Leren van je voorbeeld binnen sportpsychologie #72

Door Wendy, geplaatst op 25-01-2022
Leren van je voorbeeld binnen sportpsychologie #72

We staan aan de start van de Olympische Winterspelen in Beijing. Hoewel het toernooi weer niet de echte Olympische sfeer zoals andere edities zal hebben, is het voor sportliefhebbers toch een van de hoogtepunten in de sportwereld. Hoewel Nederland met veel verschillende sporten is vertegenwoordigd, hebben we voor één sport de meeste kanshebbers op eremetaal; schaatsen. Wat kan een sporter leren van zijn of haar voorbeeld, zoals een winnaar op het ijs?

Door: NL sportpsycholoog Wendy Post

Voorbeelden uit het schaatsen om van te leren

In Nederland ligt het schaatsniveau op een paar afstanden zo hoog, dat het plaatsen in de welbekende matrix misschien nog wel lastiger is dan strijden om de medailles. Dat zagen we ook weer het afgelopen OKT. Grote schaatsers vielen af, jonge talenten voegden zich (v)erbij & uiteindelijk reist er een mooie groep af naar China. Hoewel ik geen minuut gemist heb van dit bijzondere toernooi, bewonder ik de houding van een paar dames al een langere tijd. Namelijk die van Femke Kok en Jutta Leerdam.

Taakgerichtheid en plezier binnen sportpsychologie

Wat me bij hen beide zo fascineert, is dat ze altijd alleen bezig zijn met hun eigen taak. Daarnaast stralen ze uit dat plezier hebben in wat ze doen. Geen commentator of verslaggever is in staat om hen woorden in de mond te leggen over de tegenstander of omstandigheden buiten henzelf. Ze zijn alleen maar bezig met zichzelf en de taak die ze op dat moment moeten uitvoeren. ‘Als ik agressiever rijd, dan rijd ik hem ook sneller.’ aldus Jutta Leerdam na haar 500 meter op het OKT. Een week later vertelde ze; ‘”Ik kan hier meer tevreden mee zijn dan met het OKT. Als ik elke keer zo’n stapje maak, gaat het straks nog beter”.

Dit zijn alleen maar uitspraken over hun eigen presteren en wat ze zelf nog beter kan doen. Daarnaast staan ze ook bijna altijd vrolijk voor de camera omdat ze genieten van dat constant mogen doen waar hun hart ligt. Dat is schaatsen met plezier.


***   BOEKENTIP & 24 filmpjes ***

 

  NL sportpsycholoog daagt jou uit om een mindboxer te worden!

Boek Mindboxing Het Gevecht Tussen Je Oren Jan sleijfer

Bestel het boek over mentale gezondheid & presteren met 76 praktische tips en ondersteunende filmpjes.


 

Leren met behulp van een voorbeeld

In sessies met sporters gaan we vaak ook opzoek naar iemand die zij bewonderen. Soms valt de term idool daar ook bij. We bespreken wat je zou kunnen leren van iemand die je als voorbeeld ziet. Regelmatig komen de volgende inzichten naar voren die we van een voorbeeld zouden kunnen leren:

  • Voorbeelden hebben vaak een duidelijk doel voor ogen en zij doen er alles aan om hierin te slagen;
  • Daarnaast doen voorbeelden vaak wat ze leuk vinden. Ze doen wat ze doen niet omdat het moet en omdat het een straf is, maar omdat ze blij worden van wat ze doen;
  • Voorbeelden besteden vaak weinig tijd aan dingen wat ze niets oplevert;
  • Voorbeelden handelen vaak naar bepaalde waarden.

Als je hier de tijd voor neemt om over na te denken, word je getriggered om na te denken wat je zelf zou willen doen en uitstralen. Voor mij persoonlijk zijn plezier en taakgerichtheid heel belangrijke waarden. Vandaar dat ik Femke Kok en Jutta Leerdam hoog heb staan en mijn voorbeelden zijn daarin.

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Als je je in een lastige situatie bevindt, denk dan eens na over wie jouw voorbeeld kan zijn. Wat kan je van diegene leren om nog optimaler te presteren? Daarnaast kan je het ook omdraaien: voor wie wil jij een voorbeeld zijn en wat wil je daarmee uitdragen? Bewust aan de slag met je voorbeeld triggered je om zelf nog meer bezig te zijn met je ontwikkeling als sporter. Heb je het gevoel dat je hier hulp in kan gebruiken?

Aarzel dan niet om contact op te nemen met een NL sportpsycholoog! Je kunt ook eerst gratis testen hoeveel (mentale) energie je hebt of onze Drie Batterijen® App downloaden. Je ontvangt direct de uitslag.

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.