Wat doet een sportpsycholoog?

Wat doet een sportpsycholoog?

Een ´gewone´ psycholoog houdt zich bezig met het denken, voelen en gedrag van patiënten. Meestal pas wanneer er zich mentale problemen voordoen, die het dagelijks functioneren in de weg staan. Bij een sportpsycholoog is dit anders. Je hoeft als sporter namelijk geen problemen te hebben om beter te willen worden.

Door: NLsportpsycholoog Jan Sleijfer

 

Wat doet een sportpsycholoog anders?

Een sportpsycholoog onderzoekt ook het denken, voelen en gedrag van mensen, maar dan met sporters, teams en coaches. Belangrijker nog is het verschil, een sportpsycholoog helpt gezonde sporters zo goed mogelijk te presteren, binnen en buiten de sport. Anders gezegd, de beste versie van zichzelf te worden op weg naar de top.

Wat doet NL sportpsycholoog anders?

Een sportpsycholoog in het algemeen kiest mentale vaardigheden uit die bijdragen aan het doel van een sporter. Meestal losse technieken als; visualisatie, goalsetting, concentratie en gedachtentraining. Daarentegen hanteert NL sportpsycholoog – een landelijk platform van samenwerkende sportpsychologen – een totaalaanpak, de zogenaamde Drie Batterijen® methode.

Drie Batterijen methode

NL sportpsycholoog gebruikt de bewezen effectieve Drie Batterijen® methode.  Dit betekent dat de sporter als totaal wordt gezien. De drie batterijen Denkkracht, Gevoelskracht en Lichaamskracht staan symbool voor mentale, sociaal emotionele en fysieke hulpbronnen van energie. Samen vormen ze de drie-eenheid van gezondheid en presteren.

Hoe werkt dat?

Sporters worden op eenvoudige wijze meer bewust gemaakt van persoonlijke ´verslinders´ en ´opladers´ en leren daarmee hun energieniveau op peil te houden en presteren daardoor beter.  Hiertoe zijn praktische tools ontwikkeld, zoals:

  • Een Drie Batterijen vragenlijst (3BTQ) voor een begin- en eindmeting
  • Het Drie Batterijen Oplaadspel om verslinders en opladers in kaart te brengen
  • De Drie Batterijen app waarmee er 100 dagen (thuis) geoefend kan worden

 

Meer weten? Luister naar de Podcast ´Naar de sportpsycholoog´ of neem contact op met een NLsportpsycholoog bij jou in de buurt. Leestip: bestel het boek Mindboxing – het gevecht tussen je oren van NLsportpsycholoog Jan Sleijfer. Ook verkrijgbaar als Engelstalig eBook

Test nu gratis jouw denk-, gevoels- en lichaamskracht

Doe direct de test 

Wat klanten zeggen

Fleur Stoit voetbal sportpsycholoog PSV

“Ik heb heel veel hulp gehad aan Manuel. Hij heeft mij 3 jaar lang geholpen bij het verbeteren van mijn sportprestaties mentaal, maar ook dingen in het dagelijks leven. Ik sta veel sterker in mijn schoenen en raad elke topsporter aan om met een sportpsycholoog te praten.”

- Fleur Stoit PSV

In de zomer kampte ik erg met prestatiedruk voor wedstrijden, waardoor ik vaak verstijfde op de mat. Ook legde ik mezelf buiten karate veel overbodige druk op en zat ik mentaal niet lekker in mijn vel. Voor deze problemen was ik naar NL sportpsycholoog gegaan en ontmoette ik daar Jan Sleijfer. Samen met Jan ging ik een 100 dagen traject in, waarin ik elke week een sessie met hem had.

Hier leerde ik hoe ik mijn drie batterijen moest opladen om zo de beste prestaties te leveren onder de prettigste omstandigheden voor mezelf. De drie batterijen zijn denkkracht, gevoelskracht en lichaamskracht. Door zelf aan te kunnen voelen welke batterij weinig energie heeft en te weten hoe ik deze het beste kan opladen, begon ik mezelf weer in balans te krijgen.

Aan het eind van het traject kreeg ik dit poppetje van Jan als geluksbrenger. Het merkwaardige poppetje heeft missende pupillen met een bijzondere gedachtegang erachter. De bedoeling is dat je een doel aan het poppetje koppelt en één pupil inkleurt. Wanneer je dit doel hebt bereikt, mag je de andere pupil inkleuren en is het poppetje compleet. Daarnaast is het beeldje hol van binnen en staat het op een klein verhoogd laagje. Hierdoor kan het poppetje balanceren en valt het niet om als je het een tik geeft. Dit staat symbolisch voor het traject dat je doorloopt om je doel te bereiken.

Voor mij was het doel om met minder opgelegde druk te vechten en te leven. Voor elke wedstrijd hield ik dit beeldje altijd even vast en affirmeerde ik bepaalde mantra’s in mijn hoofd die mij tot rust brachten.

- Karateka Elisa Lie Kam Ping

Onze zoon stelt doelen en gaat beter om met teleurstellingen.

Volgens mij begrijpt hij dat er bij iedereen wel eens iets gebeurt in de sport wat "niet eerlijk" is. Dus traject geslaagd!

- Moeder van survivalrunner, 16 jaar

Hele prettige ervaring gehad in het werken met Wendy!

De aanpak is heel persoonlijk ingericht en de oefeningen die wij gedaan hebben zijn in de praktijk heel goed toe te passen.

- Voetballer, 22 jaar