Yoga en topsport #124

Door Wies, geplaatst op 19-03-2024
Yoga en topsport #124

Yoga en topsport is een geweldige combinatie. In deze blog neem ik je mee in de voordelen van yoga om zowel je ´batterijen´ lichaamskracht, gevoelskracht alsook je denkkracht een boost te geven. Daarnaast geef ik wat tips voor verschillende yogastijlen en de bijbehorende voordelen. En natuurlijk hoe te beginnen!

Door: NL sportpsycholoog Wies Stevens

Yoga en topsport: lichaamskracht batterij opladen

Wanneer je fanatiek traint belast je je spieren en gewrichten veel. Bij yoga zijn de bewegingen gecontroleerder, langzamer en meer ontspannen. Dit zorgt ervoor dat je je flexibiliteit, stabiliteit en mobiliteit vergroot. Daarmee wordt de kans op blessures in de sporten die je beoefent kleiner.

Daarnaast let je tijdens de yoga continu op je ademhaling en doe je de bewegingen vanuit rust en ontspanning. Op die manier werk je dus ook aan herstel voor je lichaam, en kan je je heerlijk uitgerust voelen na een yogalesje. Ook kan het helpen om beter in slaap te komen.

 


***  Start driedaagse Mental Coach opleiding 18 mei 2024 ***

  Complete toolbox MENTALE VAARDIGHEDEN volgens Drie Batterijen® methode

Driedaagse opleiding: za 18 mei, 25 mei en 8 juni 2024 – DOORN

BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS

Opleiding mental trainer coach Mindboxing door sportpsycholoog Jan Sleijfer

Klik HIER voor meer info over de opleiding & licentie!


Yoga en topsport: gevoelskracht batterij opladen

Doordat je volledige aandacht naar je lichaam en ademhaling gaat, zul je merken dat er soms wat minder ruimte is om te piekeren, en daarmee de yoga een heerlijk gevoel kan geven. Uit onderzoek is ook gebleken dat yoga en mindfulness als aanvulling op je training zorgen voor een betere mentale gezondheid en betere prestaties.

Yoga maakt je blijer en bewuster. Doordat je je lichaam beter leert kennen kan dat ook voor meer (zelf)vertrouwen zorgen.

Yoga en topsport: denkkracht batterij opladen

Met yoga train je je aandacht. Je leert je namelijk heel gericht te focussen. Bijvoorbeeld op je adem of een specifiek lichaamsdeel. Op die manier leer je je aandacht verschuiven, en herken je het wanneer je afgeleid raakt. Yoga dwingt je in het hier & nu te zijn, en die vaardigheid helpt je op andere vlakken.

Zo kan het in je sport helpen om gerichter te trainen en een betere focus tijdens wedstrijden en trainingen te houden. Ook in je werk en privéleven kan deze betere focus veel voordelen opleveren, doordat je kwaliteit van aandacht voor een taak of persoon toeneemt. Daarnaast herstel je mentaal, doordat je even niet over andere dingen hoeft na te denken.

“Laad je drie batterijen op tijdens de Sportpsychologie Weekendretraite 20 of 27 juni 2024″

yoga en topsport retraite sportpsychologie

Welke stijlen yoga en topsport?

Wanneer je je gaat verdiepen in de wereld van yoga zul je al gauw merken dat er ontelbaar veel stijlen zijn. Ik geef een overzicht van drie veel voorkomende stijlen en zal de voordelen per stijl toelichten.

  • Hatha. Dit is een van de meest voorkomende yogastijlen. Het is een vrij actieve yoga, die als doel heeft om je lichaam te stretchen en kracht en flexibiliteit te vergroten. Je koppelt de ademhaling aan de bewegingen, waardoor je meer controle over je geest én lichaam krijgt.
  • Yin. Dit is een hele rustige vorm van yoga. Je blijft langere tijd in één houding, waardoor je tot diep in je bindweefsel ontspant. Meerdere minuten in één houding blijven kan voor ongemak zorgen, waarmee je dus ook je comfortzone oprekt. Je leert hoe je door je adem onder controle te houden met ongemak kan dealen (zie mijn eerdere blog over uit je comfortzone stappen. Daarnaast train je je aandacht, door constant gefocust te blijven op je ademhaling en ontspanning van je lichaam.
  • Nidra. Dit is een erg relaxte vorm van yoga die letterlijk ‘slaap’ betekent. Door middel van bepaalde meditatietechnieken kom je in een staat die tussen waken en slapen in zit. Dit werkt erg ontspannend en zorgt voor mentaal en fysiek herstel. Daarnaast bevordert het je slaapkwaliteit.

Oplaadtips NL sportpsycholoog

Yoga is dus op heel veel vlakken een goed idee. Hier wat tips om ermee te beginnen:

  • Boek een keer een proefles bij een lokale yogaschool. Vaak kan je een paar proeflessen doen in verschillende stijlen om uit te vinden welke stijl bij jou past
  • Ga alleen. Soms motiveert het om gezellig met iemand samen te gaan. Zelf merk ik dat voor de ultieme ontspanning het fijn is als je met niemand rekening hoeft te houden, en je je aandacht écht bij jezelf kan houden.
  • Op o.a. Youtube zijn ook oneindig veel yogalessen te vinden. Ik zou aanraden om in het begin op een yogaschool lessen te volgen, zodat je tips kan vragen en het effect van yoga goed kan voelen. Wanneer je meer ervaren bent kan een online yogales een fijne aanvulling zijn. Gratis en lekker makkelijk vanuit je eigen woonkamer!
  • Wil je maximaal opladen en álles uit je (top)sportcarrière halen, meld je dan aan voor de Sportpsychologie Weekendretraite. Een weekend vol sportpsychologie, yoga en nog veel meer!

Wil je meer weten over mentale training in het algemeen of ben je benieuwd wat NL sportpsycholoog voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met een sportpsycholoog bij jou in de buurt . Boost your batteries!

Twee andere aanraders:

  1. BOEK: Bestel het boek Mindboxing – Het gevecht tussen je oren, geschreven door NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. En ga zelfstandig aan de slag met de Drie Batterijen® methode.
  2. PODCAST: Beluister de inspirerende podcasts van NLsportpsycholoog. Ook te beluisteren via de reguliere platforms als Spotify en Apple Podcast.

eBook boek Mindboxing Het gevecht tussen je oren

Bronnen
di Fronso, S., & Bertollo, M. (2021). The thin line between waking and sleeping in athletes: A call for yoga nidra in the sporting context. Frontiers in Psychology12, 654222.
Kanaujia, S., Saraswati, P., Singh, N., Singh, S., Kataria, N., & Yadav, P. (2023). Effect of yoga and mindfulness on psychological correlates in young athletes: A meta-analysis. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine14(3), 100725.

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.