Succes volgens Einstein #122

Door Yannick, geplaatst op 20-02-2024
Succes volgens Einstein #122

We kennen Albert Einstein voornamelijk van de relativiteitstheorie waar hij in 1905 aan begon te werken en die hij in 1916 voor het eerst publiceerde. Uit de relativiteitstheorie volgde Einsteins beroemde formule E = mc2. Maar Einstein heeft nog een formule bedacht die aanzienlijk minder bekend is, namelijk zijn formule voor succes: A = X + Y + Z. In deze blog neem ik je mee naar de betekenis van deze formule.

Door: NL sportpsycholoog Yannick Balk

Succes formule: A = X + Y + Z

In augustus 1929 publiceerde het New York Times Magazine een artikel over een bezoek van Samuel Johnson Woolf aan Albert Einstein. Woolf, een kunstenaar en journalist uit New York, bracht een bezoek aan Einstein in zijn flat in Berlijn. Hij wilde een portret tekenen van Einstein en realiseerde zich dat er nog wel eens een interessant journalistiek stuk uit zijn bezoek zou kunnen voortkomen.

Beide mannen zitten op de zolderkamer waar Einstein zijn werkkamer van heeft gemaakt. Woolf merkt op dat het lijkt of Einstein constant in complexe gedachten verzonken is. Woolf vraagt Einstein naar het vioolspelen waar hij bekend om staat. Einstein vertelt: “Ik haal daar enorm veel plezier uit. Wanneer ik te moe ben om te werken of om te lezen merk ik dat muziek me ontspanning geeft. Er wordt veel gesproken over mijn vioolspelen maar ik weet zeker dat ik er zelf het meeste genoegen uit haal.”

Als het tijd is om te vertrekken vraagt Woolf wat volgens Einstein eigenlijk de beste formule voor succes in het leven is. Met een glimlach op zijn gezicht antwoordt Einstein: “Als A succes in het leven is, dan zou ik zeggen dat de formule is: A = X + Y + Z, waarbij X staat voor werken en Y voor spelen.” Op de vraag van Woolf wat Z dan mag betekenen antwoordt Einstein: “Dat betekent je mond houden”.

Wat is succes?

Einstein refereerde aan succes in het leven in de breedste zin van het woord. Het gaat hier dus niet per definitie om rijkdom, roem of macht als indicatoren van succes. Wat voor jou succes in het leven is kan van alles zijn en dit verschilt per persoon en per levensfase. Zo had ik als scholier een ander beeld bij succes dan nu als dertiger. Ik ben ervan overtuigd dat mijn idee van succes over 20 jaar wederom veranderd is.


***  Speciaal voor PT´ers, fysio´s en trainers ***

  Complete toolbox MENTALE BAARDIGHEDEN volgens Drie Batterijen® methode

Driedaagse opleiding: za 18 mei, 25 mei en 8 juni 2024 – DOORN

BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS

Opleiding mental trainer coach Mindboxing door sportpsycholoog Jan Sleijfer

Klik HIER voor meer info over de opleiding & licentie!


Hard werken (de ‘X’)

Hard werken in de context van Einsteins formule (de ‘X’) betreft het sturen van je fysieke en mentale energie om efficiënt en effectief te werk te gaan. In principe kunnen we allemaal hard werken. Belangrijker is of dit ook effectief is en hoe lang we het harde werken vol kunnen houden. Voor dat laatste is het cruciaal dat het harde werk ons dichterbij het succes brengt dat we voor ogen hebben.

Werken ‘omdat er nu eenmaal brood op de plank moet komen’ helpt ons niet om met plezier onze kostbare energie te investeren en de minder leuke aspecten van hard werken in perspectief te kunnen plaatsen. Hard werken kan natuurlijk ook betrekking hebben op trainen voor een sportieve prestatie of het leren van een bepaalde vaardigheid, zoals het spelen van een muziekinstrument.

André Agassi: “Niets kan gewoon hard werken vervangen.”

Spelen (de ‘Y’)

Spelen staat in Einsteins formule voor ontspanning, rust en herstel (de ‘Y’). Einstein speelde viool omdat het hem hielp tot rust te komen. Hard werken is noodzakelijk en geeft voldoening, maar vereist ook het opladen van je lichaamskracht, denkkracht en gevoelskracht. Spelen kan actief zijn en zelfs inspanning kosten (zoals vioolspelen), maar is vrij van negatieve stress.

Denk eens terug aan de laatste keer dat je ‘speelde’. Wanneer was dit? Vaak bevat onze vrije tijd weinig ruimte om te spelen. Veel mensen gebruiken hun vrije tijd immers om al het andere werk waar ze geen tijd voor kunnen vinden in te halen.

Je mond houden (de ‘Z’)

Dat wat je aandacht geeft groeit. Soms is het beter om niet te klagen, maar even door te zetten. Wees daarnaast ook ontvankelijk voor de wereld om je heen: luister soms meer en praat wat minder.

“Spreken is zilver, zwijgen is goud”

Samengevat symboliseert de ‘X’ de energie die je steekt in werk, taken, verantwoordelijkheden en relaties. De ‘Y’ staat voor het opladen van lichaam en geest. De ‘Z’ staat voor doorzetten en betere communicatie door meer te luisteren en minder te praten.

Oplaadtips NL sportpsycholoog

Stel jezelf eens de volgende vragen om jouw succesformule op te lossen:

Hard werken

  1. Komt de motivatie om hard te werken uit mijzelf? (‘mag’ of ‘wil’ je van jezelf of ‘moet’ je van jezelf?)
  2. Is het harde werken in balans met andere aspecten van je leven?

Spelen

  1. Kom je op gezette momenten los van het harde werken?
  2. Heb je genoeg tijd voor jezelf en voor de mensen die belangrijk voor je zijn?

Je mond houden

  1. Luister je naar mensen in je omgeving, zoals collega’s, coaches, familie, vrienden en mentoren?
  2. Voeg je de daad bij het woord?

Wil je meer weten over succes of ben je benieuwd wat NL sportpsycholoog voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met een sportpsycholoog bij jou in de buurt . Boost your batteries!

Twee andere aanraders:

  1. BOEK: Bestel het boek Mindboxing – Het gevecht tussen je oren, geschreven door NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. En ga zelfstandig aan de slag met de Drie Batterijen® methode.
  2. PODCAST: Beluister de inspirerende podcasts van NLsportpsycholoog. Ook te beluisteren via de reguliere platforms als Spotify en Apple Podcast.

eBook boek Mindboxing Het gevecht tussen je oren

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.