Keuzes maken is een kunst #25

Door Wendy, geplaatst op 01-03-2020
Keuzes maken is een kunst #25

In mijn praktijk ondersteun ik regelmatig cliënten die worstelen met keuzes maken. Bij welke club ga ik volgend seizoen het best tot mijn recht komen? Wat moet ik laten om een bepaald doel te bereiken? Maar keuzes zijn er van allerlei soorten en maten. Hoe groot of klein ze ook zijn, elke beslissing die je maakt zet een keten van acties en reacties in gang. Hoe groter de gevolgen van een bepaalde keuze, hoe moeilijker het is om een knoop door te hakken.

Door NL sportpsycholoog Wendy Post

Keuzes maken doe je bewust en onbewust

Naar schatting lijken mensen 35.000 beslissingen per dag te nemen. Van slechts 0,26% van deze keuzes schijnen we ons maar bewust te zijn. Per dag blijven er dan nog steeds ongeveer 90 bewuste keuzes over. Over de ene keuze doe je enkele seconden, over de andere kan je uren doen. Zo zie je dat keuzes een heel groot onderdeel zijn van je dagelijks leven.

Steeds meer stress bij keuzes maken

Het lijkt erop dat het maken van keuzes in de loop der tijd steeds moeilijker wordt. Daarvan is een achterliggende reden dat mensen steeds onafhankelijker worden van elkaar. Personen worden steeds minder volgzaam en komen dus steeds vaker voor nieuwe situaties te staan waarin ze zelf een beslissing moeten nemen. Daarnaast worden er tegenwoordig veel meer opties geboden. Dit lijkt leuk op het eerste gezicht, maar het zorgt ook voor verwarring. Het beste voorbeeld hiervan is het vinden van een partner. Vroeger moest je iemand toevallig tegenkomen, in de huidige samenleving swipe je op je telefoon naar links of rechts.

Denkprocessen

Bij het maken van een keuze doorga je een denkproces. Gedurende zo’n denkproces lijk je van twee verschillende systemen gebruik te maken. Het eerste systeem voert de snelle en automatische handelingen uit. Aan de hand van dit systeem herken je mensen en voer je activiteiten waarvoor je geoefend hebt automatisch uit. Het tweede systeem is verantwoordelijk voor de meer ingewikkelde en gecontroleerde handelingen. Hierbij heb je bewuste aandacht nodig en kan je maar één ding tegelijk.

Twee hulpmiddelen

Terug naar het maken van keuzes in een sessie bij een sporter. Ik vertel diegene dat in het maken van keuzes vijf punten belangrijk zijn, namelijk:

  • Kennis
  • Ervaring
  • Emoties
  • Omgeving
  • Eerdere beslissingen

De sporter krijgt daarbij de opdracht om voor elk punt in zo min mogelijk woorden op te schrijven hoe dit punt invloed heeft op een beslissing. Op deze manier leer je vanuit verschillende perspectieven naar een bepaalde situatie kijken. Hierbij gebruik je voornamelijk het tweede systeem. Door gebruik te maken van dit systeem zorgt een sporter hij of zij aan de hand van een gegronde argumentatie een keuze kan maken en iemand daar ook daadwerkelijk achter zal staan.

Een ander hulpmiddel dat we vaak gebruiken in het maken van keuzes is Schulich’s beslismethode. Hierbij schrijf je aan de ene kant van een papier alle voordelen op. Elk voordeel geef je een score tussen de 1 en 10. Hierbij geldt het volgende; hoe hoger het cijfer, hoe belangrijker het voordeel. Voor de nadelen doe je precies hetzelfde, maar hierbij geldt dat een 10 ‘enorm nadelig’ is en een 1 ‘een beetje vervelend’. Tel de score van de ‘voors’ en ‘tegens’ bij elkaar op. Is de positieve score minstens het dubbele van de negatieve score? Ga dan voor je keuze! Liggen de scores dichter bij elkaar, dan kun je de beslissing beter niet nemen.

Oplaadtip NL sportpsycholoog

De oplaadtip van NL sportpsycholoog is daarom ook; neem voldoende tijd om op een goede manier een keuze te maken. Gebruik pen en papier om een situatie vanuit verschillende perspectieven te kunnen bekijken. Dit maakt het maken van een keuze een stuk gemakkelijk.

Sta je ook voor een moeilijke keuze of zou je begeleiding willen in het maken van keuzes? Neem dan contact op met NL sportpsycholoog! Je kunt ook eerst gratis de Drie Batterijen® test online invullen of de Drie Batterijen® app op je telefoon installeren (Android of iPhone). Wat een keuzes!

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.