Identiteitscrisis of crisis door identiteit? #82

Door Yannick, geplaatst op 14-06-2022
Identiteitscrisis of crisis door identiteit? #82

Vorige week had ik binnen 24 uur twee nagenoeg identieke gesprekken met twee professionele sporters. Zij gaven allebei aan het even niet meer te zien zitten wat betreft hun sportcarrière. Met name de mentale batterijen waren leeg. Helemaal op. Niet geheel verassend had dit ook zijn weerslag op hun fysieke staat merkten beide sporters op. Welke rol speelt hierbij hun identiteit?

Door: NL sportpsycholoog Yannick Balk

Omgeving op identiteit

Voor beide sporters gold dat zij in een ander land wonen dan waar ze vandaan komen. Dit betekent dat je leven flink verandert. Je bent fysiek verder verwijderd van je familie en vrienden, waardoor je sociale netwerk flink kleiner wordt. Vrienden waar je eerder misschien leuke dingen mee deed moet je opnieuw zien te maken.

Omdat de kans groot is dat je de taal niet spreekt weet je ook niet precies wat er in je omgeving allemaal speelt. Daarbij komt dat dergelijke stappen, zoals naar een ander land gaan, het gewicht van het slagen van je sportcarrière kunnen vergroten. Kortom, het gevaar ligt op de loer dat je privé en sociale leven en nogal vernauwen en dat je een sterkere focus krijgt op jezelf en je sportcarrière. En dan verandert al snel je identiteit.


Persoonlijke groei en gezondheid: Het gevecht tussen je oren!

Mindboxing boek Jan Sleijfer

Bestel het handboek voor de westerse mens.


Rollen als onderdeel van identiteit

We bestaan ​​allemaal uit vele, steeds veranderende rollen waarmee we ons identificeren zoals student, sporter, artiest, ouder, broer of zus. Wanneer deze rollen uit balans raken kan dit leiden tot stress. Wanneer de sporteridentiteit de hoofdidentiteit wordt en er niet of nauwelijks ruimte is voor een andere identiteit, wordt alles door de lens van die identiteit gezien. De atleet wordt de enige identiteit. Deze disproportionele identiteit als sporter kan nadelige effecten hebben op de geestelijke gezondheid, persoonlijke relaties, en prestaties.

Gaat het niet zo voorspoedig in de sport, al is dit maar in de eigen ogen van de sporter, dan steken al snel gevoelens van falen en je niet waardig voelen de kop op. Ook door een blessure die al dan niet het einde van een carrière kan betekenen komt iemands identiteit enorm onder druk te staan. Het is dus belangrijk om een identiteitscrisis te voorkomen en te beseffen dat je meer bent dan een atleet en van waarde bent buiten de sport.

Prestatiedruk

De belangen van topsport en de huidige topsportcultuur werken bovenstaand proces in de hand. De enorme prestatiedruk, waar ook zeer jonge sporters al mee geconfronteerd worden, zorgt ervoor dat alles in het teken staan van de prestatie met als gevolg een eenzijdige identiteit. Een jonge talentvolle sporter kan bijna niet topsporter zijn én er veel vriendjes en hobby’s buiten de sport op nahouden. Echter, onderzoek laat zien dat jonge sporters die minder dan 5 uur per week aan hobby’s besteden een grotere kans hebben om overtraind te raken (NFOR/OT).

Bron: Matos, Winsley, and Williams (2011). NFOR/OT = niet-functionele overreaching (NFOR) of overtraining

 

Het gevoel hebben dat je bestaat uit meerdere rollen, waarvan die van (top)sporter de voornaamste kan zijn maar niet de enige, zorgt zeer waarschijnlijk voor beter mentaal welzijn tijdens én na je carrière. Zie het als de steunpilaren waarop je welzijn en prestaties zijn gebouwd. Eén steunpilaar maakt je kwetsbaar, maar 3 of 4 steunpilaren maken je sterk. Gaat het in de sport even niet, bijv. door een blessure, dan kun je kracht en energie halen uit je rol als student, ouder of vrijwilliger. 

Oplaadtips NL sportpsycholoog 

Hierbij twee praktische tips om extra steunpilaren te bouwen:

  • Maak een lijstje met dingen waar je blij van wordt die niet met sport te maken hebben.
  • Stop af en toe met het meten en objectiveren van je prestaties. Ga trainen zonder hartslagmeter, powermeter, snelheidsmeter. Als het mogelijk is kun je ook eens trainen zonder plan, maar gewoon eens doen waar je zin in hebt.

Loop jij hier ook tegen aan? Neem vrijblijvend contact op en wie weet kan een NL sportpsycholoog je verder helpen. Je kunt ook eerst de Drie Batterijen® App downloaden en/of het boek bestellen via de webshop.

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.