Van jezelf leren door zelfreflectie #84

Door Wendy, geplaatst op 12-07-2022
Van jezelf leren door zelfreflectie #84

Veel van onze gewoontes en gedragspatronen liggen diep begraven in ons onderbewustzijn. Door toegang te krijgen tot het onbewuste via zelfreflectie – of met andere woorden, door ons zelf een spiegel voor te houden, kunnen we beter begrijpen wie we zijn en hoe we denken, voelen en ons gedragen!

Door: NL sportpsycholoog Wendy Post

Wat is zelfreflectie?

Zelfreflectie gaat over opnieuw contact maken met jezelf, luisteren naar het stemmetje in je hoofd en er daardoor achter komen wat je echt belangrijk vindt. Zelfreflectie is tweeledig; je durft naar jezelf te kijken en je bent je bewust van de impact van jouw gedrag op anderen. Daarnaast ben je je ook bewust van de impact van het gedrag van anderen op jou.


Kijk eens in de spiegel: Mindboxing!

Mindboxing boek Jan Sleijfer

Bestel het handboek voor persoonlijke groei en gezondheid.


Aan de slag met zelfreflectie

Veel van ons ervaren in het dagelijks leven bijna constant een stroom van lawaai, afleidingen en informatie. Het lijkt daardoor alsof er weinig tijd over is voor zelfreflectie. Er soms even tijd voor vrij maken, zorgt ervoor dat het je steeds gemakkelijker afgaat.

Door af en toe jezelf vragen te stellen of je wensen en behoeften op te schrijven, zal je steeds dichter in de buurt komen bij hetgeen wat jij écht vindt. Zelfreflectie vereist wel rustige staat. Dit kun je doen door een paar keer diep adem te halen en een bepaald ritme hierin aan te houden. Wanneer je eenmaal de gewenste staat hebt gevonden, stel je jezelf verschillende vragen:

  • Welke doelen heb ik deze week bereikt?
  • Welke gewoontes wil ik behouden?
  • Welke gewoontes wil ik afleren?

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Als je zou willen beginnen met reflecteren op jezelf, begin dan in hele kleine stapjes. Als je het namelijk gelijk weer heel vaak van jezelf verwacht, wordt zelfreflectie ook weer een ‘moetje’ en dat is geen garantie voor succes. Je wilt hier op basis van behoefte mee aan de slag, en hoe meer positieve ervaringen je ermee krijgt, hoe gemakkelijker het wordt om hier aandacht aan te besteden!

Wist je dat NL sportpsycholoog je hier ook in kan ondersteunen? Neem vrijblijvend contact op en wie weet kan een NL sportpsycholoog je verder helpen. Je kunt ook eerst de Drie Batterijen® App downloaden en/of het boek bestellen via de webshop.

 

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.