Persoonlijkheid verandert onder druk #24

Door Manuel, geplaatst op 17-02-2020
Persoonlijkheid verandert onder druk #24

Ken jij je eigen persoonlijkheid? En onder druk? Mensen veranderen op het moment dat er iets te winnen of verliezen valt.  Dit blijkt uit ervaringen in de top van high performance. Zowel in de sport, entertainment als in het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld de profvoetballer die constant ruzie loopt te maken met tegenstanders en scheidsrechters. Terwijl zijn teamgenoten zeggen dat het zo’n lieve jongen is buiten het veld. Of die collega die altijd praatjes heeft op de werkvloer. Maar tijdens belangrijke besprekingen of presentaties van de spanning dicht slaat.

Door NL sportpsycholoog Manuel van de Wal

Persoonlijkheid

Moderne persoonlijkheidstheorieën laten zien dat we veranderen met de context waarin we ons bevinden. Het is belangrijk dit te onderkennen en te begrijpen. Je leert jezelf dan in je kracht zetten. Vooral op de momenten dat er gepresteerd moet worden. Wanneer je als high performer je sterke punten weet te benutten, heb je een voorsprong op je concurrenten. Ontdek hoe je je veerkracht en zelfvertrouwen kunt ontwikkelen.

Daarnaast geldt voor coaches en managers dat er veel winst zit in het verkrijgen van inzicht in de teamsamenstelling. Hoe teamleden reageren onder druk en hoe zij effectiever met elkaar kunnen samenwerken. PSV-aanvoerder Denzel Dumfries deelde dit inzicht toen hij er onlangs bij technisch manager John de Jong op aandrong om een sportpsycholoog in te schakelen. Hiermee hoopte hij de groepsdynamica onder de loep te nemen binnen de selectie.

Focus op sterke punten

Sporters, van topniveau tot breedtesport, noemen zelfvertrouwen vaak als een key component om optimaal te presteren. In een omgeving met een hoge druk om te presteren ligt het echter op de loer dat we op onze zwakke punten focussen. Of dat deze door de buitenwereld steeds worden benadrukt. Deze negatieve focus brengt twijfel en onzekerheid met zich mee. Vaak leidt dit tot datgene wat we juist willen voorkomen: presteren beneden ons niveau.

Oplaadtip NL sportpsycholoog

De nadruk leggen op het trainen van je sterke punten lijkt op het eerste oog tegenstrijdig. Echter, vooral in het doorontwikkelen van de vaardigheden waar we al goed in zijn, liggen juist de meeste mogelijkheden voor groei.

NL sportpsycholoog maakt gebruik van persoonlijkheidstesten gericht op het leveren van topprestaties. Door bijvoorbeeld je gedragsstijl en mindset in kaart te brengen krijg je meer inzicht in jouw ‘prestatievoorkeur’. Op basis van je prestatievoorkeur kun je je persoonlijkheid beter leren begrijpen en effectief inzetten. Daarbij wordt inzichtelijk waar jouw blinde vlekken liggen en hoe je kan ‘stretchen’ om nieuwe strategieën in te zetten.

Ben jij benieuwd naar je individuele persoonlijkheidsprofiel of dat van jouw team? En wil jij in prestatiesituaties onder hoge druk het maximale uit jezelf halen? Neem dan contact op met NLsportpsycholoog. Mijn praktijk is gevestigd in Eindhoven. Je kunt ook eerst gratis de Drie Batterijen® test online invullen of de Drie Batterijen® app op je telefoon installeren (Android of iPhone). Welke persoonlijkheid je ook bezit, presteren lukt alleen met voldoende energie!

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.