Visualisatie en EMDR binnen de sportpsychologie #86

Door Simone, geplaatst op 23-08-2022
Visualisatie en EMDR binnen de sportpsychologie #86

De vorige blog die ik schreef ging over één van mijn favoriete vaardigheden binnen de sportpsychologie: visualisatie. In de vorm van visualisatie die ik toepas, gooi ik het vaak over een andere boeg dan mijn collega sportpsychologen. Ik combineer het namelijk met EMDR, een techniek die ik meeneem vanuit mijn werk als traumatherapeut.

Door: NL sportpsycholoog Simone van der Bijl

Wat is EMDR?

Van origine is EMDR een traumatherapie. Ik gebruik deze therapie om sporters en performers te helpen om emoties (angst) los te koppelen van bepaalde herinneringen (val van paard of fiets) of toekomstige rampscenario’s (black-out op het podium, slecht presteren, einde carrière). Wanneer de emotie losgekoppeld is van de herinnering staat dit je prestaties niet meer in weg. De volgende keer neem ik je mee in een EMDR casus. Voor nu gaan we terug naar de visualisaties, want hoe combineer ik dat en waarom zou ik dat überhaupt willen doen?

Visualisatie en EMDR combineren

De waarom is als volgt: vaak zie ik in de kamer het volgende gebeuren (misschien wel je wel even meedoen?). “Sluit je ogen maar”, “Pak dat racket in je hand”, “Waar sta je?”, “Wat zie je?”, “Wat hoor je?”, “Wat ruik je?”. Ga maar even in de houding staan. Beweeg heen en weer zoals je normaliter op het grit doet. Je bent daar. Het is de thuiswedstrijd, je beweegt heen en weer. Alles gaat goed, mijn cliënt – de toptennisster – zit er helemaal in en dan.. Ja! Daar komt ie! ‘Je backhand’. Sla door de bal heen! Ze opent haar ogen en kijkt me gefrustreerd aan. “Dat lukt niet, het gaat zoals altijd, ik heb zoveel spanning in mijn arm, ik krijg mijn backhand gewoon niet goed”. Keer op keer lopen we vast in de visualisatie..

Dat willen we veranderen! Een goedlopende visualisatie geeft je namelijk zelfvertrouwen en stelt je in staat om je (mentaal) voorbereiden op de wedstrijd en te trainen zonder dat dit fysieke energie kost. Ik beslis om de visualisatie en EMDR te combineren. Hoe?

 


What you see is what you get!

Mindboxing boek Jan Sleijfer

Bestel het handboek voor persoonlijke groei en gezondheid: 76 tips, oefeningen en filmpjes!


In de praktijk

Ik vraag de tennisster de visualisatie opnieuw te doorlopen zoals de backhand zou moeten zijn. Zoals haar lijf zou moeten voelen. Elke keer als ze merkt dat de spanning oploopt, dat haar lijf niet voelt zoals die zou moeten voelen, dat de beelden niet kloppen met zoals ze moeten zijn, elke keer als er haperingen zijn, vraag ik haar haar ogen open te doen en mijn vingers te volgen (dit is de techniek om de spanning los te koppelen van de gebeurtenis…). Na 30 seconden sluit ze haar ogen weer en gaat ze verder met de visualisatie. Zijn we aan het einde gekomen van de visualisatie? Dan beginnen we gewoon weer opnieuw, net zolang tot de spanning uit het lijf is en de visualisatie klopt.

Resultaat van visualisatie en EMDR

Twee weken later komt ze bij me terug en geeft aan dat haar backhand gaandeweg verbetert én het visualiseren foutloos lukt. Een mooi resultaat. Haar harde werken wordt beloond want ook je visualisatie foutloos krijgen komt neer op trainen en geloof in jezelf .

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Merk je dat je rampscenario’s in je hoofd hebt en/of je visualisaties fouten bevatten en maakt dat je gespannen? Probeer dan eens oplossingsgericht te visualiseren. Dit doe je door je visualisaties goed af te laten lopen. Probeer je te visualiseren dat je perfect in de hoek scoort maar zie je dat je de lat raakt? Geen probleem! Zie de bal terugkaatsen en maak het doelpunt (op desnoods een andere manier) alsnog :). Wil je beter leren visualiseren of onderzoeken of EMDR wat voor jou kan zijn? Neem dan contact op!

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.