Meer focus met notificatiedieet #30

Door Thijs, geplaatst op 27-04-2020
Meer focus met notificatiedieet #30

Nu ik thuis zit en tijd heb om mezelf te verdiepen in verschillende onderwerpen uit de sport- en prestatiepsychologie stuitte ik op een boek over focus van Mark Tigchelaar. Een onderwerp wat ik ontzettend interessant en bruikbaar vind. En met focussen heb ik ook wel eens moeite. Daarom ben ik sinds kort op notificatiedieet gegaan.

Door NL sportpsycholoog Thijs Rentier

Focus

Tijd om me verder te verdiepen in het onderwerp ‘focus’ en de tips in de praktijk te brengen. Tegenwoordig is er zoveel informatie beschikbaar met als gevolg dat het soms lastig is je te focussen op één taak. Denk maar eens aan al de inkomende berichten op je telefoon. Je telefoon is een van de grootste vijanden van het behouden van je focus, en kan daarmee ook je productiviteit negatief beïnvloeden. Een van de tips uit het boek van Tigchelaar is de notification challenge, oftewel het notificatiedieet.

Notificatiedieet geeft focus

Heerlijk, dat notificatiedieet. Het dieet is hele bruikbare tip uit het boek en makkelijk toepasbaar. Echter is het wel ontzettend moeilijk om het vol te houden en ‘af te kicken’ van de notificaties én de routine om (te) vaak je telefoon te checken op inkomende berichten. Want wat als ik nou net dat ene belangrijke berichtje mis? Het notificatiedieet betekent dat ik bijna alle meldingen op mijn telefoon heb uitstaan. Ik krijg alleen inkomende telefoongesprekken en sms’jes binnen.

Je kunt namelijk continu afgeleid worden door inkomende berichten. Is het niet een whatsappje, dan is het wel een tag op Instagram of een ‘is genoemd in een reactie’ op Facebook. Je scherm licht op en op het moment dat je besluit te kijken, ben je afgeleid. Ook al ga je daarna door met je werkzaamheden, heb je een besluit genomen om niet te kijken en heeft dat jou energie gekost. En per dag heb je maar een beperkte capaciteit om beslissingen te nemen. Moet je je voorstellen dat je dat zo’n 5 tot 10 keer per uur doet.

Het gevolg: je bent erg druk met werk, maar je productiviteit holt achteruit en je beslissingervermogen raakt op. Bovendien kost het negeren van een whatsappje al energie en het is ontzettend lastig om niet even te kijken wat er in het bericht staat. Je bent dan steeds aan het switchen tussen de taak waar je mee bezig bent en het negeren van het whatsappje. Dat is een uitputtingsslag en je zult merken dat je batterijen leeglopen.

Keuzestress kost energie

We hebben namelijk maar een beperkt vermogen om keuzes te maken op een dag. Hoe meer keuzes we moeten maken op een dag, hoe minder we in staat zijn de juiste keuze te maken. Het gevolg is dat je veel minder gedaan krijgt op een dag dan je eigenlijk zou willen. We gebruiken onze energie te veel aan irrelevante zaken. En er zijn legio andere voorbeelden van potentiële afleiders dan alleen de notificaties van je mobieltje, die je dwingen een keuze te maken en mogelijk stress veroorzaken.

Het is goed om stap-voor-stap onze afleiders de baas te worden. Daarmee komen we ook op mijn valkuil. Het boek staat vol praktische tips, die ik het liefst allemaal tegelijk toe wil passen. Weg focus. Door kleine, haalbare en werkbare doelen te stellen kun je veel meer bereiken dan wanneer je alles tegelijk wilt toepassen.

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Je telefoon is een grote afleider en kan zorgen voor een afname in focus. Doe jij mee met het notificatiedieet? Verwacht niet dat je in een aantal dagen al afgekickt bent. Neem de tijd om te wennen en maak een plan om op vaste momenten je berichten te checken. Hiermee leer jij jezelf een routine aan en zul je merken dat je steeds beter kunt focussen op één taak.

Wanneer je het gevoel hebt dat je hierbij hulp nodig hebt, lees het boek over focus van Mark Tigchelaar of neem dan contact op met een NL sportpsycholoog bij jou in de buurt. Je kunt ook eerst gratis de Drie Batterijen® test online invullen of de Drie Batterijen® app op je telefoon installeren (Android of iPhone).

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.