Ont-plannen: Dagboek van een NLsportpsycholoog #75

Door Katja, geplaatst op 08-03-2022
Ont-plannen: Dagboek van een NLsportpsycholoog #75

Naast NLsportpsycholoog ben ik ook onderzoeker. Ik ben promovendus, ik promoveer, doctoreer, ik doe een PhD, en zo zijn er nog wat termen. Einddoel is een proefschrift, “een origineel wetenschappelijk werk waaraan doorgaans meerdere jaren is gewerkt” [1]. In theorie meestal 4 jaar – een soort Olympische cyclus – en in de praktijk vaak veel langer. Een beetje alsof je na 4 jaar trainen op het OKT buiten de matrix valt en dan dus maar weer 4 jaar verder gaat trainen voor de volgende Spelen. Misschien schets ik dit iets te dramatisch, maar toch. Tijdens zo’n meerjarig traject (ik zit nu op 5.5 jaar) waarin je ontzettend veel leert en net zoveel feedback en afwijzingen krijgt, heb je soms iets nodig om jezelf te motiveren. Iets om jezelf op te laden om steeds weer gedisciplineerd door te zetten. In mijn geval: een schrijf-vierdaagse op een tropisch eiland.

Door: NLsportpsycholoog Katja Cardol

Dag 1: De reis belangrijker dan de bestemming?

In het vliegtuig betrap ik mezelf erop dat ik in mijn hoofd al ambitieuze doelen aan het stellen ben en strakke planningen maak. Maar ik wil juist ontspannen werken, mijn creativiteit aanboren en mild zijn als ik even zin heb om iets anders te doen. Mijn voornemen: focussen op waar ik zin in heb in het hier en nu, op het proces in plaats van op het beoogde eindresultaat, op de reis in plaats van op de bestemming.

Oplader NLsportpsycholoog: Taakdoel. Om te focussen op het hier en nu, helpt het om geen resultaatdoel, maar een proces- of taakdoel op te stellen. Hóe ga je het aanpakken? Wat ga je daadwerkelijk dóen? Het is je vast opgevallen, de meest gebruikte zin van de Olympische schaatsers als aan hen werd gevraagd welke tijd ze gaan rijden of wie het goud gaat winnen: “Ik ben niet bezig met anderen of met de tijd, ik focus op mijn taken”.

Dag 2: Ontwennen en ont-plannen

Ik begin de dag met een frisse duik in zee. Het is heerlijk, maar heel eerlijk: doe ik dit omdat ik er op dit moment zin in heb, of omdat ik het gisteravond al had bedacht? Ja, het routinematig plannen zit er echt helemaal ingebakken. Tijdens het schrijven denk ik regelmatig dingen als “oh wat goed, ik ben al 3 uur bezig” of “ik móet dit stuk vanochtend afmaken”. Toch zijn de eerste stapjes naar het loslaten van mijn plan-drang gezet: ik ga midden op de dag een stukje wandelen omdat ik er zin in heb en onderweg op een rots (zonder internet) gaat het schrijven makkelijk.

Aan het eind van de dag bel ik met een collega. Ik biecht op dat het loslaten lastig gaat, helemaal omdat ik stiekem toch een doel in mijn hoofd heb over wat ik aan het eind van de week af wil hebben. Daardoor blijf ik worstelen met een stuk tekst waar ik eigenlijk helemaal geen energie van krijg. Ze zegt heel terecht “het maakt toch niet uit welk stuk je schrijft, áls je maar iets doet?”

Oplader NLsportpsycholoog: Sociale steun. Het helpt enorm om je frustraties te delen met anderen. Het delen alleen al lucht op. Bovendien heeft een ander eigen ervaringen en geeft daarom vaak precies de tip die je nodig hebt. Kjeld Nuis werd geïnspireerd door het goud van ploeggenoot Wüst, en haar technische tips gaven ook hem het laatste duwtje naar de hoogste trede.


***   NLsportpsycholoog Opleiding voor Trainer Coaches ***

  21 mei, 28 mei en 11 juni 2022 – DOORN

Creatief aan de slag met de Drie Batterijen® methode

Opleiding trainer mental coach Mindboxing NL sportpsycholoog

MELD JE NU AAN!


Dag 3: Geen tijd, wel zin

Telefoon verstoppen, horloge afdoen, klok op de laptop afplakken met een vrolijke sticker. Vandaag wil ik in het moment zijn, loskomen van tijd. Keer op keer inchecken bij mezelf: wat voelt nu lekker om te doen? Voelt het niet meer goed, dan stop ik ermee. Het werkt: ik krijg steeds meer plezier in het schrijven, ook al merk ik hoe vaak ik toch de neiging heb om op een klok te kijken. Voldaan van het harde werken klap ik mijn laptop dicht. Als ik zie dat het pas 4 uur is, heb ik nog enig schuldgevoel, maar ik laat me niet verleiden om tegen mijn zin door te gaan. Genoeg voor vandaag!

Oplader NLsportpsycholoog: Stimulus-controle. Een psychologieterm voor het creëren van de optimale omgeving om je taken uit te voeren. Bijvoorbeeld door dingen weg te halen die je afleiden. Wist je bijvoorbeeld dat er schaatsers zijn die geen gebruik maken van rondeborden? Dit helpt hen om puur op de techniek te blijven focussen en in de schaatsflow te blijven.

Dag 4: De kunst van het loslaten

Wandelend in een vulkaanlandschap betrap ik mezelf erop dat ik glimlachend en zingend in de wind loop. En dan, onverwachts, poppen er ideeën in mijn hoofd op voor mijn proefschrift. Creativiteit afdwingen lijkt zo lastig, maar is blijkbaar toch mogelijk. Juist als ik de tijd neem om los te laten en ruimte te geven aan mijn gedachten.

Eerder deze week probeerde ik soms geforceerd in het hier en nu te zijn door af en toe een meditatie of ademhalingsoefening te doen. Die zijn niet meer nodig vandaag, ik ben opgeladen om mijn creatieve ideeën van de wandeling uit te werken. Aan het eind van de dag merk ik dat ik het aantal productieve uren en het eindresultaat toch meeneem in mijn tevredenheid, en ik besluit dat dat prima is. Ik heb deze dagen geleerd hoe plannen mijn kracht kan zijn in plaats van mijn valkuil. Hoe ik minder rigide ben en meer kan loslaten.

Oplader NLsportpsycholoog: Ruimte maken. Wissel je taken af met iets anders in plaats van stug doorwerken of -trainen wanneer het eigenlijk niet lekker meer voelt. Neem de Olympisch kampioen 5 en 10 kilometer Nils van der Poel, die de afgelopen jaren naast het schaatsen talloze parachutesprongen maakte om zijn hoofd leeg te maken. Door deze afwisseling was hij in staat om zijn veeleisende trainingsregime vol te houden.

Oplaadtip NLsportpsycholoog

Waarom deel ik dit stukje dagboek via NLsportpsycholoog? De opladers die ik heb ontdekt, werken misschien ook voor jou. Maar iedereen is anders, dus jij hebt vast ook andere opladers en verslinders. Daarom twee meer algemene inzichten die ik meeneem uit mijn schrijfweek en die jij kunt uitproberen op weg naar je doel:

Oplaadtip #1: Reflecteer. Sta regelmatig stil bij wat voor jou werkt en wat niet. Wat ging goed vandaag, en hoe ga ik zorgen dat dat morgen weer zo gaat? Wat kon beter, en hoe ga ik dat aanpakken? Veel topsporters hebben altijd een dagboek of schriftje bij zich om eigen opladers en verslinders te ontdekken. Zo optimaliseer je jouw groei!

Oplaadtip #2: Doe iets ánders. “Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg”. Wil je een ander resultaat, probeer dan eens iets helemaal anders! Nils van der Poel deelde zijn wel heel unieke trainingsschema op https://www.howtoskate.se/. Hij deed een loodzware training in het leger, liep ultramarathons, en reed duizenden rondjes op wedstrijdtempo. Anders dan al zijn concurrenten, en hij werd de winnaar!

Ben jij ook onderweg naar een ambitieus doel? Bereid je je voor op het leveren van een topprestatie, op je werk, in je studie of in je sport? We helpen je graag bij het opladen van je batterijen, zodat je tijdens het proces lekker in je vel zit en optimaal presteert! Boost your batteries bij een NL sportpsycholoog bij jou in de buurt of online. Je kunt ook eerst de Drie Batterijen® App downloaden of gratis testen hoe opgeladen jouw batterijen zijn. Je ontvangt direct de uitslag. Nieuw is het boek van NLsportpsycholoog:

Mindboxing boek Jan Sleijfer

Titel: Het gevecht tussen je oren – Mindboxing®
Auteur: drs. Jan Sleijfer
Uitgever: KEIKO Publishing
Omvang: 256 pagina’s hardcover
Prijs: €29,95
ISBN: 978-90-9035322-7
Te verkrijgen: via www.mindboxing.nl

 [1] Aldus Wikipedia, een bron die je als wetenschapper natuurlijk nóóit mag gebruiken!

 

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.