Meer focus tijdens thuiswerken #40

Door Thijs, geplaatst op 24-08-2020
Meer focus tijdens thuiswerken #40

Tijdens de zoom-meeting zie je in je ooghoek de wasmand staan en dat laat je afdwalen van het gesprek. De wasmand met daarin je sportkleding herinnert je aan de afspraak om ’s avonds met een vriend te gaan hardlopen. En direct daarna denk je aan het avondeten; het wordt een pasta, want dat geeft me extra energie om in de avond te sporter. Inmiddels is het zoom gesprek met je collega’s verder gegaan en heb je met een half oor meegeluisterd. Je had je nog voorgenomen om je alleen op het gesprek te focussen. Hoe houd je meer focus tijdens het thuiswerken?

Door NL sportpsycholoog Thijs Rentier

Focus tijdens thuiswerken verhoogt je productiviteit

Zeker nu het thuiswerken een steeds vaster onderdeel gaat worden in ons leven, zijn handvatten voor een juiste balans tussen werk en privé geen overbodige luxe. De tips zorgen vooral voor meer focus. Dit kan je productiviteit aanzienlijk verhogen en daarmee houd je tijd over om extra leuke dingen te ondernemen. Want iedereen heeft wel eens een dag waarop hij geleefd wordt. ’s Avonds zit je op de bank en vraag je jezelf af wat je allemaal die dag hebt gedaan. Daarnaast heb je ook geen tijd gehad voor ontspanningsactiviteiten.

Het druk hebben is de nieuwe standaard en overwerken is helemaal niet gek. Op een dag hebben we vaak duizend dingen die we gedaan willen hebben. Het liefst allemaal met perfecte uitkomst. Maar ik vraag me soms af of het allemaal wel zo ‘normaal’ is. De stress- en burn-out cijfers schieten omhoog en de kosten die daarmee gepaard gaan zijn enorm. Ook ik heb van die dagen waarop ik veel voor elkaar wil krijgen, maar aan het eind van de dag nergens aan toegekomen ben. Sinds kort maak ik gebruik van een dagplanning. Het geeft structuur en ik krijg meer gedaan in minder tijd. Hoe pak je dit aan?


reclame

Op 30 sept 2020 start de eerste opleiding Mentale Trainer-Coach!

Opleiding Mentale Trainer Coach NL sportpsycholoog

Aan de slag met de Drie Batterijen® methode als licentiehouder?  Meer info, klik hier!


 

Dagplanning voor meer focus tijdens thuiswerken

Als ik ’s ochtends aan mijn ontbijt zit, pak ik pen en papier om in nog geen 5 minuten een dagplanning te maken. Ik had altijd het idee dat ik daar geen tijd voor zou hebben en dat ik gewoon direct aan de slag moest gaan. Ik wist immers wel wat er ongeveer moest gebeuren die dag. Nu weet ik wel beter. In deze vijf minuten maak ik een lijstje met dingen die ik gedaan wil hebben en geef mezelf richtlijnen door tijden eraan vast te plakken. Ik start met taken die moeite kosten en diepgang vragen. Aan het begin van de dag hebben je hersenen nog veel vermogen om zulke taken aan te pakken. Makkelijke taken staan bij mij aan het eind van de dag op de planning.

Zonder een dagplanning is het verleidelijk om taken synchroon uit te voeren. Deze vele tabbladen en Word-documenten die openstaan op je computer leiden enorm af. Een taak waar je geconcentreerd voor moet zijn, duurt vele malen langer om af te krijgen. Dit komt door een gebrek aan focus. Door te durven kiezen aan welke taak je gaat werken, schakel je potentiële afleiders uit en zal je in (veel) minder tijd je taak volbrengen.

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Geef jezelf structuur en maak een planning voor de dag. Dat is deze keer de oplaadtip van NL sportpsycholoog. Zo weet je voor jezelf dat je op gezette tijden gaat zitten aan het schrijven van dat belangrijke voorstel en dat je vervolgens tijd vrij maakt om de vaatwasser leeg te ruimen of de was op te hangen. Je houdt meer energie over en je batterijen zijn na een dag thuiswerken nog voldoende opgeladen om lekker te gaan sporten. Streef niet naar perfectie, maar naar progressie. In kleine stappen creëer je meer focus, productiviteit en energie.

Spreken de Drie Batterijen oplaadtips jou aan en wil je zélf aan de slag? Doe gratis de Drie Batterijen® test en bepaal je prestatieniveau of installeer gratis onze app. Boost your batteries!

Ben jij geïnteresseerd in psychologie… het denken, de gevoelens en het gedrag van mensen? Zoek je praktische handvatten om mentale vaardigheden toe te passen in de sport of op het werk? Lees dan meer over de speciale trainerscursus (start 30 september 2020) en vraag de informatiebrochure aan. 

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.