Wanneer ga je naar een sportpsycholoog? #32

Door Maryline, geplaatst op 27-05-2020
Wanneer ga je naar een sportpsycholoog? #32

Wanneer ga je naar een sportpsycholoog? De laatste jaren hoor je steeds vaker dat topsporters gebruikmaken van een sportpsycholoog en dat ze zich bezighouden met hun mentale vaardigheden. Bekende voorbeelden zijn Kjeld Nuis, Kiki Bertens, Robin Haase, Memphis Depay, Willem Janssen en Ranomi Kromowidjojo. Ook achter de schermen is een sportpsycholoog steeds vaker onderdeel van het team rondom de topsporter.

Toch is het niet voor iedereen duidelijk waarom dat zo is. Er wordt nog vaak gedacht dat een bezoek aan de sportpsycholoog betekent dat het niet goed gaat met de mentale gezondheid van de sporter. In de praktijk blijkt dat dit meestal helemaal niet aan de orde is. Wanneer maak je dan wél gebruik van een sportpsycholoog?

Door NL sportpsycholoog Maryline

Wanneer sportpsycholoog inschakelen?

Je kunt natuurlijk een sportpsycholoog opzoeken wanneer je merkt dat iets je in de weg staat in het optimaal presteren. Gaat het bijvoorbeeld tijdens de trainingen opvallend beter dan tijdens de wedstrijd? Heb je moeite om je focus te behouden op belangrijke momenten? Werkt wedstrijdspanning je prestaties tegen? Een sportpsycholoog kan je daarmee helpen. In de praktijk komt dit vaak voor: er is iets aan de hand, er is een vraag, en daarvoor wordt  een sportpsycholoog ingeschakeld. Dat kan natuurlijk!

Van goed naar beter met hulp van een sportpsycholoog

Tegelijkertijd geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen.
Je kunt ook een sportpsycholoog opzoeken als je van goed naar beter wilt gaan. Voor het leveren van jouw eigen optimale prestatie is meer nodig dan techniek, tactiek en een goede fysieke conditie. Je mentale vaardigheden zijn net zo belangrijk. Denk hierbij aan je mindset, doelen stellen, het omgaan met tegenslagen of het reguleren van spanning. Deze mentale vaardigheden zijn goed te trainen met behulp van mentale training en begeleiding van een sportpsycholoog. Het leveren van topprestaties is iets waar je heel bewust naartoe kunt werken. Als je fysieke, tactische en technische training allemaal onderdeel zijn van jouw wekelijkse schema, waarom zou mentale training dat dan niet zijn?

De grootste misvatting is dat een sportpsycholoog hetzelfde is als een gezondheidszorgpsycholoog (gz-psycholoog), maar dan voor sporters

Het grootste misverstand

De grootste misvatting is dat een sportpsycholoog hetzelfde is als een gezondheidszorgpsycholoog (gz-psycholoog), maar dan voor sporters. De basis van de twee beroepsgroepen is wel hetzelfde. Ze houden zich allebei bezig met de psychologie van de mens. De gedachten, gevoelens, het gedrag en de persoonlijkheid zijn daarbij belangrijke onderwerpen. Het onderscheid zit ‘m grofweg in het volgende: de gezondheidspsychologie is meer probleemgestuurd en de sportpsychologie is meer gericht op (zelf)ontwikkeling & optimalisatie. Een gz-psycholoog diagnosticeert en behandelt psychische aandoeningen, zoals een depressie, posttraumatische stressstoornis of angststoornis. In feite ga je daar dus naartoe op het moment dat het niet goed gaat met je (mentale) gezondheid.

Om een sportpsycholoog in te schakelen hoeft er niks aan de hand te zijn. Dit vakgebied is ontstaan om (top)sporters te helpen bloeien. Het is voor diegenen die de allerbeste prestatie die erin zit, uit zichzelf willen krijgen. Natuurlijk kan dat betekenen dat er een mentale blokkade zit waarmee je wat hulp kunt gebruiken, maar over het algemeen werken sportpsychologen met mentaal gezonde mensen.

Wat kun je verwachten?

Met een sportpsycholoog train je je brein op verschillende manieren om te komen tot optimale sportprestaties. Onderwerpen die bijna altijd aan bod komen zijn mindset, positieve zelfspraak, spanning reguleren (omgaan met wedstrijdspanning & balans spanning-ontspanning), visualisatie en doelen stellen. Andere veelvoorkomende onderwerpen zijn focus, perfectionisme, gedachtencontrole (om te kunnen omgaan met negatieve en niet-helpende gedachten) en omgaan met tegenslagen. In gesprekken met de sportpsycholoog leer je jezelf en het onderwerp beter kennen. Per sportpsycholoog kan de nuance ergens anders liggen, bijvoorbeeld op acceptatie, je persoonlijkheid, jouw belangrijkste waarden of je drie batterijen. Zoek daarbij uit wat jou aanspreekt en waar jij je goed bij voelt. Vaak kun je dat in een telefonische kennismaking al wel merken. Bij de meeste sportpsychologen is zo’n kort telefoongesprek gratis en vrijblijvend.

Oplaadtip NL sportpsycholoog: de weg naar optimale prestatie

Een sportpsycholoog kan je dus begeleiden op weg naar jouw optimale prestatie. Je krijgt informatie en tools aangereikt waarmee je aan de slag kunt gaan. Die toepassing doe je zelf. Dit werkt hetzelfde als bij fysiek trainen. Je kunt een trainingsschema, de benodigde apparaten en informatie over de juiste voeding krijgen, en daarmee moet je zelf aan de slag gaan om daadwerkelijk fitter te worden!

Wil jij werken aan je mentale vaardigheden? Bij NLsportpsycholoog ben je van harte welkom. Een NLsportpsycholoog bij jou in de buurt helpt je graag op weg naar jouw optimale prestatie. Je kunt ook eerst gratis de Drie Batterijen® test online invullen of de Drie Batterijen® app op je telefoon installeren (Android of iPhone). Leestip: het boek Mindboxing van NL sportpsycholoog Jan Sleijfer, met 76 tips en 24 ondersteunende filmpjes.

eBook boek Mindboxing Het gevecht tussen je oren

Speciaal voor professionals heeft NL sportpsycholoog de train-de-trainerscursus ontwikkeld. Voor collega´s die zich bezig houden met persoonlijke ontwikkeling, prestatieverbetering en gezondheid. Zoals performance consultants, vitaliteitsadviseurs, HR-specialisten, sport- en personal trainers, fitness instructeurs, (leefstijl-)coaches, voedingsdeskundigen, fysiotherapeuten en meer.

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.