Een les optimisme van Churandy Martina #46

Door Wendy, geplaatst op 16-11-2020
Een les optimisme van Churandy Martina #46

Naar mijn mening is een van de interviews van Churandy Martina de mooiste ooit. Na zijn diskwalificatie in de finale op de Olympische Spelen van 2012 kon hij nog steeds positief beredeneren waarom hij trots was. Hij sloot zelfs af met ‘ik ben blij’.

Op dit moment naderen we de kortste dagen van het jaar en worden we inmiddels al negen maanden beperkt door maatregelen om Covid-19 te bestrijden. Onzekerheid en eenzaamheid zijn gevoelens die wederom sterk opspelen, dus tijd voor een les optimisme volgens Churandy Martina!

Door: NL sportpsycholoog Wendy Post

Optimisme en pessimisme

Eerst even een stukje achtergrondinformatie over dit fenomeen. Optimisme is afkomstig van het Latijnse woord optimum, wat ‘beste’ of ‘hoogste’ betekent. Vroeger had optimisme een religieuze achtergrond. De wereld was volmaakt omdat God deze had geschapen. Tegenwoordig wordt met een optimist iets anders bedoeld, namelijk dat iemand gelooft in een goede afloop van gebeurtenissen. Pessimisme kun je zien als het tegenovergestelde van optimisme. In het Latijn betekent ‘Pessimus’ dan ook ‘het slechtste’.

Overtuiging

Als je aan een optimist denkt, denk je aan Churandy Martina. Altijd is hij in staat om positief te beredeneren richting eenvoud en te genieten van het moment. Dit resulteert in vertrouwen in zichzelf én in zijn eigen kunnen. Zelfs wanneer Usain Bolt in topvorm is, is Churandy er nog van overtuigd dat ook hij kan winnen. Daarnaast heeft hij nog een andere overtuiging: geef je optimisme, dan trek je ook optimisme aan. Wanneer hij positief overkomt, heeft dat een magnetische werking en verzamelen er steeds meer positieve mensen om hem heen. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat positieve mensen langer lijken te leven en zij daarnaast ook gelukkiger en succesvoller zijn. Dit betekent niet dat iedere optimist gelukkig is of iedere pessimist ongelukkig is. Een beetje pessimisme is zelfs buitengewoon nuttig. Het geeft je realiteitszin en beschermt je voor ondoordachte beslissingen.

 


reclame

Start opleiding Mentale Trainer Coach 2021!

Opleiding Mentale Trainer Coach

Vraag vrijblijvend informatie aan.


Optimisme creëren

Graag geef ik je handvatten om optimisme bij jezelf op te wekken. Kies er af en toe bewust voor om de dag te starten met een positieve gedachte. Door je bewust te worden van de negatieve gedachten die je misschien hebt, kun je deze steeds vaker inruilen voor een positieve gedachte. Iets wat je negatief kunt opvatten, heeft vrijwel ook altijd een leuke kant.

Lachen

Van positieve gedachten ga je meer lachen. Als baby lachen we nog heel veel, maar hoe volwassener we worden, hoe minder dit wordt. Dit terwijl er weinig dingen zijn die ons gelukkiger maken dan lachen. Als we lachen, zenden onze hersenen de boodschap uit dat het goed met ons gaat. Positieve hormonen worden verhoogd en hormonen die stress veroorzaken, zoals adrenaline, worden erdoor verlaagd. Naast dat jouw lichaam baat heeft bij lachen, heeft je omgeving dat ook. Lachende mensen stralen uit dat ze benaderbaar zijn. Optimistische kenmerken zijn stuk voor stuk eigenschappen die een magnetische en aanstekelijke werking hebben. Herken jij ook dat je moet lachen als je iemand met de slappe lach ziet?

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Graag geef ik je de volgende tip mee: Ga bewust aan de slag met het opwekken van optimistische gevoelens. Binnen NLsportpsycholoog noemen we dit jouw batterij Gevoelskracht opladen. Verzamel bijvoorbeeld optimistische mensen om je heen, ga bewust aan de slag met positieve gedachten zorg ervoor dat je genoeg lacht. Deze acties zorgen ervoor dat je vaker aan Churandy Martina denkt en zeg nou zelf; wie wordt daar niet blij van?

Wil je weten hoe jij er voor staat? Doe gratis en vrijblijvend de Drie Batterijen® test of installeer de app. Misschien nog leuker voor jou…  in het voorjaar van 2021 start onze opleiding Mentale Trainer Coach & Licentie [1].

[1] Deze kleinschalige opleiding is speciaal ontwikkeld voor professionals die zich bezig houden met persoonlijke ontwikkeling, prestatieverbetering en gezondheid. Zoals performance consultants, vitaliteitsadviseurs, HR-specialisten, sport- en personal trainers, fitness instructeurs, (leefstijl-)coaches, voedingsdeskundigen, fysiotherapeuten en meer. Je ontvangt praktische handvatten om mentale vaardigheden toe te passen in de sport en op het werk.

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.