Beter worden buiten je comfortzone #87

Door Wies, geplaatst op 06-09-2022
Beter worden buiten je comfortzone #87

Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws geprobeerd? Of iets totaal onverwachts gedaan? Het grootste deel van onze tijdsbesteding bestaat uit routines en handelingen die we al eerder hebben uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan opstaan, aankleden, in de fiets of auto naar je werk, trainen, eten, koken, etc. Veel van deze handelingen doen we op de automatische piloot en daar staan we niet echt bij stil. Dat is handig, want dat is veilig en het kost weinig energie. Maar wanneer je succesvol wilt worden en wilt groeien, dan is het handig om ook nieuwe dingen te proberen en daarmee uit je comfortzone te stappen.

Door: NL sportpsycholoog Wies Stevens

Comfortzone

Misschien denk je; als topsporter verleg je constant je grenzen en daarmee stap je ook uit je comfortzone. Maar slechts een doel hebben en daar hard of meer voor trainen betekent niet automatisch dat je uit je comfortzone stapt. Dat doe je door anders te trainen en nieuwe dingen te proberen.

Waarom uit je comfortzone?

Je groeit door buiten je comfortzone te treden. Waar bestaat dat groeien dan uit?

  • Je vergroot je zelfvertrouwen. Wanneer je jezelf dwingt om nieuwe of spannende dingen te proberen, zal je zien dat je meer kan dan je misschien dacht. Dat geeft vertrouwen.
  • Je leert jezelf beter kennen. Door spannende situaties bewust op te zoeken zul je erachter komen hoe jij op stressvolle situaties reageert. Wanneer deze situaties je per ongeluk overkomen zul je minder stilstaan bij hoe je er op reageert. Als je die momenten zelf creëert kan je beter stilstaan bij jou reactie erop.
  • Je leert omgaan met ongemak en tegenslagen. Vaak tijdens belangrijke momenten zoals wedstrijden, optredens en presentaties gaan er dingen anders dan je bedacht had van tevoren. Door veel met ongemak en onverwachte situaties te trainen, kan je flexibeler omgaan met deze tegenslagen.
  • Betere prestaties: deze bovengenoemde voordelen dragen allemaal bij aan betere prestaties op lange termijn.

 


Stap uit je comfortzone en word MINDBOXER!

Mindboxing boek Jan Sleijfer

Bestel het handboek voor persoonlijke groei en gezondheid: 76 tips, oefeningen en filmpjes!


Hoe stap je uit je comfortzone?

Bereidheidsoefeningen zijn een leuke en veelgebruikte manier om je comfortzone stapsgewijs te vergroten. Dit zijn oefeningen waarbij je, zodra je ze voor het eerst hoort of leest, waarschijnlijk zult denken ‘nee, dat ga ik echt niet doen’, of ‘wat zullen de mensen wel niet denken?’ of ‘wat heeft dat voor een zin?’. Laat dat precies de reacties zijn die aangeven dat je bezig bent je comfortzone op te rekken!

Een aantal voorbeelden:

  • Neem een koude douche
  • Train met honger, slecht weer, te dikke kleding, ander materiaal etc.
  • Probeer een nieuwe sport/hobby uit
  • Ga de deur uit met je shirt achterste voren aan
  • Geef een vreemde een compliment
  • Ga in je eentje naar het terras of de bioscoop
  • Train op een andere tijd dan normaal (heel laat of heel vroeg)

Dit zijn een paar voorbeelden, maar binnen je eigen sport kan je natuurlijk nog tal van opdrachten bedenken om eens uit te proberen. Je kan altijd aan je trainer of teamgenoten vragen of ze mee willen doen of denken. Lol gegarandeerd!

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Als NL sportpsycholoog geven we je graag de volgende tips mee om gemakkelijker uit je comfortzone te stappen:

  • Doe de bereidheidsoefeningen heel bewust. Waarom ga je de oefening doen en wat hoop je te bereiken? Wat zijn je gedachten en gevoelens terwijl je de oefening doet? Kijk of je het (negatieve) stemmetje in je hoofd ongelijk kan bewijzen.
  • Zet kleine stappen; je hoeft niet gelijk parachute te springen als je hoogtevrees hebt. Zet kleine stapjes zodat het realistisch blijft en je langzaam went aan het ongemak.
  • Spreek je ideeën en doelen uit naar je omgeving. Zo heb je een stok achter de deur om de oefeningen daadwerkelijk te doen en kan je misschien support krijgen van vrienden of familie.
  • Geniet ervan! Uit je comfortzone stappen levert je heel veel moois op, dus focus daar ook op.

Heb jij het gevoel dat je hier hulp bij kunt gebruiken? Aarzel dan niet om contact met een NLsportpsycholoog te zoeken! Je kunt ook eerst de Drie Batterijen® App downloaden en/of het boek bestellen via de webshop.

 

 

 

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.