Poker mindset creëert een winnende hand #96

Door Jan, geplaatst op 31-01-2023
Poker mindset creëert een winnende hand #96

Leer jezelf beheersen en een ander doorgronden, dat geldt bij veel wedstrijdsporten maar zeker in poker. Poker is een combinatie van wiskunde, vaardigheid, competitie en psychologie. Wil jij (semi) professioneel pokerspeler zijn, dan is mentale training onmisbaar. Met een poker mindset voorkom je een ´rage quit´, sla je niet op ´tilt´ en groeit je zelfvertrouwen. Wij geven je de 10 mental coach poker tips van een pro. 

Door: NL sportpsycholoog Lex Ligtenberg en Jan Sleijfer

Poker als hobby of topsport?

Het grote verschil tussen poker en andere sporten is dat je in het poker zomaar aan het zelfde toernooi kunt deelnemen als de wereldtop en dan ook nog kans maakt op winst! Een ander opmerkelijk aspect in poker is dat je perfect kunt spelen en toch verliezen, keer op keer. 40 buy-ins verliezen tijdens een online grind? Professionele pokerspelers moeten in staat zijn deze down swings weg te kunnen lachen en vervolgens zonder problemen hun slaap te kunnen vatten. Dit vvereist een topsport mindset oftewel een poker mindset.

Tot hoeveel buy-ins in de min spreek je van pech? Wanneer doe je een stapje terug en schroef je de training (studie) weer wat op?  De onzekerheid die hierbij komt kijken is immens en voor veel ambitieuze spelers genoeg om het maar bij een hobby te houden. Alleen de echt gedisciplineerde pokerspeler kan hiermee dealen en zal komen bovendrijven. In deze wereldwijde denksport krijgt mental coaching of mentale training pokeren een steeds belangrijkere rol binnen trainingsprogramma’s. Met daarin bijvoorbeeld aandacht voor Tilt.


***   Opleiding mental trainer-coach 2023 ***

  20 mei, 27 mei en 10 juni 2023 – DOORN

Werk met de trainingsprincipes van de Drie Batterijen® methode

BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS

Opleiding Mentale Trainer Coach NL sportpsycholoog Mindboxing

Klik HIER voor meer info over de opleiding!


 

 Tilt is part of the game

Stilzitten op een stoel maar met een hartslag van 180, vergelijkbaar met een F1-coureur. Met volledige focus giert de spanning door het lichaam. Het moeilijkste is echter om een goede poker mindset vast te houden. Denk bijvoorbeeld aan zelfspraak, hoe blijf je positief tegen jezelf praten wanneer je bad beat na bad beat om je oren krijgt? En je je bankroll ziet kelderen?

Ben jij wel eens boos van tafel weggelopen, een zogenoemde ´rage-quit´? Met je vuist op tafel geslagen? Of je toetsenbord vernield? Sowieso herkent elke pokerspeler momenten van emotionele verwarring of frustratie, waarbij hij of zij strategisch slechter gaat presteren en boos wordt. In poker heet dit controleverlies tilt, afkomstig van de flipperkast. Trouwens ook wel gebruikt in esports en schaken. Er bestaan vele vormen van tilt. Zoals de ´silent´ tilt, waarbij je extreem stil wordt en het besef van tijd en realiteit kunt verliezen.

De mental game en het aanleren van een poker mindset zijn daarom in poker enorm belangrijk. Enerzijds om je zelfcontrole en focus te bewaren en tilt te voorkomen. Anderzijds om de emotionele en mentale processen van je tegenstander te doorgronden. Gebruik jouw poker mindset om de tegenstanders te tilten. That is part of te game. Hieronder een top-10 van mentale poker tips.

 

NL sportpsycholoog poker mindset tips (10x)

Het pokerspel is leuk, maar nog leuker als je wint. Hieronder mentale poker tips die bijdragen aan een professionele poker mindset en meer controle over jouw wedstrijden.

  1. Besluitvorming. Vooral bij tegenslag heb je een poker mindset nodig. Train je zelfcontrole om de hoogte van de inzet los te koppelen van jouw beslissingen aan de tafels. Beschouw de chips niet als ´geld´, maar als ´punten´ in een videogame.
  2. Mentale focus. Leer hoe je je aandacht over langere tijd kunt vasthouden. Over-analyseren, afleiding en mentale vermoeidheid verslechteren je prestatie.
  3. Voorkom tilt. Leer je eigen emoties te beheersen. Speel niet met een slecht humeur. Benut bijvoorbeeld positieve zelfspraak voordat je je eerste hand speelt. Weet wat je tegen jezelf zegt bij een bad beat. Zoals: ´Blijf gedisciplineerd´ of ´Er komen betere spots aan´. Dreig je toch op tilt te gaan, leer dit te herkennen en stop!
  4. Pregame warm-up. Breng jezelf voor aanvang in de juiste fysieke en mentale prestatiestand. Onthoud: ´If you fail to prepare, you prepare to fail´.
  5. Visualiseren. Leer van je fouten en successen. Neem na afloop van een wedstrijd de tijd om als een film in je hoofd zo levendig mogelijk terug te blikken. Je traint daarmee je werkgeheugen, waardoor je moeilijke beslissingen aan tafel in de toekomst gemakkelijker en beter zult nemen.
  6. Bluffen. Zeker in live games kan een goede tegenstander jouw bluffs gaan herkennen. Bijvoorbeeld aan je zenuwachtig gedrag of een zichtbaar hoge hartslag in je hals. Bereid je daarom vooraf mentaal voor op een live bluff, zodat je gefocust nlijft en geen onnodige ´tells´ weggeeft. Leer daarbij bluffen op het juiste moment en niet te vaak. Een geslaagde bluf geeft meer zelfvertrouwen, je wordt ´losser´ en versterkt je imago aan tafel.
  7. Spelplezier. Speel poker in eerste instantie omdat je van het spelletje houdt. Snel rijk worden kun je beter op een andere manier proberen. Vanuit passie en hard trainen komt de beloning vanzelf.
  8. Zoek gelijkgestemden. Samen studeren is de snelste manier om beter te worden. Op het moment dat je jouw handen met een vriend kunt bespreken gaat jouw spel met meters vooruit. Vier ogen zien meer dan twee en op die manier plug je elkaars leaks. Ontdek en doe daarna vooral wat voor jou het best werkt aan tafel. Leer je eigen spel te spelen en neem de (goedbedoelde) sterke verhalen van derden met een korreltje zout.
  9. Switch off. Poker is vooral mentaal zwaar. Voorkom mentale uitputting of overtraindheid. Blijf niet achter je computer zitten. Maak je hoofd leeg door een wandeling, muziek te luisteren of ga iets doen met vrienden. Ontspan voor je naar bed gaat. Laad je drie batterijen weer op. Speel niet wanneer je (mentaal) vermoeid bent.
  10. Live is leuker. Het niveau online is het laatste decennium gigantisch gestegen. Om te kunnen leven van de online grind moet je stevig in je schoenen staan. Op het moment dat het niet lekker loopt is het aan te raden om eens te switchen naar live games. Hier is het niveau relatief achtergebleven en kun je je zelfvertrouwen een flinke boost geven door je vizier op de vissen aan de tafel te richten.

Wil jij mentaal sterker worden en de ander naar jouw hand zetten aan tafel? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams. In heel Nederland en wereldwijd ONLINE.

Mindboxing boek en eBook Jan Sleijfer

Of bestel het hardcover boek Mindboxing – Het gevecht tussen je oren. Ook verkrijgbaar als Engelstalige e-book, waarmee je zelf 100 dagen aan de slag kunt met 76 oplaadtips en 24 filmpjes met denk-, voel- en doe-oefeningen.

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.