Daarom is het verstandig om het volgende eens te proberen:

  • Bespreek deze onzekerheden met je behandelaar. Zoals eerder beschreven is de communicatie met je behandelaar een erg belangrijke factor in het proces. Hij of zij kan je beter ondersteunen wetende wat er in je hoofd omgaat of waarom bepaalde dingen je nog niet lukken.
  • Coach jezelf. Naast de coachende behandelaar ben je zelf ook een enorm belangrijke coach. Probeer onzekere gedachten zoals ‘ik kan/durf dit niet’ om te zetten in een motiverende gedachte zoals ‘blijf het proberen, je kunt dit wel!’.

 Oplaadtip NL sportpsycholoog

Blijf te allen tijde geloven in jezelf, je lichaam en het proces. Motivatie, (zelf)vertrouwen en de juiste verwachtingen zijn hierbij nodig om je revalidatiedoel te bereiken. Samen met een goede communicatie met je behandelaar zal dit zorgen dat je Denkbatterij en je Gevoelsbatterij voldoende opgeladen worden en blijven, waardoor je uiteindelijk ook je Lichaamsbatterij weer helemaal kunt opladen.

Wil jij hulp bij jouw revalidatie, zodat jij niet alleen fysiek, maar ook mentaal soepeler gaat revalideren? Neem dan contact op en laat een NL sportpsycholoog je hierbij helpen. Je kunt ook eerst gratis testen hoeveel (mentale) energie je hebt of onze Drie Batterijen® App downloaden. Je ontvangt direct de uitslag.

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.