Action Type en de sportpsycholoog #128

Door Jan, geplaatst op 27-05-2024
Action Type en de sportpsycholoog #128

´Als het werkt is het waar´, aldus pionier sportpsycholoog Jan Huijbers (1948) en de grondlegger van Action Type. Jan verzorgde een speciale masterclass voor alle NL sportpsychologen. Lees verder en ontdek jouw eigen Action Type.

Door: NL sportpsycholoog Jan Sleijfer

Als het werkt is het waar: 2x podcast

Het zijn niet alleen de woorden van Jan zelf, maar vooral van zijn klanten. Daar waar vakgenoten Action Type soms bestempelen als niet-wetenschappelijk, zijn veel topsporters en coaches lyrisch over zijn totaalaanpak.

Topcoach Johan Ruysink veroverde wereldwijd successen met zijn poolspelers. In de podcast legt hij uit hoe belangrijk Action Type hierbij was. Ook voormalig olympisch sprintster Esther Akihary legt in haar podcast uit dat het verbreken van een pr op de 60m met maar liefst 0,3 sec, zonder Action Type nooit was gelukt.

Nieuwste boek Jan Huijbers: ´Fuck Faalangst´  Bestel hier

Sportpsycholoog Faalangst Jan Huijbers Action Type

Wat is Action Type?

In 2006 schrijft Jan Huijbers het boek TotaalCoachen. Volleybalcoach Peter Murphy levert hieraan een bijdrage. De oude temperamentenleer, de visie van Jung en de latere onderzoeken van Myers & Briggs, komen samen onder noemer Action Type. Het nieuwe inzicht leidt tot op de dag van vandaag tot een veranderde kijk op (sport)coaching.

Met een vragenlijst wordt in kaart gebracht welk Action Type je bent. Dit persoonlijkheidstype wordt uitgedrukt in vier letters. Het verschaft jezelf (en jouw coach) niet alleen informatie over je mentale voorkeuren, maar ook over je motoriek en communicatiestijl.

Welk Action Type heb jij?

Om je een eerste indruk te geven, volgt hieronder een korte beschrijving van de typologie. Het betreft de vier hoofdtypen: Wachter (SJ), Vaklui (SP), Idealist (NF) en Rationalist (NT). Een volledig profiel wordt aangevuld met een fijne typering, waardoor elk hoofdtype ook nog eens vier subtypes onderscheidt. En het Action Type daardoor uit 4 letters bestaat in plaats van 2. Ontdek jouw AT:

  • Action Type 1: De Wachter (SJ). De wachter (of guardian) heeft de letters S en J, die respectievelijk staan voor Sensing en Judging. Het zijn nuchtere mensen, down to earth, die hard en het liefst stapsgewijs werken. Ze houden niet van veranderingen, willen taken eerst afronden en zijn plichtsgetrouw. De wachters bewaken als het ware het fort, een veilige en stevige thuishaven.
  •  Action Type 2: De Vaklui (SP). Vaklui (of artisian) hebben de letters S en P, die respectievelijk staan voor Sensing en Perceiving. Hier hebben we te maken met de levensgenieters. Met regels en op tijd komen hebben ze grote moeite. Ze kunnen namelijk improviseren als de beste en zijn streetwise. Het lijkt alsof ze de kantjes er vanaf lopen, maar pieken op de belangrijke momenten. Hoe meer opwinding, hoe beter. Je leeft maar een keer, toch?
  • Action Type 3: De Idealist (NF). Ja, en dan de idealisten. Zij hebben de letters N en F, die respectievelijk staan voor iNtuitive en Feeling. Het zijn de intuïtieve gevoelsmensen. Zij willen vooral van betekenis zijn en zoeken inspiratie. In hun eigen wereldje kunnen zij wegdromen en prachtige oplossingen bedenken. Sierlijk in hun bewegingen, vergeten zij nog wel eens hun taak af te ronden. Of een ander gaat er met hun geniale idee vandoor. Herkenbaar?
  •  Action Type 4: De Rationalist (NT). Tot slot de Rationalist, met de letters N en T, die respectievelijk staan voor iNtuitive en Thinking. Emoties? Die schakel je toch gewoon uit! Deze mensen stellen lange termijn doelen, die zij kosten wat het kost halen. Ze willen feiten horen en strategisch werken, tot in de perfectie. Alles draait om (meer) kennis. Je verdoet hun tijd als je geen expert bent.

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Ieder mens is uniek en valt niet in hokjes te verdelen. Dus gebruik de typologie niet om etiketjes te plakken, zoals bij andere instrumenten. Action Type is een hele mooie manier om meer zelfkennis op te bouwen en anderen beter te begrijpen.

Wil jij advies op maat? Jezelf persoonlijk ontwikkelen, met of zonder typologie? Neem contact op met een sportpsycholoog bij jou in de buurt . Boost your batteries!

Twee andere aanraders:

  1. BOEK: Bestel het boek Mindboxing– Het gevecht tussen je oren, geschreven door NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. En ga zelfstandig aan de slag met de Drie Batterijen® methode.
  2. PODCAST: Beluister de inspirerende podcasts van NLsportpsycholoog. Ook te beluisteren via de reguliere platforms als SpotifyApple Podcast en Youtube.

eBook boek Mindboxing Het gevecht tussen je oren

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.