Blessure verhaal (her)schrijven is gouden tip #79

Door Wies, geplaatst op 03-05-2022
Blessure verhaal (her)schrijven is gouden tip #79

Stel: je hebt een blessure opgelopen en je doorloopt een lang revalidatietraject. Na een tijdje komt bovenop de teleurstelling over het niet kunnen sporten misschien wel de onzekerheid over wat anderen erover denken. En of je je positie binnen je sport wel kan behouden. Bovendien moet je keer op keer je verhaal vertellen en uitleggen wat er aan de hand is. Dat kan veel negatieve emoties oproepen. In mijn blog leg ik uit hoe je door het (her)schrijven van je blessureverhaal, je gevoelsbatterij volgens de narratieve psychologie weer kan opladen.

Door: NL sportpsycholoog Wies Stevens

Het blessure verhaal dat je vertelt, telt!

Bij sporters die lang revalideren zit een deel van hun ‘pijn’ er vaak in dat ze veel vragen van familie, vrienden en misschien wel onbekenden krijgen over de blessure en hoe het herstel verloopt. Goed bedoeld, maar soms kan het vertellen over de blessure en het revalidatieproces an sich al vervelende gevoelens oproepen. Je kan negatieve gevoelens zoals schaamte, teleurstelling, verdriet en boosheid ervaren. En telkens als je het erover hebt loopt je gevoelsbatterij verder leeg.

Je hoort jezelf dan vertellen over bijvoorbeeld de onzekerheid, de moeilijke zoektocht naar de juiste medische hulp en de teleurstelling over het niet of minder kunnen sporten. Soms leidt dit er zelfs toe dat je sociale situaties gaat vermijden zodat je die gesprekken niet hoeft te voeren. Zonde, zeker omdat je sociale netwerk juist een positieve invloed op je herstel kan hebben.

Sta stil bij jouw blessure verhaal

Allereerst mag je opschrijven welk verhaal jij op dit moment aan anderen vertelt over je blessure. Valt het op dat hier veel negativiteit in zit? Ga dan maar eens na; wanneer je 20x hebt uitgelegd dat je lichaam zwak is, dat je weinig vertrouwen in het herstelproces hebt, dat het nu wel érg lang duurt, dat je niet weet of en wanneer het weer goed komt etc. dan is dat ook het verhaal dat je gaat geloven. Maar is dit wel het hele verhaal?

Waarschijnlijk niet. Ja, de blessure is ellendig en vervelend, maar er zijn altijd positieve zaken die je kan uitlichten. En die gaan misschien niet over de aard van de blessure, maar wel over jouw omgang met de blessure. Zo heb je misschien al veel erover gelezen, doe je braaf je fysio oefeningen, probeer je positief te blijven, verdiep je je in alternatieve trainingsvormen en zoek je afleiding. Al deze dingen vergeet je vaak te benoemen in je verhaal. Lees verder over twee voorbeelden.


***   PT´ers, fysio´s en trainer-coaches opgelet…  ***

  21 mei, 28 mei en 11 juni 2022 – DOORN

Driedaagse opleiding Mindboxing® voor professionals! 

Laatste kans om je aan te melden (tot 6 mei 2022)

Opleiding Mentale Trainer Coach NL sportpsycholoog Mindboxing

INCLUSIEF COMPLETE MENTALE TOOLBOX!


Plottwist blessure: (her)schrijf je script

Wanneer je opmerkt dat jouw blessureverhaal wel wat positiviteit kan gebruiken, neem dan een moment om je verhaal te gaan herschrijven. Je schrijft nu een script waarbij je meer nadruk legt op de positieve aspecten van de omgang met jouw blessure. Twee voorbeeelden:

  • Voorbeeld oude verhaal: “Ik ben al 4 maanden aan het revalideren en ben inmiddels 3 fysio’s en 2 sportartsen verder. Het herstel gaat trager dan gehoopt, ik heb nog steeds pijn en begin het vertrouwen kwijt te raken dat het nog ooit goed gaat komen. Het is echt zwaar en lastig voor me.”
  • Voorbeeld nieuwe verhaal: “De revalidatie duurt nu 4 maanden. Het is pittig, maar ik maak nog steeds stapjes vooruit en ik werk elke dag hard aan mijn herstel. Ik vertrouw erop dat mijn lichaam weer de oude wordt en probeer zoveel mogelijk leuke dingen te doen en afleiding te zoeken.”

Je zult merken dat je gevoelsbatterij minder snel leegloopt wanneer je het op deze manier met anderen over je blessure hebt. Probeer maar uit!

Oplaadtip NL sportpsycholoog 

  1. Als eerst schrijf je het verhaal op zoals je het nu aan mensen vertelt. Soms kan het ook helpen om dit verhaal vervolgens in de 3e persoon te schrijven, zodat je er meer afstand van kan nemen. Lees je verhaal terug en sta eens stil bij wat dit bij jou oproept.
  2. Vervolgens ga je je verhaal (positief) herschrijven. Hierbij kan je het beste 2 verhalen schrijven, een lange en een korte. De langere is voor familie en vrienden die echt interesse tonen in je verhaal. Hierin kan je meer details kwijt. Schrijf vervolgens ook een korter script voor een collega of kennis, bij wie je wat minder gedetailleerd wil vertellen wat er aan de hand is.
  3. Je hoeft niet te negeren of te ontkennen dat er dingen (nog) niet goed zijn, die mag je best benoemen in je positieve script. Het gaat erom dat je de nadruk legt op de positieve dingen van jouw omgang daarmee.

Merk je dat je tegen negatieve gedachtes blijft aanlopen tijdens het revalideren, dan kun je contact opnemen met een van onze NL sportpsychologen, verspreid door het hele land. Je kunt ook eerst de Drie Batterijen® App downloaden of gratis testen hoe opgeladen jouw batterijen zijn. Je ontvangt direct de uitslag. Nieuw is het boek van NLsportpsycholoog:

Mindboxing boek Jan Sleijfer

Titel: Het gevecht tussen je oren – Mindboxing®
Auteur: drs. Jan Sleijfer
Uitgever: KEIKO Publishing
Omvang: 256 pagina’s hardcover
Prijs: €29,95
ISBN: 978-90-9035322-7
Te verkrijgen: via www.mindboxing.nl

 

Bronnen

  • REBOUND: Train your mind to bounce back stronger from sports injuries – Carrie Jackson Cheadle and Cindy Kuzma

  • Fernandes, H. M., Machado Reis, V., Vilaça-Alves, J., Saavedra, F., Aidar, F. J., & Brustad, R. (2014). Social support and sport injury recovery: An overview of empirical findings and practical implications. Revista de psicologia del deporte23(2), 0445-449.

 

 

 

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.