Kill your darlings is Mindboxing® #52

Door Jan, geplaatst op 22-03-2021
Kill your darlings is Mindboxing® #52

Hoe schrijf je dertig jaar kennis en ervaring op gebied van gezondheid en presteren op papier? Covid-19 zorgde er in ieder geval voor dat mijn excuus ´geen tijd voor´, verdween. Mijn boek is bijna klaar, maar de laatste loodjes wegen het zwaarst… kill your darlings. Je mag mij helpen!

Door: NL sportpsycholoog Jan Sleijfer

Waarom een boek?

Kill your darlings! Dagelijks stel ik mensen de ´waarom-vraag´. Bijvoorbeeld aan een topsporter ´Waarom wil je kampioen worden?´ en ´Waarom is dit belangrijk voor je?´ Het lijkt vaak vanzelfsprekend, maar dat is het meestal niet. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen ´presteren voor een ander en geld verdienen´ of ´het beste uit jezelf halen en persoonlijke groei´. Het eerste voorbeeld is gericht op ´hebben´ en het tweede voorbeeld gaat over ´zijn´.

Dus, draait het bij mijn boek om ´hebben´ of ´zijn´? Daarbij is het achterhalen van de belangrijkste drijfveer een interessant vertrekpunt. Zeker als het even tegenzit, kun je hieruit de motivatie halen om door te gaan. In mijn geval is het antwoord: ´legacy´ of ´iets nalaten´.

Legacy na 30 jaar

Afgelopen week mocht ik een masterclass verzorgen binnen de minor Special Needs op de Academie Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam. Een plek waar ik in 1991 zelf afstudeerde. Ik proefde weer even de sportieve sfeer alsof de tijd had stil gestaan. Het voelde niet als dertig jaar later, maar dat was het wel.

Ik weet nog goed dat ik in de jaren negentig dacht dat ik als docent LO alles van bewegen en presteren wist. Nooit gedacht dat er nog een studie sociale en sportpsychologie achteraan zou komen, gevolgd door een opleiding tot therapeut Traditional Chinese Medicine. Het was mooi om mijn westerse en oosterse expertise te delen met de ALO-studenten uit de 21e eeuw.

Blijf op de hoogte van de publicatiedatum en laat vrijblijvend je naam achter.

Kill your darlings

Killing my darlings

Er komen zo´n duizend boeken per week uit. Welk verschil maakt mijn boek? Er zijn in ieder geval betere schrijvers in Nederland. Ik ben er inmiddels achter dat schrijven vooral de kunst van het weglaten is. Het is echter onmogelijk om mijn eigen ´lievelingetjes´ uit het boek te schrappen.

Ik ervaar nu zelf hoe moeilijk het is om je eigen voorkeurstijl te veranderen. Mensen die niet deskundige zijn op inhoudsgebied van het boek, geven de beste feedback. Zij dwingen mij om kort en krachtig de kern uit mijn verhaal te halen. Eenvoud lijkt achteraf zo simpel, maar niets in minder waar.

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Op de 75 oplaadtips in het boek over gezondheid en presteren, zul je nog even moeten wachten. Laat je email achter bij ´Toon interesse´ en ik houd je graag op de hoogte over de publicatiedatum. Ondertussen heb ik wel een andere tip voor jou. Stel jezelf de vraag: ´Wat is echt belangrijk voor jou?´. Ga er mee aan de slag, want voor je het weet ben je dertig jaar verder.

Sluit je aan bij NL sportpsycholoog! Doe gratis en vrijblijvend de Drie Batterijen® test of installeer de app. Misschien ook interessant voor jou…  in het voorjaar van 2021 start onze NL sportpsycholoog opleiding Mentale Trainer Coach & Licentie.

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.