Mentale ruiterfitheid & tips voor instructeurs #38

Door Jan, geplaatst op 03-08-2020
Mentale ruiterfitheid & tips voor instructeurs #38
Foto: Hennie Roffel in actie  

 

In deze blog speciale aandacht voor sportpsychologie en de train-de-trainers opleiding Mentale Trainer-Coach voor o.a. KNHS-instructeurs. Mentale training binnen dressuur, spring, eventing, cross of reining, is onmisbaar. Uniek in de paardensport is namelijk dat je samenwerkt met een dier. Het paard reageert op alles wat zich voordoet. Vandaar het belang van mentale ruiterfitheid. 

Door NL sportpsycholoog Jan Sleijfer

Mentale ruiterfitheid is trainbaar

Je kunt je paard thuis nog zo goed getraind hebben en je management er omheen nog zo goed voor elkaar hebben, wedstrijdspanning haalt je paard uit balans en je score omlaag. Het paard is een symbiotisch dier, dat altijd op zoek is naar samenwerking en contact. Maar gelukkig is omgaan met wedstrijdspanning een mentale vaardigheid. En dus trainbaar met hulp van je instructeur. We noemen dit mentale ruiterfitheid.

“PAARDEN ZIJN ONZE SPIEGEL, JE MENTALE RUITERFITHEID IS NET ZO BELANGRIJK ALS DE AFRICHTING VAN JE PAARD”.

Een gevleugelde uitspraak binnen de hippische sport is: ´Je paard is jouw spiegel´. De (mentale) houding van de ruiter bepaalt bewust én vooral ook onbewust het resultaat. Instructeurs weten uit ervaring dat slechts weinig ruiters van nature de mentaliteit bezitten om voortdurend de confrontatie met eigen tekortkomingen aan te gaan. Zeker niet op een constructieve manier. Hier komt een stukje psychologische ondersteuning van pas. Maar hoe?

Opleiding Mentale Trainer Coach door KNHS erkend

In september start NLsportpsycholoog met een speciale opleiding voor trainer-coaches die zich bezighouden met prestatieverbetering, persoonlijke ontwikkeling en gezondheid. Verschillende sportbonden en beroepsverenigingen zijn hierover geïnformeerd. De KNHS heeft de opleiding op de jaarkalender gezet. En erkend, voor haar instructeurs met een KNHS instructeurslicentie HI3 of hoger, met 35 theoriepunten na succesvol afronden van de opleiding.

Tijdens de opleiding wordt de Drie Batterijen® methode uitgelegd en gebruik gemaakt van de Drie Batterijen App en het Oplaadspel. Hieronder voorbeelden hoe de batterijen werken in de paardensport.

Oplaadtips paardensport volgens de Drie Batterijen methode

De Drie batterijen® methode is een beproefde interventiemethode binnen de sportpsychologie, die uitgaat van de mens als geheel. De drie batterijen Denkkracht, Gevoelskracht en Lichaamskracht staan symbool voor respectievelijk mentale, sociaal emotionele en fysieke hulpbronnen van energie. Samen vormen ze de drie-eenheid van gezondheid en presteren. Bijvoorbeeld mentale ruiterfitheid in de paardensport:

  • Batterij Denkkracht: ´Control the controllables´. Vergeet die chagrijnige of vooringenomen jury, het regenachtige weer en die slechte bodem. Hier kun je niets aan veranderen. Een fout is meestal ‘de schuld’ van de ruiter en niet van het paard. Leer als instructeur je ruiter te focussen op de dingen die hij of zij wel kan veranderen. Aandacht leren richten op de taak is een oplader voor de batterij Denkkracht.

 


reclame

* * *   START 30 SEPT 2020  * * *

 

Speciaal voor professionals: train-de-trainerscursus Mentale Trainer-Coach! 

 

Opleiding mentale trainer coach paardensport KNHS

 


 

  • Batterij Gevoelskracht: ´A way of life´. Alle topsporters zijn bevlogen, maar paardensport is ´A way of life´. De emotionele band tussen paard en ruiter is ongekend. Een wedstrijdruiter leeft – met gezin – 24/7 in een paardenwereldbubbel. Een dagje ´geen zin´? Onmogelijk, het paard moet altijd worden verzorgd! Een eigen blessure is vervelend, maar wanneer het paard serieus iets mankeert stort de wereld in. Als instructeur je leerlingen leren omgaan met emoties en meer laten genieten van het rijden, zijn opladers voor de batterij Gevoelskracht. En tevens prestatieverbeteraars in de wedstrijdring.
  • Batterij Lichaamkracht: ´Relax!’. Paardenmensen zijn buitenmensen en altijd in de weer. In de stallen is werk genoeg. Vroeg opstaan en laat naar bed kost energie. Tijd voor lichamelijke ontspanning ontbreekt meestal. En pijntjes worden genegeerd. Ik ken maar weinig wedstrijdruiters die tot rust komen door yoga of taijiquan. Geen tijd voor die flauwekul. Toch zouden bijvoorbeeld spierontspanningsoefeningen nuttig zijn om als instructeur toe te voegen aan de training. Het opladen van de batterij Lichaamskracht maakt ruiters bewust van het eigen lichaam en bevordert het leren kennen van de eigen grenzen. Elke vorm van spanning, fysiek en mentaal, breng je uiteindelijk over op het paard.

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Spreken de Drie Batterijen oplaadtips jou aan en wil je zélf aan de slag? Doe gratis de Drie Batterijen® test en bepaal je prestatieniveau of installeer gratis onze app. Ben jij instructeur en geïnteresseerd in de speciale trainerscursus (start 30 september 2020) vraag dan de informatiebrochure aan. Boost your batteries!

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.