Leven na topsport en het zwarte gat #119

Door Jan, geplaatst op 08-01-2024
Leven na topsport en het zwarte gat #119

 >>> Beluister de podcast via de platforms: spotify, apple-podcast of de NL-website <<<

 

De 2.08m lange basketballer ´NBA´ Nick Bloemhof zag zijn droomdoel na Amerika in duigen vallen en belandde in een zwart gat. Hierover vertelt hij openhartig in de podcast #02 aan de host NL sportpsycholoog Lex. In onderstaande blog een korte impressie van zijn leven, voor en na topsport.

Door: NL sportpsycholoog Jan Sleijfer

Een droomdoel

Menig kind droomt ervan om profsporter te worden. Zo ook basketballer Nick Bloemhof, uit Meppel. Aan het ouderlijk huis hing een basketbalring, waar hij met zijn broer menig uurtjes doorbracht. Het leidt ertoe dat hij mag uitkomen in de eredivisie en al snel wordt geselecteerd voor jong oranje.

Na een trainingsweek in Amerika krijgt de jonge Nick meerdere aanbiedingen van universiteiten om daar te basketballen. Op 19-jarige leeftijd vertrekt hij naar Amerika en komt zijn droom uit.

Bloed, zweet en tranen in Amerika

Nick heeft met zijn 2.08m voldoende lengte, maar is volgens de Amerikaanse trainer veel te licht. Zijn advies is: ´Eet alles wat je ziet en wordt sterker in het krachthonk´. Het krachthonk werd Nick´s tweede thuis, maar hij zegt: ´Ik had hier niet zo´n fijne relatie mee´.

Vooral om dat hij ´moet´ aankomen en sterker moet worden, om een plekje te veroveren tussen de enorme concurrentie. Terwijl hij liever bezig is met driepunters gooien.


***  Opleiding & licentie mental trainer-coach 2024 ***

  3x zaterdag 18 mei, 25 mei en 8 juni 2024 – DOORN

Werk met de trainingsprincipes van de Drie Batterijen® methode

BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS

Opleiding mental coach Mindboxing sportpsycholoog worden

Klik HIER voor meer info over de opleiding!


Tegenslag

Het programma is er op gericht om in 4-5 jaar uit te groeien tot een basisspeler. Helaas breekt Nick het tweede jaar zijn enkel. Daardoor raakt hij uitgeschakeld voor het gehele seizoen. Een zware periode breekt aan. Achteraf heeft hij hiervan veel geleerd, net zoals Michael Jordan die niet werd geselecteerd voor het highschool team.

Nick zegt hierover:

“De dingen in je leven gebeuren niet TEGEN je, maar VOOR je.”

Terug in Nederland

Terug in Nederland wil Nick bij eredivisieclub Zwolle laten zien dat hij in Amerika is gegroeid als topsporter en mens. Echter hier slaat het noodlot toe, door zijn ´grootste fout´ die hij in Amerika heeft gemaakt (luister podcast!). Nick scheurt tijdens een wedstrijd in de voorbereiding zijn gehele peesplaat onder zijn voet. Opnieuw een zware periode van revalideren volgt.

Het zwarte gat, een mentale worsteling

Het duurt even voordat Nick het wil toegeven, maar vooral zijn ouders maken hem duidelijk dat hij zijn topsportcarrière beter kan beëindigen. Nick belandt hierdoor in het beruchte zwarte gat. Vooral het piekeren over wie hij is zonder basketbal, kost hem veel energie. Zijn ´gewone´ baan als financieel manager met eenvoudig administratieve werkzaamheden, maakt het alleen maar erger. Geen passie meer.

NL sportpsycholoog oplaadtip

Nick is uiteindelijk sterker uit het zwarte gat gekropen. Hij weet als geen ander dat je tegenslag nodig hebt om te groeien. Met de podcast wil hij graag andere sporters een dienst bewijzen. Door hen onder andere te wijzen op dankbaarheid van de tijd dat je keihard aan het trainen bent. Bijvoorbeeld de mooie vriendschappen die je overhoudt aan die periode. Maar ook je kernwaarden die je vanuit de sport kunt meenemen naar een maatschappelijke carrière. Ga naar de podcast en luister Nick´s hele verhaal!

Wil jij meer weten over een leven na topsport of ben je zelf in het zwarte gat gevallen? Neem dan contact op met een sportpsycholoog bij jou in de buurt. Of bestel het boek Mindboxing – Het gevecht tussen je oren, geschreven door NL sportpsycholoog Jan Sleijfer en ga zelfstandig aan de slag met de Drie Batterijen methode. Boost your batteries!

eBook boek Mindboxing Het gevecht tussen je oren 

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.