Talent is ook een goede mentaliteit hebben #77

Door Manuel, geplaatst op 05-04-2022
Talent is ook een goede mentaliteit hebben #77

Wanneer we het hebben over talent dan gaat het nog bijna altijd over technische, tactische en fysieke vaardigheden. De sporter met een geweldige balbehandeling, een oog voor de vrije ruimte of veel power krijgt vanuit de jeugd en in de media al snel het stempel ‘talent’. De kwaliteit van zo’n talent wordt daarbij vaak gezien als aangeboren, van bovenaf meegekregen en heeft er altijd in gezeten. In deze blog nemen we een zijstapje om hier eens vanuit een ander perspectief naar te kijken.

Door: NL sportpsycholoog Manuel van de Wal

Bekende slogan is denkfout

Een bekende slogan is ‘Hard werken verslaat talent als talent niet hard werkt’. Dit principe komt vaak terug in de sport, maar juist in deze slogan zit een grote denkfout verscholen. Zoals Marco van Basten onlangs zei in een tv-uitzending van Rondo: “Talent is ook een goede mentaliteit hebben”. Je zou dus kunnen zeggen dat hard kunnen werken, inzet tonen en discipline hebben juist een vorm van talent is in plaats van een tegenstelling van talent. Dit perspectief werd in een interview van een grootheid uit de denksport verder uitgelegd.

 


***   Opleiding MINDBOXING® voor Professionals ***

  21 mei, 28 mei en 11 juni 2022 – DOORN

Speciaal voor:

Leerkrachten, PT´ers, Trainer-coaches, (Fysio) Therapeuten, e.a.

Opleiding Mentale Trainer Coach NL sportpsycholoog Mindboxing

MELD JE NU AAN!


Hard kunnen werken IS talent

Garry Kasparov is een absolute schaakgrootmeester. Hij stond van 1986 tot hij in 2005 zijn schaakloopbaan beëindigde 225 van de 228 maanden bovenaan de wereldranglijst. Hij was bijna 19 jaar de nummer 1 in zijn tak van sport. Kasparov kreeg vaak de vraag gesteld wat hem zo ver heeft gebracht: hard kunnen werken of talent hebben. In een interview met Valuetainment gaf hij hier het volgende antwoord op: “Ik ben een harde werker, dát is mijn talent.

Er wordt vaak gezegd: hij of zij is een talent, maar werkt niet zo hard. Of hij/zij is een harde werker, maar is niet zo getalenteerd. Ik geloof echter niet dat het zo werkt. Ik denk dat hard werken een talent is. We moeten ons afvragen wat talent eigenlijk is. Talent is een vaardigheid of eigenschap die niet iedereen heeft. We weten dat niet iedereen een harde werker is. Dat betekent dus dat het vermogen hebben om hard te kunnen werken een talent is.”

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Kijk eens kritisch naar je eigen perspectief op talent en wees je bewust van welk signaal je daarmee afgeeft. Richting jezelf, richting je sporter(s) of richting de buitenwereld. De overtuiging dat hard werken, inzet en discipline vormen zijn van talent in plaats van een tegenstelling van talent vereist vaak nog een mindswitch. Deze schakeling in de manier van denken over talent kan echter een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van een groeimindset en het verbeteren van sportieve prestaties.

Wil jij je talenten ontdekken en optimaal ontwikkelen? Neem dan contact op en laat een sportpsycholoog van NL sportpsycholoog je hierbij helpen. Je kunt ook eerst de Drie Batterijen® App downloaden of gratis testen hoe opgeladen jouw batterijen zijn. Je ontvangt direct de uitslag. Nieuw is het boek van NLsportpsycholoog:

Mindboxing boek Jan Sleijfer

Titel: Het gevecht tussen je oren – Mindboxing®
Auteur: drs. Jan Sleijfer
Uitgever: KEIKO Publishing
Omvang: 256 pagina’s hardcover
Prijs: €29,95
ISBN: 978-90-9035322-7
Te verkrijgen: via www.mindboxing.nl

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.