Tegenslag is een kans om beter te worden #5

Door Yannick, geplaatst op 28-05-2019
Tegenslag is een kans om beter te worden #5

Hoe je het wendt of keert, elke performer krijgt wel eens te maken met een tegenslag. Dit kan er voor zorgen dat je droom om een bepaalde prestatie te halen, zomaar en ineens uit een kan spatten. Hoe ga je daar eigenlijk mee om? Kun je een tegenslag gebruiken om beter te worden? 

Door NL sportpsycholoog Yannick Balk

Geen enkele sporter, hoe succesvol, getalenteerd of gelukkig deze ook lijkt te zijn, ervaart een soepele ontwikkeling gedurende zijn of haar hele carrière. Sommige tegenslagen lijken erger dan die van andere sporters. Maar als je succesvol wilt zijn moet je leren hoe je tegenslag kunt overwinnen. Kortom: in de sport is het omgaan met tegenslag cruciaal voor succes op lange termijn. Onderzoek in verschillende sporten suggereert dat degenen die veerkrachtig omgaan met tegenslag eerder de door hun gestelde doelen bereiken. Bovendien laat onderzoek zien dat sporters op de lange termijn profiteren van het overwinnen van tegenslagen tijdens hun carrière. Met name door het bevorderen van veerkracht bij toekomstige tegenslagen.

Tegenslag voor persoonlijke groei

Het ervaren van tegenslag kan een gunstig effect hebben op persoonlijke groei en ontwikkeling. Zo gaven 10 Olympische goudenmedaillewinnaars aan dat zij een aantal tegenslagen hebben ervaren. Zowel binnen als buiten de sport. Waarvan zij dachten dat ze essentieel waren voor het winnen van hun gouden medailles. Onder deze tegenslagen vielen herhaaldelijke niet geselecteerd worden, aanzienlijk onderpresteren (‘falen’), ernstige blessures, politieke onrust en de dood van een dierbare.

De sporters beschreven de belangrijke rol die deze ervaringen hebben gespeeld in hun psychologische en prestatieve ontwikkeling. De door de sporters genoemde tegenslagen leidden aanvankelijk tot een trauma waarbij zij zich herinnerden dat ze overstuur en boos waren. Maar in plaats van destructief en negatief gedrag op te wekken bleken deze intense, negatieve emoties de motivatie en toewijding te hebben aangewakkerd.

 


reclame

Start opleiding Mentale Trainer Coach 2021!

Opleiding Mentale Trainer Coach

Vraag vrijblijvend informatie aan.


 

De juiste mindset 

Het ervaren van tegenslag is onontkoombaar op weg naar de top. Hoe je hier als sporter mee omgaat, bepaalt wie je bent en waar je voor staat. Als mede het effect van tegenslag op de lange termijn. Zolang je van tegenslag kunt leren, kom je er alleen maar beter uit. De juiste mindset is hierbij belangrijk. lees ook de column over groeimindset van NLsportpsycholoog in het voetbalmagazine 433 (bladzijde 59). Mentale vaardigheden die belangrijk zijn om iets positiefs uit tegenslagen te halen zijn: zelfdiscipline, focus op controleerbare dingen, doorzettingsvermogen en het vermogen om succes op de lange termijn te zien. Ook sociale steun vanuit mensen in de omgeving van de sporters kan een belangrijke rol spelen. Je doet het niet alleen!

Oplaadtip van NLsportpsycholoog

Sporters die tegenslag ervaren kunnen, met de juiste begeleiding, profiteren van potentiële ontwikkelingskansen als hier zorgvuldig en doelbewust mee om wordt gegaan. In termen van de Drie Batterijen® betekent dit dat deze ‘duurzamer’ worden: dankzij tegenslag worden je batterijen sterker tegen potentiële leegtrekkers! Concrete oplaadtips bij tegenslag zijn dus: focus op controleerbare dingen en zoek steun in je sociale omgeving. En onthoudt wat de filosoof Nietzsche zei: ‘What doesn’t kill you, makes you stronger’. Bekijk ook de webinar van Yannick Balk over ´Omgaan met tegenslagen´ (youtube juni 2020).

Wil je beter leren omgaan met tegenslag? Kijk hoe je er zelf voorstaat. Doe gratis en vrijblijvend de Drie Batterijen® test of installeer de app. Misschien nog leuker voor jou…  in het voorjaar van 2021 start onze opleiding Mentale Trainer Coach & Licentie [1].

[1] Deze kleinschalige opleiding is speciaal ontwikkeld voor professionals die zich bezig houden met persoonlijke ontwikkeling, prestatieverbetering en gezondheid. Zoals performance consultants, vitaliteitsadviseurs, HR-specialisten, sport- en personal trainers, fitness instructeurs, (leefstijl-)coaches, voedingsdeskundigen, fysiotherapeuten en meer. Je ontvangt praktische handvatten om mentale vaardigheden toe te passen in de sport en op het werk.

 

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.