Bekende sportpsychologen

Bekende sportpsychologen

Sportpsychologie is nog maar een jonge wetenschap, van zo´n 100 jaar oud. De pioniers en meest bekende sportpsychologen komen uit het buitenland. Niettemin zijn er in Nederland ook wel een paar bekende sportpsychologen te noemen. Een klein stukje geschiedenis sportpsychologie.

 Door: NL sportpsycholoog Jan Sleijfer

 

Grondleggers sportpsychologie 20e eeuw

Het zijn de Amerikaanse pioniers Ogilvie, Tutko en Cratty die in de jaren 1966-1977 het establishment of Academic Sport Psychology vormen. Het vakgebied wordt  vanaf dat moment aangeduid met Sport and Exercise Psychology. Enkele bekende sportpsychologen uit de Verenigde Staten en Canada die volgen zijn: Daniel Gould, Terry Orlick, Timothy Gallwey, Robert Nideffer en Ken Ravizza.

Enkele bekende namen uit de Nederlands Belgische historie van sportpsychologie zijn Karel Lotsy, Joris van den Bergh,  Joop Hueting, Peter Blitz en Frank Bakker. Ted Troost is ook vermeldenswaardig. Als haptonoom verwerft hij in de jaren tachtig nationale bekendheid. Vooral wanneer hij als de ‘mentale trainer’ van schaatser Hein Vergeer en voetballers Van Basten en Gullit de media opzoekt.

Bekende sportpsychologen Nederland

Meer recent, maar toch ook al weer ruim vijftien jaar geleden lukt het sportpsycholoog Rico Schuijers om Olympisch goud te halen met de dames hockey en waterpolo (2008). Hij geeft daarmee een visitekaartje af voor de moderne sportpsychologie in Nederland. Het zijn in Nederland echter door de jaren heen vooral individuen die op de voorgrond treden. Het lukt de beroepsgroep sportpsychologen niet om de handen ineen te slaan.

NL sportpsycholoog

NL sportpsycholoog is een landelijk collectief van samenwerkende prestatie- en sportpsychologen. Opgericht in 2014 door sociaal- en sportpsycholoog Jan Sleijfer. Een initiatief dat jonge sportpsychologen aansluiting laat vinden en samen met ervaren sportpsychologen het vakgebied serieus op de kaart zet. Daarmee verlagen zij de drempel voor sporters om naar een sportpsycholoog te gaan.

De beste sportpsycholoog bestaat niet, wel sportpsychologen die vernieuwend zijn. Met NLsportpsycholoog ontwikkelde Sleijfer de holistische Drie Batterijen methode, uitvoerig beschreven in zijn boek Mindboxing: Het gevecht tussen je orenOok verkrijgbaar als Engelstalig eBookLuister naar de Podcast ´Naar de sportpsycholoog´ of neem contact op met een NLsportpsycholoog bij jou in de buurt.  

Wat klanten zeggen

Fleur Stoit voetbal sportpsycholoog PSV

“Ik heb heel veel hulp gehad aan Manuel. Hij heeft mij 3 jaar lang geholpen bij het verbeteren van mijn sportprestaties mentaal, maar ook dingen in het dagelijks leven. Ik sta veel sterker in mijn schoenen en raad elke topsporter aan om met een sportpsycholoog te praten.”

- Fleur Stoit PSV

In de zomer kampte ik erg met prestatiedruk voor wedstrijden, waardoor ik vaak verstijfde op de mat. Ook legde ik mezelf buiten karate veel overbodige druk op en zat ik mentaal niet lekker in mijn vel. Voor deze problemen was ik naar NL sportpsycholoog gegaan en ontmoette ik daar Jan Sleijfer. Samen met Jan ging ik een 100 dagen traject in, waarin ik elke week een sessie met hem had.

Hier leerde ik hoe ik mijn drie batterijen moest opladen om zo de beste prestaties te leveren onder de prettigste omstandigheden voor mezelf. De drie batterijen zijn denkkracht, gevoelskracht en lichaamskracht. Door zelf aan te kunnen voelen welke batterij weinig energie heeft en te weten hoe ik deze het beste kan opladen, begon ik mezelf weer in balans te krijgen.

Aan het eind van het traject kreeg ik dit poppetje van Jan als geluksbrenger. Het merkwaardige poppetje heeft missende pupillen met een bijzondere gedachtegang erachter. De bedoeling is dat je een doel aan het poppetje koppelt en één pupil inkleurt. Wanneer je dit doel hebt bereikt, mag je de andere pupil inkleuren en is het poppetje compleet. Daarnaast is het beeldje hol van binnen en staat het op een klein verhoogd laagje. Hierdoor kan het poppetje balanceren en valt het niet om als je het een tik geeft. Dit staat symbolisch voor het traject dat je doorloopt om je doel te bereiken.

Voor mij was het doel om met minder opgelegde druk te vechten en te leven. Voor elke wedstrijd hield ik dit beeldje altijd even vast en affirmeerde ik bepaalde mantra’s in mijn hoofd die mij tot rust brachten.

- Karateka Elisa Lie Kam Ping

Onze zoon stelt doelen en gaat beter om met teleurstellingen.

Volgens mij begrijpt hij dat er bij iedereen wel eens iets gebeurt in de sport wat "niet eerlijk" is. Dus traject geslaagd!

- Moeder van survivalrunner, 16 jaar

Hele prettige ervaring gehad in het werken met Wendy!

De aanpak is heel persoonlijk ingericht en de oefeningen die wij gedaan hebben zijn in de praktijk heel goed toe te passen.

- Voetballer, 22 jaar