COVID-19 plan voor meer mentale veerkracht #29

Door Lisa, geplaatst op 13-04-2020
COVID-19 plan voor meer mentale veerkracht #29

Het mag duidelijk zijn dat sinds de komst van de COVID-19 er heel wat is veranderd. In zowel de sport als in ons dagelijks leven. De Corona pandemie is al even van start, maar waar de finish zich precies bevindt is nog helemaal niet zeker. Maar hoe ga je nu om met onzekerheden en waar kun je je op richten in deze crisis?

Door NL sportpsycholoog Lisa de Vilder

COVID-19: omarmen van tegenslag

Of we het nu leuk vinden of niet, de COVID-19 crisis is nu ons nieuwe normaal. Veel van wat ons nu overkomt ligt buiten onze directe controle. De omstandigheden kunnen we niet veranderen, maar wat we wel kunnen doen is ons richten op onze reactie op deze omstandigheden.

Wanneer we ons in een stressvolle en onzekere situatie bevinden, voelen we dat we risico lopen. Bijvoorbeeld dat onze techniek of kracht achteruit gaat omdat we nu niet meer naar de trainingshal kunnen. Dat we daarom groter risico lopen op minder balgevoel als de competitie straks weer start. Hoe wij dat risico bekijken is nu juist wat het verschil maakt tussen winnen en verliezen.

Bedreiging of uitdaging COVID-19

Je kunt namelijk zelf kiezen om deze situatie te bekijken als een bedreiging of juist als een uitdaging. Wanneer je de situatie bekijkt als een bedreiging, dan zal jij je aandacht meer richten op dat wat je mogelijk kunt verliezen. Of waar jij risico loopt en waar je op achteruit kunt gaan. Je zult dan ook eerder denken dat je het probleem niet aankunt. En dat het ook langer zal duren voordat het is opgelost.

Maar je kunt er ook voor kiezen om de situatie te zien als een uitdaging. Dan zal jij je richten op het zien van kansen om bijvoorbeeld je vaardigheden te verbeteren, je te ontwikkelen en sterker te worden. Kortom, je zal optimistischer gedragen en je aandacht richten op hoe en waar jij er voordeel uit kunt halen.

Medicijn: in actie komen

Het beste medicijn tegen deze crisis is in actie komen. Met veel weggevallen tijd door bijvoorbeeld de afgelaste competitie, ontstaat er nieuwe ruimte en tijd om je doelen voor de toekomst op te schrijven. Een goed doel heeft ook een belangrijke ‘waarom?’ nodig. Waarom is dit doel nu belangrijk voor jou? Het vinden van een betekenis in dat wat je doet kan motiverend werken en een meer energie geven om met je doelen aan de slag te gaan.

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Bekijk deze Corona pandemie als een marathon in plaats van een sprint, waarvan nog niet bekend is waar de finish precies ligt. En deze lange weg te benaderen als een uitdaging door je aandacht te richten op jouw persoonlijke waarom, doel en plan.

Een marathon is niet makkelijk, en soms best vreselijk. Maar wat kan deze corona tijd jou bieden? Door consistent jouw persoonlijke corona plan te volgen kun jij jezelf veerkrachtig maken en sterker worden op gebieden van het leven die je van te voren misschien niet had verwacht. Voor hulp daarbij, kijk op de website van NL sportpsycholoog en doe GRATIS de Drie Batterijen® test. Of installeer de Drie Batterijen® app op je telefoon via de stores van Android of iPhone.

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.