Alleen ga je sneller, samen kom je verder! #59

Door Jan, geplaatst op 13-07-2021
Alleen ga je sneller, samen kom je verder! #59

Ganzen op weg naar het zuiden vliegen in een V-formatie. De vogels houden elkaar uit de wind en nemen afwisselend de koppositie over. In de punt moet je het hardst werken, maar daarna kun je in de achterhoede herstellen. De zwerm presteert beter dan elke vogel afzonderlijk. Geldt dit ook voor samenwerking in de mensenwereld?

Door: NL sportpsycholoog Jan Sleijfer

Samenwerking als team en individu

Een vergelijkbaar voorbeeld komt uit het wielrennen. Het peloton rijdt in een waaier en maakt zo meer snelheid dan individuele rijders langdurig kunnen volhouden. Elke wielerploeg maakt hiervan gebruik en zorgt dat hun kopman zolang mogelijk energie kan besparen. Pas aan het einde van de wedstrijd wordt hij of zij in stelling gebracht. In het voetbal zou dit de assist kunnen zijn, die een medespeler in scoringspositie brengt.

Het lijkt tegenstrijdig, maar om het beste uit je zelf te halen heb je anderen nodig. Bij een individuele sport als Formule-1 komt Max Verstappen alleen over de finish, maar zijn er een paar honderd medewerkers op de achtergrond actief. Net zo goed als een voetbalteam uit meer dan elf spelers bestaat en samen kampioen wordt of degradeert.

Twee succesfactoren bij samenwerking

Het succes van de samenwerking hangt samen met twee belangrijke factoren. Ten eerste is het cruciaal dat iedereen weet wat het gezamenlijk doel is. Er is overeenstemming over de doelen en het commitment om die te bereiken. Winnen doe je in dat geval samen, maar verliezen ook.


***  BOEK VOORAANKONDIGING ***

Boek mindboxing Jan Sleijfer

Hier meer info over het beste uit jezelf halen!


 

Ten tweede dient elk lid volledige verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar taak. De individuele inzet moet meetbaar worden gemaakt zodat goedkoop meeliften zichtbaar is. Men benut daarbij optimaal elkaars kwaliteiten en accepteert tekortkomingen.

Ons team

NL sportpsycholoog is een team van onafhankelijke, samenwerkende sportpsychologen. Ons doel is om heel Nederland mentaal sterker en gezonder te maken. Kennis en ervaring delen we met elkaar, waarbij een ieder zijn of haar eigen expertise inbrengt. Het grote voordeel is dat je niet alles alleen hoeft te doen en dat de samenwerking leidt tot meer kwaliteit.

Maak kennis met: Wendy, Katja en Doris uit Zuid Holland, Manuel uit Noord Brabant, Wies uit Gelderland, Ad uit Zeeland, Yannick uit Utrecht, Simone en Jan uit Noord Holland. Versterking kunnen we altijd gebruiken.

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Mensen zijn sociale wezens en hebben elkaar nodig, dus lijkt hulp vragen en aanbieden logisch. Maar niet iedereen is een gemakkelijke prater. Het kan ook zijn dat de omgeving niet veilig genoeg aanvoelt om te praten en samenwerking te zoeken. In beide gevallen is er werk aan de winkel. Onthoud daarbij:

“Samenwerking verdubbelt vreugde en halveert smart”

Zoek jij ondersteuning om individueel of als team optimaal te presteren? Wij zoeken graag de samenwerking met jou! Neem contact op voor een intakegesprek of download eerst de Drie Batterijen® App of test gratis je Denkkracht, Gevoelskracht en Lichaamskracht via de NL website!

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.