Is je goed voelen nodig om te presteren? #41

Door Yannick, geplaatst op 07-09-2020
Is je goed voelen nodig om te presteren? #41

Jezelf goed voelen, wie wil dit niet? In mijn werk stel ik de fysieke en mentale fitheid van mijn cliënten voorop. Immers, wanneer je fysiek en mentaal fit bent dan zullen de prestaties ‘vanzelf’ volgen, toch? Is het eigenlijk wel zo dat je waarschijnlijk beter presteert wanneer je je goed voelt? In deze blog vind je het antwoord voor zowel het werk- als sportdomein!

Door NL sportpsycholoog Yannick Balk

Sportprestaties en je goed voelen

Verschillende onderzoeken hebben een relatie gevonden tussen een positieve stemming en sportprestaties. Dit is met name het van toepassing voor sportprestaties van kortere duur (< 10 minuten) en sporten die open vaardigheden (open skills) vereisen zoals voetbal en hockey. Ter info: meer gesloten sporten zijn turnen en hoogspringen, waarbij de sportsituatie en de bijbehoren vaardigheden nagenoeg stabiel zijn. Ook wordt intrinsieke motivatie vaak gezien als een teken van ‘je goed voelen’. Ben je intrinsiek gemotiveerd dan beleef je veel plezier aan je sport, wat zorgt voor positieve gedachten en gevoelens. Als gevolg daarvan presteer je doorgaans beter en duurzamer.

Een volle Denk- en Gevoelsbatterij, gekenmerkt door een positieve stemming, positieve gedachten en intrinsieke motivatie, is dus zeker belangrijk voor presteren. Niet geheel verrassend is een volle Lichaamsbatterij, gekenmerkt door je sterk voelen en blessurevrij zijn, ook belangrijk voor presteren. Zo liet een onderzoek onder voetballers zien dat een afname in hun welbevinden (meer spierpijn, vermoeidheid en stress, een lager energieniveau en lagere slaapkwaliteit) gepaard ging met minder afgelegde meters en een lagere sprintsnelheid tijdens trainingen.

Je goed voelen op je werk

Dus een sporter presteert doorgaans beter als hij of zij zich fysiek en mentaal topfit voelt. Hoe zit dat eigenlijk buiten de sport? In het werkveld is er eveneens veel onderzoek gedaan naar de link tussen welbevinden en prestaties. Volgens de ‘happy-productive worker’ hypothese is er een sterke relatie tussen gelukkige, blije werknemers en productiviteit (prestatie). Een positieve stemming, baantevredenheid en een gevoel van zingeving zijn de belangrijkste voorspellers van werkprestaties.

Voor werknemers geldt dus ook: met goed opgeladen Drie Batterijen® ben je productiever. Waarschijnlijk houd je in dit geval ook nog energie over aan het einde van de dag om leuke dingen te doen en daarmee jouw batterijen weer op te laden! Dankzij deze positieve spiraal kun je ook in werk gezond én optimaal presteren. Lees verder welke oplaadtip je hiervoor kunt gebruiken.

 


reclame

NL sportpsycholoog start 1e opleiding Mentale Trainer-Coach!

Opleiding Mentale Trainer Coach NL sportpsycholoog

Aan de slag met de Drie Batterijen® methode als licentiehouder?  Meer info: klik hier!


 

Spanning en twijfel is oké

Bij het bovenstaande dient overigens één kanttekening gemaakt te worden. Op het moment suprême hoef je je niet altijd goed te voelen. Het nemen van een penalty is spannend, dus die spanning negeren of weg proberen te drukken werkt minder goed dan het accepteren. NL sportpsycholoog Ad Vos schreef hierover al de interessante blog ACT in de Sport.

Kies je voor een uitdagende baan met veel verantwoordelijkheid dan is het niet vreemd dat je je af en toe onzeker voelt en misschien aan jezelf twijfelt. Dat hoort er nu eenmaal bij. Met volle batterijen kun je deze spanning, twijfels of andere ongemakken echter aan en blijf je optimaal presteren, ook als de omstandigheden niet optimaal zijn.

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Eén van de beste manieren om te zorgen dat je topprestaties kunt leveren is door te monitoren hoe je je zowel fysiek als mentaal voelt. Door bij te houden hoe je je voelt verklein je de kans op blessures, ziekte, te veel stress en prestatiedaling. Door daarnaast vast te leggen wat belangrijke gebeurtenissen zijn die een positief of negatief effect op je hebben krijg je meer inzicht in de factoren die je Drie Batterijen® opladen en leegtrekken.

De oplaadtip is dan ook: maak gebruik van de Drie Batterijen® app om meer inzicht te krijgen jouw fysieke en mentale staat. Noteer waarom je je wel of niet fit voelt. Zo leer je je batterijen uiteindelijk beter te managen op weg naar plezier en optimaal presteren! Installeer gratis en vrijblijvend de Drie Batterijen® app of doe de Drie Batterijen® test en ontvang direct meerdere oplaadtips!

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.